[ABC] czujnik temperatury chłodzenia
-
- Forum Audi 80
.
Dzięki Panowie za wszystkie podpowiedzi, jako że jestem kompletnym matołem od strony mechaniki oddałem dziś auto do poleconych mechaniorów, którzy mają zająć się czujnikiem i przy okazji przejrzeć inne kwestie.
Zobaczymy co z tego wyjdzie. :roll:
W razie co będę dalej pisał o pomoc do wszechwiedzących :mrgreen:
Zobaczymy co z tego wyjdzie. :roll:
W razie co będę dalej pisał o pomoc do wszechwiedzących :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
2 pinowy czujnik do ecu czy wskaźnika?
Chciałbym się podłaczyc do tematu.
U mnie tez nie dzierży wskaźnik temperatury. Niemiec wymyslił sobie drugi wskaźnik i go wpiął...uwaga: pod biały,dwupinowy czujnik za lewą głowicą!
Czy ten czujnik jest od ecu czy od wskaźnika??? Ja juz zbaraniałem...
Ps.:Nie wiedząc o niczym wypiąłem ten Niemca nowy wskaźnik, wpiąłem tamtejszą starą wtyczkę w 2pinowy czujnik i jeździłem bez wskaźnika temp....
EDIT:
Zakupiłem czujnik 3 pinowy. Wkręciłem-wskaźnik zadziałał. Ale-jest ale. Na gorącym silniku-tuż przed włączeniem wentylatorów-wskaźnik pokazuje 112 st.C. :shock: Kilka sekund po wyłączeniu wentylatorów opada o 1 st.C.
Powiedzmy-działa normalnie-tylko pokazuje o jakieś 23 st. za dużo :mrgreen:
Czy wystarczy,że ustawie mechanicznie wskazówkę?
Mój silnik nagrzewa się dość wolno: przez ok.15-20 minut na jałowym biegu. Termostat działa-sprawdzam ręką kiedy się otwiera...
U mnie tez nie dzierży wskaźnik temperatury. Niemiec wymyslił sobie drugi wskaźnik i go wpiął...uwaga: pod biały,dwupinowy czujnik za lewą głowicą!
Czy ten czujnik jest od ecu czy od wskaźnika??? Ja juz zbaraniałem...
Ps.:Nie wiedząc o niczym wypiąłem ten Niemca nowy wskaźnik, wpiąłem tamtejszą starą wtyczkę w 2pinowy czujnik i jeździłem bez wskaźnika temp....
EDIT:
Zakupiłem czujnik 3 pinowy. Wkręciłem-wskaźnik zadziałał. Ale-jest ale. Na gorącym silniku-tuż przed włączeniem wentylatorów-wskaźnik pokazuje 112 st.C. :shock: Kilka sekund po wyłączeniu wentylatorów opada o 1 st.C.
Powiedzmy-działa normalnie-tylko pokazuje o jakieś 23 st. za dużo :mrgreen:
Czy wystarczy,że ustawie mechanicznie wskazówkę?
Mój silnik nagrzewa się dość wolno: przez ok.15-20 minut na jałowym biegu. Termostat działa-sprawdzam ręką kiedy się otwiera...
-
- Forum Audi 80
Z tymi czujnikami to jest tak mialem uszkodzony takowy czujnik od wskazowki temp i w sklepie po nr czujnika powiedziano mi ze juz nie ma 4 pinowych czujnikow nawet w ASO sa 3 pinowe no to odpuscilem sobie i postanowilem poszukac na szrotach znalazlem ori za 80zl wstawilem i przez rok bylo ok a potem znowu to samo wskazowka temp. lezala no to kupilem nastepny ori za 60 zl po wstawieniu dzialal ale przez 3 miesiace potem w motoryzacyjnym kupilem zamiennik za 100zl 3pinowy wstawilem dziala ale kosmiczne tem pokazywal silnik mial 50 stopni to pokazywalo 110 zanioslem na reklamacje przyslali drugi wstawilem i podobny objaw tylko ze woda miala 90 to pokazywal okolo 118 i w koncu odwiedzilem ASO i kupiłem ori czujnik 3 pinowy podpielel i juz zara bedzie odpukac 2 lata jak smiga. A wiec ja juz mam dosc zamiennikow i wole dozbierac i kupic cos konkretnego.
Dzięki śliczne
Czujnik wymieniłem,lecz nic się nie zmieniło, zmiany zaszły dopiero gdy wymieniłem czujnik za głowicą od strony pasażera ( brązowy 4-pinowy ) wentylator załącza się przy 90-95 stopniach, i spalanie spadło do 15l/100km. Lecz co do spalania słyszałem,o jeszcze jednej rzeczy zimnych lutach,muszę to jeszcze sprawdzić,bo gdy samochód nagrzeje się mi w środku to obrotomierz przestaje działać... więc może akurat ma to coś wspólnego ze spalaniem...
Czujnik wymieniłem,lecz nic się nie zmieniło, zmiany zaszły dopiero gdy wymieniłem czujnik za głowicą od strony pasażera ( brązowy 4-pinowy ) wentylator załącza się przy 90-95 stopniach, i spalanie spadło do 15l/100km. Lecz co do spalania słyszałem,o jeszcze jednej rzeczy zimnych lutach,muszę to jeszcze sprawdzić,bo gdy samochód nagrzeje się mi w środku to obrotomierz przestaje działać... więc może akurat ma to coś wspólnego ze spalaniem...
- cyrano99
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Odświeże temat, pare dni temu wymieniłem termostat bo też myslałem ze to jego wina, niestety nie pomogło, nadal max 70oC. Moja audiczka również pali 20l/100km. Podpinam do VAG i nie pokazuje zadnych błedów. Czy spalanie to wina tego czujnika? Czy moze cos z sondami, no ale niby vag nic nie pokazuje, moze to w nich jest problem jezeli chodzi o astronomiczne spalanie... za 50zł robie 40 km, juz nie daje rady
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH