[Audi, 80,ABK, 2,0, 115,KM] Wyciek płynu hamulcowego
-
- Forum Audi 80
[Audi, 80,ABK, 2,0, 115,KM] Wyciek płynu hamulcowego
Witam doradców i sympatyków Audi 80. W moim Audi 80 B4 Pojawił się wyciek płynu hamulcowego pod spodem silnika. Wyciek ma miejsce w okolicy łączenia silnika ze skrzynią biegów. Znawcy tego problemu ocenili,że wyciek pochodzi z hydraulicznego wysprzęglika. Kupiłem nowy wysprzęglik zamontowałem go poprawnie, odpowietrzyłem. Przejechałem samochdem kilkanaście kilometrów i mam wyciek ponownie. Nadmieniam, że na starym wysprzęgliku nie było widać wyraźnych śladów płynu hamulcowego. Może ktoś z Panów miał podobną usterkę to proszę się ze mną podzielić swoją wiedzą i pomóc mi w usunięciu tego problemu. Pozdrawiam Edward
-
- Forum Audi 80
Witam i odpowiadam. Mam osłonę silnika i przez otwór w niej wycieka na posadzkę garażu płyn bezbarwny jak woda, posiadający pewną lepkość. Ten samochód jest moim siódmym z kolei więc jakieś doświadczenie mam i potrafię odróżnić kolor oleju ze skrzyni biegów od płynu hamulcowego. Chyba, że w skrzyni biegów jest olej bezbarwny,a tego nie wiem bo go nie widziałem. Jeżeli olej w skrzyni jest faktycznie bezbarwny (w co wątpię) to jest wniosek, że przepuszcza uszczelniacz (simering) na wałku głównym skrzyni biegów. Jeżeli ktoś z Panów miał podobny problem i poradził sobie z tym to proszę podpowiedzieć mi jak usunąć tę usterkę. Pozdrawiam Edward.
Cześć Pytam ponieważ nie wie Pan czy cieknie z lewej strony czy z prawej strony skrzyni czy po prostu po komorze silnika i np na skrzynie.Sprzęgło działa poprawnie z hamulcem? Proszę sprawdzić przewód od wysprzęglika do pompy hamulcowej.Jest on gumowo aluminiowy(miedziany),przy pompie może przepuszczać i ciec po przewodzie. Lub gumowy pękł i przepuszcza.Jednak bez zdjęcia osłon się nie obejdzie jeśli to nie on.Powodzenia
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Prosta diagnoza.
Olej ze skrzyni cieknie we wszystkich B4 na dole łączenia się skrzyni z obudową sprzęgła. Jest to półokrągły otwór płaski od strony sprzęgła. Jak tam jest ten płyn i to dużo to ze skrzyni. Co do koloru olej powinien być barwy brązu zmieszanego nieco z kasztanem.
W innym przypadku jak nie paruje i jest niby bezbarwne (bo hamulcowy ma kolor delikatnie pomarańczowy) to jest to płyn hamulcowy.
Olej ze skrzyni cieknie we wszystkich B4 na dole łączenia się skrzyni z obudową sprzęgła. Jest to półokrągły otwór płaski od strony sprzęgła. Jak tam jest ten płyn i to dużo to ze skrzyni. Co do koloru olej powinien być barwy brązu zmieszanego nieco z kasztanem.
W innym przypadku jak nie paruje i jest niby bezbarwne (bo hamulcowy ma kolor delikatnie pomarańczowy) to jest to płyn hamulcowy.
-
- Forum Audi 80
[Audi, 80,B4,2,0, ABK] Wyciek na łączeniu skrzynia b.silnik
Dziękuję Panu pod pseudonimem Francis 1982 za cenne wskazówki. Postaram się po odkręceniu osłony dokładnie obejrzeć dół i boki silnika i skrzyni biegów.Muszę zlokalizować miejsce wycieku. Po wykryciu i usunięciu usterki napiszę o tym. Pozdrawiam Edward.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt: