Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 avant] Xenon do reflektorów zespolonych

matek10912
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik:
Kontakt:

Post autor: matek10912 » 07 lut 2013, 19:13

Z tego co sie orientuje to maja mniejsza temperature niz H4

cypek51
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cypek51 » 07 lut 2013, 19:31

jak narazie to nie wypalają

Awatar użytkownika
pawełek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: paweł
Kontakt:

Post autor: pawełek » 07 lut 2013, 19:50

Tak się zastanawiałem czy nie kupić zestawu pod H1 w zespolaki (długie).

cypek51
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cypek51 » 07 lut 2013, 20:14

ja tez chce kupic takie same zarowki ale do dlugich

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 07 lut 2013, 20:31

Ludzie, jak widze ksenony w zwykłych refektorach to się nóż w kieszeni otwiera.
PO PIERWSZE:

są montowane seryjnie ksenony w zwykłych reflektorach ale przystosowane do tego, np D2R, wtedy mają na bańce specjalnie zamalowane pole aby nie oślepiać

PO DRUGIE:
Zarówka seryjna zdecydowanie bardziej wypala odbłyśnik niż ksenon, sama budowa żarnika i sposób działania jest zupełnie inny...

PO TRZECIE:
Pisałem i wrzucałem tutaj kiedyś poradnik o ksenonach, a wszystkim którzy jadą z przeciwka (najlepiej jeszcze w deszczową noc) lub stoją za mną na światłach i walą mi po az po podsufitce ksenonamia, mam ochotę wyjść i porozbijać światła baseballem/młotkiem (niepotrzebne skreślić).

PAMIĘTAJCIE ŻE SPRAWNOŚĆ ŻARNIKA JEST OKOŁO 3krotnie większa od żarówki! Założcie przekaźniki, umyjscie lampy w środku i odbłyśniki/ew. zregenerujcie.
co do żarówek efekt ksenon, to nic innego jak najczęściej bańka pomalowana na niebiesko <ok>

edit.
PS. pamiętajcie żę w przypadku stłuczki, nawet nie z waszej winy, kumaty człowiek powie że go oślepiliście niehomologowanym oświetleniem i macie porobione, a cięzko nie zauważyć nieoryginalności ksenonu w starym struclu na zwykłych lampach. Rozwiązaniem jest soczewka cabrio/rs2

cypek51
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cypek51 » 07 lut 2013, 21:18

no dobra a jak ma seryjnie zamontowane ksenony i lampe soczewkie i tez oslepja z przeciwka i jak zpowoduje wypadek to co? to na to wychodzi ze samochody z ksenonami nie powini byc dopuszcze do ruchu ja tak to wnioskuje.Np jak ma zwykle lampy w a4 i chce zalozyc ksenon kupuje lampy z soczewka i kupuje ksenon i porodukt jest nie orgialny zamienik i co wtedy jak kogos oslepje i spowoduje wypadek.To po co to by produkowali tak dla jaj po to zrobia to zeby swiotlo ktore wydobywa sie z tego ksenona przypominalo swialo takie jak jest w dzien i zeby oko sie nie meczylo bo ksenon daje wiecej swiatla jak zwykla zarowka i wtedy oko sie meczy i my. tak jak kolega wyzej pisal ze szybciej dostrzegamy przeszkode jak ktos idzie poboczem drogi nocą to juz go wczesniej widzimy i mozemy szybciej zrobic go ominac bo go wczesniej widzimy niz jazda na zwyklych zarowach takie mojej jest zdanie

[ Dodano: 2013-02-07, 21:28 ]
kolego zarniku nic nie masz zamalowanego w zwyklej zarowie to masz zamalowany czubek na siwo cos ci sie pomieszalo

[ Dodano: 2013-02-07, 21:43 ]
http://www.infosamochody.pl/artykul,id_ ... uksus.html a tu jest wszystko opisane o ksenonach ksenon dopiero oslepi jak ktos wjedzie na nie rownosc

Awatar użytkownika
robertas1.8
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: robertas1.8 » 07 lut 2013, 22:20

cypek51, stary chyba nie wiesz o czym piszesz.... ja popieram kolege zgredek27, jak widze jak ludzie wsadzaja zenony do kloszow rozpraszajacych to tak samo bym im lampy porozbijal :-/ Najwazniejsze jest to ze ty widzisz wszystkie przeszkody pieszych itd... tylko co ma powiedziec kolo ktory nadjezdza z przeciwka i widzi tylko Twoje mega mocne oswietlenie i wpierdziela w slup bo nie widzi dorgi...zastanowiles sie nad tym kiedys??? A czemu chiny produkuja takie zenony??? Bo ludzie je kupuja i wsadzaja do lamp niezgodnie z przeznaczeniem ;/ Jak tak czytam to do swojego wrzuce chyba szperacze.... one tak oswietlaja droge ze po snopie swiatla mozna chodzic :-P

Awatar użytkownika
zgredek27
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zgredek27 » 07 lut 2013, 22:36

Cypek otrząśnij się, bo nie wiesz o czym piszesz...

http://www.eglem.com/files/prodotti__foto__121.jpg TO JEST ŻARNIK POD ZWYKŁY REFLEKTOR

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... an5vtHktC7 TO POD SOCZEWKĘ

Auta z seryjnie montowanym ksenonem mają zestaw samopoziomowanie i spryskiwacze wysokociśnieniowe reflektorów, do tego inną soczewkę (o ile mówimy o zestawie z soczewkami) niż pod zwykłą żarówkę. Najnowsze samochody mają samopoziomowanie aktywne (cały czas system reguluje wysokość lamp), starsze modele miały pasywne, regulowały się raz po włączeniu świateł. KAŻDA lampa oślepi czy to ksenon czy zwykła na wybojach, kwestia tylko tego typu, że na wyboju lampa oślepia Cię nie całą sekundę? A jadąc z ksenonami wrzuconymi w zwykły reflektor oślepiasz cały czas, nawet na drodze jak równej jak stół. Do tego każda lampa ma wybite na sobie oznaczenie pod jaki typ oświetlenia jest przystosowana. Wkładanie do a4 b5 lamp poliftowych i hidów to półśrodek, jest spoko, soczewka ma wyraźne odcięcia światło/cień, tym samym nie "bije" światłem po oczach i podsufitkach, ale dalej jest to nielegalne rozwiązanie poczynająć na zabraniu dowodu podczas kontroli, braku przeglądu przez kumatego diagnostę, po niewypłacenie odszkodowania, jak i w Twoim przypadku na zwykłych reflektorach.

temat ksenonów, hidów, rezania tego itp, mam dość dobrze opanowany, a link który przytoczyłeś, pięknie pokazuje jak w wielkim błędzie jesteś.

Miałem soczewki RS2 na ksenonie, teraz są tam zwykłe żarówki (czyszczenie odbłyśników spowodowało zdecydowaną poprawę światła, więc po co się narażać). W b5 poliftowej (ori soczewka) mam dołożone spryski, pseudo "samopoziomowanie" ,ksenon + oznaczenie na lampach pod seryjny ;) i do takiego rozwiązania nic nie mam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl