[B4 1Z] Sprzęgło
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
[B4 1Z] Sprzęgło
Witam. Mam koledzy następujący problem. Jakiś tydzień temu zauważyłem, że przy wciśnięciu sprzęgła w moim aucie coś dziwnie piszczało i nasilało się przy dodawaniu gazu a kiedy puszczałem sprzęgło przestawało i było ok. Po oględzinach wyszło, że to łożysko oporowe/wciskowe na sprzęgle. Zmienione zostało całe sprzęgło na Sachs-a, odebrałem auto od mechanika i niby wszystko ok,ale samochód troche postał i jak pozniej go zapaliłem to znowu usłyszałem taki sam dźwięk przy wciśniętym sprzęgle jak wcześniej, tylko troche cichszy. Zapaliłem, zgasiłem itd. i tak w kółko kilka razy i raz słychać jak coś piszczy a raz jest dobrze. Powiedzcie mi co się dzieje...bo nie mam pojęcia.
- Wojtek1985
- Forum Audi 80
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
Panowie a jaka może być przyczyna zapowietrzania się sprzęgła? Nie jestem pewien swojej pompki czy to ona może zapowietrzać? Dodam, że jak mechanik wymieniał mi sprzęgło to miał duży problem żeby tą pompkę odpowietrzyć. Objawia się to tym, że jedynka ciężko wchodzi z oporem i przy puszczaniu pedału na każdym biegu muszę precyzyjnie puszczać żeby nie szarpnęło, raz na 1000km muszę odkręcić odpowietrznik zleci trochę płynu już jest na jakiś czas spokój
Odpowietrz urządzenie sterujące sprzęgłem.siwy23j pisze:Panowie a jaka może być przyczyna zapowietrzania się sprzęgła? Nie jestem pewien swojej pompki czy to ona może zapowietrzać? Dodam, że jak mechanik wymieniał mi sprzęgło to miał duży problem żeby tą pompkę odpowietrzyć. Objawia się to tym, że jedynka ciężko wchodzi z oporem i przy puszczaniu pedału na każdym biegu muszę precyzyjnie puszczać żeby nie szarpnęło, raz na 1000km muszę odkręcić odpowietrznik zleci trochę płynu już jest na jakiś czas spokój