[ALL] Szlifowanie i polerowanie pod soczewkę
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
[ALL] Szlifowanie i polerowanie pod soczewkę
Witam
Po zabiegu jaki ostatnio wykonałem postanowiłem się podzielić tym na forum, gdyż przestudiowałem wiele tematów i myślę że ta wiedza może każdemu się przydać aby zacząć przygodę z rezaniem.
Pierwszą sprawą jest odpowiedni sprzęt, tu zaznaczam że wiertarka lub wkrętarka nie nadaje się do precyzyjnego polerowania i nie osiągnie się tym dobrych efektów.
Ja zakupiłem taki sprzęt z promocji:
Od razu w zestawie jest kilka fajnych końcówek, które pomogą ale niestety nie wystarczą i trzeba samemu sobie wykonać.
Następny zakup to frezy grawerskie diamentowe(mi akurat wystarczyły 3 różne)jak na zdj.
Bierzemy lampę i zaznaczamy gdzie będzie szlifowane szkło
Następnie podpinamy giętki przewód do miniwiertarki zapinamy odpowiedni frez
i rozpoczynamy szlifowanie garbów-nie ma potrzeby użycia wody-szkło się nie nagrzeje jeśli nie będziemy trzymać w jednym miejscu dłużej niż 20 sekund.
Szlifujemy frezami do czasu uzyskania płaskiej matowej powierzchni
Następnie przystępujemy do szlifowania wstępnego papierem ściernym.
Najlepszym materiałem jest papier na rzep o różnych gradiaciach-nie musi być wodny(zresztą taki chyba na rzep nie występuje)
Niestety do takiego szlifowania potrzebna jest odpowiednia końcówka którą trzeba sobie wykonać. Ja wziąłem standardową końcówkę do wałków szlifierskich odkręciłem śrubkę i przykręciłem do tego wycięty krążek z blachy aluminiowej 1,2mm a na to przykleiłem rzep. Niestety nie posiadam zdjęć.
Dodatkowo zakupiłem specjalne krążki szlifierskie do szkła 3M Trizact
Niby jakaś innowacja piramidki itp no ale szału nie ma :mrgreen:
No i zaczynamy szlifowanie papierami,tarczkami- do tego trzeba polewać dużą ilością wody obr. 4-5tyś na szlifierce lekko dociskając.
Do precyzyjnego szlifowania wykonałem sobie jeszcze małe końcówki 10mm i 15mm do których przykleiłem rzep (zostały użyte niepotrzebne kamienie)
I jeździmy sobie tak po szkle do uzyskania pożądanych efektów
Efekt końcowy mnie zaskoczył bo to wszystko bez użycia jakichkolwiek past i tlenków.
Do szlifu pozostała tylko zewnętrzna strona lampy czyli wszelkie odpryski po kamieniach.
Oceniajcie jak wyszło mam nadzieję że opis komuś się przyda
Po zabiegu jaki ostatnio wykonałem postanowiłem się podzielić tym na forum, gdyż przestudiowałem wiele tematów i myślę że ta wiedza może każdemu się przydać aby zacząć przygodę z rezaniem.
Pierwszą sprawą jest odpowiedni sprzęt, tu zaznaczam że wiertarka lub wkrętarka nie nadaje się do precyzyjnego polerowania i nie osiągnie się tym dobrych efektów.
Ja zakupiłem taki sprzęt z promocji:
Od razu w zestawie jest kilka fajnych końcówek, które pomogą ale niestety nie wystarczą i trzeba samemu sobie wykonać.
Następny zakup to frezy grawerskie diamentowe(mi akurat wystarczyły 3 różne)jak na zdj.
Bierzemy lampę i zaznaczamy gdzie będzie szlifowane szkło
Następnie podpinamy giętki przewód do miniwiertarki zapinamy odpowiedni frez
i rozpoczynamy szlifowanie garbów-nie ma potrzeby użycia wody-szkło się nie nagrzeje jeśli nie będziemy trzymać w jednym miejscu dłużej niż 20 sekund.
Szlifujemy frezami do czasu uzyskania płaskiej matowej powierzchni
Następnie przystępujemy do szlifowania wstępnego papierem ściernym.
Najlepszym materiałem jest papier na rzep o różnych gradiaciach-nie musi być wodny(zresztą taki chyba na rzep nie występuje)
Niestety do takiego szlifowania potrzebna jest odpowiednia końcówka którą trzeba sobie wykonać. Ja wziąłem standardową końcówkę do wałków szlifierskich odkręciłem śrubkę i przykręciłem do tego wycięty krążek z blachy aluminiowej 1,2mm a na to przykleiłem rzep. Niestety nie posiadam zdjęć.
Dodatkowo zakupiłem specjalne krążki szlifierskie do szkła 3M Trizact
Niby jakaś innowacja piramidki itp no ale szału nie ma :mrgreen:
No i zaczynamy szlifowanie papierami,tarczkami- do tego trzeba polewać dużą ilością wody obr. 4-5tyś na szlifierce lekko dociskając.
Do precyzyjnego szlifowania wykonałem sobie jeszcze małe końcówki 10mm i 15mm do których przykleiłem rzep (zostały użyte niepotrzebne kamienie)
I jeździmy sobie tak po szkle do uzyskania pożądanych efektów
Efekt końcowy mnie zaskoczył bo to wszystko bez użycia jakichkolwiek past i tlenków.
Do szlifu pozostała tylko zewnętrzna strona lampy czyli wszelkie odpryski po kamieniach.
Oceniajcie jak wyszło mam nadzieję że opis komuś się przyda
- mayday2001
- Forum Audi 80
- robertas1.8
- Forum Audi 80
- shellah
- Forum Audi 80
nie mam drugich lamp a auto potrzebne do codziennej jazdy, soczewki są na półcemayday2001 pisze:po co przezroczysty klosz jak nie ma soczewki tylko zwykła żaróweczka
A nie lepiej kupić audi z 2012r niż tłuc się 20 letnim rumplem? :roll:robertas1.8 pisze:A to nie lepiej kupic gotowy klosz wraz z gotowa homologacja niz bawic sie w peseudo oswietlenie???
Pseudo oświetlenie to xenon w zwykłej lampie kto w życiu szkła nie polerował nie wie jaki efekt można osiągnąć.
shellah, masz do polecenia jakieś miejsce do wypolerowania zewnętrznych części kloszy lamp?
Bo obtłuczone kamieniami w moim cabie są mocno, a szkoda mi hajsu na nowe klosze jeśli dałoby radę zrobić to za pół ceny.
Ja widziałem szkła po polerce, nawet szyby czołowe w samochodach i nie widać różnicy w stosunku do nowych (chyba, że są lampy z wystającymi elementami na zewnątrz).
Bo obtłuczone kamieniami w moim cabie są mocno, a szkoda mi hajsu na nowe klosze jeśli dałoby radę zrobić to za pół ceny.
Ja widziałem szkła po polerce, nawet szyby czołowe w samochodach i nie widać różnicy w stosunku do nowych (chyba, że są lampy z wystającymi elementami na zewnątrz).
- robertas1.8
- Forum Audi 80
Czyli z Twojej wypowiedzi mozna wywnioskowac ze masz profi oswietlenie teraz...wypolerowany klosz i zarowka H4, wiesz dla mnie to poprostu niepowazne jezdzic z takimi lampami, i nikt nie powie mi inaczej, bo tak jak meir'u napisal... wspolczuje kierowcom ktorzy Ciebie spotkaja, bo napierdzielasz swiatlem pewno rowno po galach wszystkim innym... No i przy jakiejkolwiek stluczce (ktorej Ci nie zycze oczywiscie, ubezpieczyciel moze narobic Ci problemow)....nie wiem czy liczysz sie z takim ryzykiemshellah pisze:nie mam drugich lamp a auto potrzebne do codziennej jazdy, soczewki są na półcemayday2001 pisze:po co przezroczysty klosz jak nie ma soczewki tylko zwykła żaróweczkaA nie lepiej kupić audi z 2012r niż tłuc się 20 letnim rumplem? :roll:robertas1.8 pisze:A to nie lepiej kupic gotowy klosz wraz z gotowa homologacja niz bawic sie w peseudo oswietlenie???
Pseudo oświetlenie to xenon w zwykłej lampie kto w życiu szkła nie polerował nie wie jaki efekt można osiągnąć.
- shellah
- Forum Audi 80
ATLAS, jeśli chodzi o zakład to niestety nie pomogę, ponieważ sam szukałem i ogólnie lipa.
Ale domowym sposobem się też da , bo jeśli odpryski nie są duże papierem wodnym tak jak aluminium można bez problemu spolerować.
Jak mówiłem soczewki są
http://imageshack.us/photo/my-images/571/img509.jpg/
tylko brak czasu na wykonanie
Ale domowym sposobem się też da , bo jeśli odpryski nie są duże papierem wodnym tak jak aluminium można bez problemu spolerować.
to twó wniosek, ja nic takiego nie powiedziałem :roll:robertas1.8 pisze:Czyli z Twojej wypowiedzi mozna wywnioskowac ze masz profi oswietlenie teraz...wypolerowany klosz i zarowka H4
Jak mówiłem soczewki są
http://imageshack.us/photo/my-images/571/img509.jpg/
tylko brak czasu na wykonanie
kolejna wypowiedź gdzie nie masz pojęcia o czym mówisz myślisz że nie sprawdzałem tego czy oślepia czy nie :?: jakby tak było nie jeździłbym tylko szybko robił do końca.robertas1.8 pisze:wspolczuje kierowcom ktorzy Ciebie spotkaja, bo napierdzielasz swiatlem pewno rowno po galach wszystkim innym
- robertas1.8
- Forum Audi 80
shellah, dobra spoko, nie znam sie ... Twoja modyfikacja napewno nie zmienila rozpraszania swiatla, i linia swiatla napewno przebiega tak jak przed zabiegiem.... Moje spostrzezenia sa wyssane z palca, zatem nie zabieram glosu w temacie.... ciekaw jestem jak wybrniesz z drogowym swiatlami...jesli mozna zapytac oczywiscie, zostawisz instalacje pod h4 ???
- shellah
- Forum Audi 80
przecież mam zespolakirobertas1.8 pisze:ciekaw jestem jak wybrniesz z drogowym swiatlami...jesli mozna zapytac oczywiscie, zostawisz instalacje pod h4 ???
soczewka będzie pod h7 a drogowe zostają h1
inaczej napewno świecą ale kąt padania światło na szkło się nie zmienił bo żarówka przecież i tak świeci na boki a większość garbów pozostała bo otwór jest tuz nad żarówką. Zresztąmeirz tego co pamiętam też jeździł na szkłach od soczewek bez soczewek i chwalił tylko ten zabieg
- robertas1.8
- Forum Audi 80