[All] Ile palą nasze autka ?
Zastanawiając się nad ilością spalonego paliwa trzeba mocno brać pod uwagę ile nasze autka ważą - B4 jest dość ciężkie - mój avant ma masę własną 1360kg, sedan będzie trochę lżejszy ale i tak ponad 1200kg. żeby taką masę rozpędzać i przemieszczać nawet 1.6 potrzebuje wychlać sporo paliwa. Co innego było jak miałem B2 - 980kg masa własna...lekki jak piórko :mrgreen:
chyba z calym zaladunkiemPABLO pisze:hmm Mój ma 1370 kg
[ Dodano: 2007-01-28, 01:59 ]
http://free.of.pl/a/audi80b3/pliki/dane.html tu masz wszystkie dane
Mam autko z silnikiem 1,6 (benzyna) i z moich obliczen (niestety nie są bardzo dokladne) wynika, że pali mniej wiecej 10L/100Km w miescie. Wydaje mi się, że to dużo bardzo.
Jak widzę tu na forum, jakie jest wasze spalanie, przy wiekszych silnikach na dodatek, to troche przykro sie robi.
Jaka może być przyczyna? Może duży przebieg (250 000)?
Czy ktoś wie, co można zrobić, żeby nieco poprawic spalanie?
Dopowiem, że kable i świece wymienilem i to dużo dalo, bo bylo jeszcze gorzej.
Jak widzę tu na forum, jakie jest wasze spalanie, przy wiekszych silnikach na dodatek, to troche przykro sie robi.
wymien filtry i tankuj na dobrych stacjach benzynowychjurwroc pisze:Mam autko z silnikiem 1,6 (benzyna) i z moich obliczen (niestety nie są bardzo dokladne) wynika, że pali mniej wiecej 10L/100Km w miescie. Wydaje mi się, że to dużo bardzo.
Na post Jurwroc odpowiem tak jak na 1.6 to i tak to jest nie duże spalanie. Duzy silnik pali dużo bo ma dużą pojemność mały silnik pali dużo bo trzeba go żyłować żeby jechał. Przykład Audi 80 B4 93r 2.0 (90KM) pali w mieście jakieś 9-10l jazda dynamiczna. Śkoda fabia 1.2 HTP 12V 2005r pali 8-9l przy dynamicznej jeździe (komputer podaje średnie spalanie 12l/100km ale on tylko straszy, chwilowe spalanie fabi na 1 biegu podaje jako 50l/100km ale zaraz spada ja tam komputerowi nie wierze) a to dlatego że bez dodawania dużej ilości gazu fabia się męczy i ledwo jedzie. Dlatego tez małe pojemności silników nie palą wcale mniej weźmy choćby takie seicento 900cm3 w miescie spokojnie wypije 6-7l to wcale nie mało biorąc pod uwage ilość miejsca i moc (35KM :lol: ).
Tak patrze i patrze na to ile wasze SuNie pala i niedowierzam AUDIFAN nie zgodze sie z Toba ze B4 2.0 ABT (90 PS) pali w miescie przy dynamicznej jezdzie 9-10 l/100km Wyznaje jedna zasade jezdzac w miescie i poza nim starm sie silnik utrzymywac na stosunkowo tych samych obrotach lecz raz na tydzien "ODMULANIE" w sobote SuNia dostała odemnie wpier... w pupe i wiesz jak mocno sie zdziwilem dolewajac do zbiornika ktory byl pełny po 100 kilometrach 18,5 litra benzyny Dodam ze zminy biegow nastepowaly przy okolo 6000-6500 obr/min Widocznie mam ciezka noge