bialas1 pisze:Mam problem tyle, że z ABK. Akumulator nowy kupiony kilka dni temu, CENTRA FUTURA 53AH.
Alternator 90A, z wyposarzenia tylko centralny zamek,radio, podgrzewanie tylnej szyby, pełne oświetlenie wnętrza. Poza tym brak elektryki, żadnych regulacji swiateł itd. Dzisiaj rano ledwie co zakręcił mi rozrusznikiem. Zmierzone:
Akumulator - 12,69V
Odpalony samochód - 14,03
Odpalony samochód z zapalonymi światłami - 13,95
Odłączyłem jedną klemę z aku w celu zobaczenia czy nie bierze mi prądu na postoju i:
Zamknięty samochód z włożonym panelem radia - 0,63!!!
Bez panelu - 0,56!!!
Kiepski ze mnie elektronik ale wiem, że to zdeeecydowanie za dużo. Gdzie mogę szukać przyczyny?
wez pod uwage ze ten akumulator tez nie ma za dobrej opinni jedna wielka padaka u ojca w mercu gdzie instalacja i ładowanie ma bardzo wzorowe bardzo krótko był sprawny
[ Dodano: 2012-12-13, 15:00 ]
dawido89 pisze:Ja też mam taką sytuację że kupiłem nowy akumulator a dokładniej Exide Excell 12V 63 Ah 540A przed mrozami i było tak że autko stało ze 2 tyg ale temp była na + więc powinien normalnie odpalić na nowym akumulatorze:( A tu zonk, przeładowałem go w sobotę, a we wtorek był na chodzie potem postał do soboty i w sobotę znowu padł. Teraz go naładowałem i zostawiłem w samochodzie z odpiętą klemą żeby sprawdzić czy to wina akumulatora. Czytałem też że akurat ten akumulator nie jest przeznaczony i nie pasuje do Audi 80 ABT. Czy to ma jakieś znaczenie?
nie wiem jak do ABT ale do ABK byly montowane 45 Aa ty masz 63Ah chyba ze masz jakis mocny sprzet grajacy ,wszystko tez zalezy jakie odcinki robisz