[80 B4 1Z] termostat czy czujnik?
[80 B4 1Z] termostat czy czujnik?
Witam ma do was takie pytanie czy da się sprawdzić czujnik od temperatury cieczy bo wydaje mi się coś nie tak mianowicie wskazówka na desce ledwo co się podnosi jeśli się podniesie do 60 stopni nawet po dłuższej trasie włocławek warszawa
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
- ignac112
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dobra bierę łopatę i odkopuje. A więc tak, dotąd myślałem, że mi termostat wariuje, bo aby nagrzać auto do 80st (wyżej zegar nie pokazywał) potrzebowałem ok 12km, chyba, że ogniem to po ok. 8km. Wczoraj się lekko zdziwiłem, bo przy jeździe emeryckiej miałem ok 80st. na budziku po ok 6-7km. A żeby było śmieszniej, to temperatura doszła do 90 st (lekko przed) i trzymała się tak cały czas. I teraz zonk, bo nie mam pojęcia co mu się mogło stać, termostat się odwiesił czy co?
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Spróbuj przede wszystkim obadać temat rzeczywstej temperatury płynu chłodzącego. Zagotuj silnik do momentu otwarcia termostatu (co chwila sprawdzajać chłodnicę u dołu lub wąż). Następnym krokiem będzie organoleptyczne sprawdzanie kiedy załącza się wentylator - sprawdź w manualu przy ilu powienien w 1Zcie. Jeśli wsio się załączy wystarczy popatrzeć czy płyn się gotuje czy nie - wskaźnik może pokazywać bzdury a realna temperatura może być całkiem inna i winnym nie musi być ani czujnik, ani termostat tylko uwalony wskaźnik w liczniku - co się często zdarza.
Tego w 1Z w zimie to się może nie doczekać, jak jest sprawny układ to wentylatorów nie uświadczysz.bloku pisze:sprawdzanie kiedy załącza się wentylator
Czyli termostat działa ok.ignac112 pisze:dolny zimny, przekroczy lekko 80st. na zegarach dolny robi się gorący.
Co do samych wskazań to normalna temperatura na blacie to 87-89*C
Dla pewności podepnij kompa i sprawdź co pokazuje czujnik temperatury z kompa, on jest bardziej wiarygodny.