swap 2.0 115km z passata do [audi 1.8s pm]
swap 2.0 115km z passata do [audi 1.8s pm]
mam okazjie zamienic mój silnik 1.8 pm na 2.0 z passata i mam pytanie czy wszystko bedzie pasowac i czy duzo roboty by bylo z elektronika silnika dodam ze silnik ma przejechane 90 000 od nowosci opłaca sie to czy nie bardzo ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
z tego co patrze na allegro po zdjeciach takich silników to kolektor jest prawie równy z glowica http://moto.allegro.pl/silnik-vw-passat ... 91370.html np tu
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Gdyby ten silnik nie był w poprzek budy zamontowany to na 99% dałoby się go rzucić do Audi (grupa VAG). W przeciwnym razie musisz zerknąć na konstrukcje misy olejowej, czy nie będzie wadziła o "sanki" w audi. Kolektor dolotowy nie zachodzi nad silnik także nie powinien haczyć ale przepustnica będzie zaraz przed chłodnicą i wiązka która dostaniesz może być za krótka aby wszystko spiąć. Do tego wchodzi kombinowanie z dolotem aby to jakoś wyglądało. Kolejną bolączką jest kolektor wylotowy. Musisz dopasować jakiś inny typowo od audi bądź spawać ale układ silnika 2E nie pozwoli Ci na zbytnią zabawę w tej kwestii.
jest na niskim bloku http://moto.allegro.pl/silnik-passat-b4 ... 96279.html przykład
[ Dodano: 2013-02-05, 06:19 ]
kolektor wydechowy planowalem dac ten co jest przy moim 1.8 albo jakis ze złomu 4-2-1 od audi kwestia kabli i krótkosci nie robi mi różnicy jestem z zawodu elektromechanikiem wiec dolot bym poprowadził tak jak w audi w kweski tego okablowania bede musiał zmienic wiazke tylko od komputera do silnika nie ? bawiłem sie kiedys w przerabianie golfa II 1.6 60km na pełny wtrysk to była zabawa dopiero hehe mysle ze to bedzie prostrze . a sa jeszcze jakies rzeczy z którymi moze być troche zabawy ?
[ Dodano: 2013-02-05, 19:46 ]
silnik to AGG z passata b4 niestety przez moja glupote juz go nie włoże poniewarz stwierdziłem ze przez chlodnice oleju nie bedzie pasowac łapa silnika po pocieciu wiazki silnika i jego wyjeciu moje zdanie sie zmieniło niestety juz za poźno
[ Dodano: 2013-02-05, 06:19 ]
kolektor wydechowy planowalem dac ten co jest przy moim 1.8 albo jakis ze złomu 4-2-1 od audi kwestia kabli i krótkosci nie robi mi różnicy jestem z zawodu elektromechanikiem wiec dolot bym poprowadził tak jak w audi w kweski tego okablowania bede musiał zmienic wiazke tylko od komputera do silnika nie ? bawiłem sie kiedys w przerabianie golfa II 1.6 60km na pełny wtrysk to była zabawa dopiero hehe mysle ze to bedzie prostrze . a sa jeszcze jakies rzeczy z którymi moze być troche zabawy ?
[ Dodano: 2013-02-05, 19:46 ]
silnik to AGG z passata b4 niestety przez moja glupote juz go nie włoże poniewarz stwierdziłem ze przez chlodnice oleju nie bedzie pasowac łapa silnika po pocieciu wiazki silnika i jego wyjeciu moje zdanie sie zmieniło niestety juz za poźno