[B4 2.0 ABT] Duże spalanie LPG
- kamil150791
- Forum Audi 80
A więc tak, instalacja gazowa tak jak pisałem, filtr czysty, reduktor nowy, a instalacja według komputera dobrze wyregulowana i ustawiona, czujnik temperatury zapewne chodzi o niebieski, sprawny z serwisu z miesiąc ma dopiero, kopułka palec przewody i swiece też nowe, sonda też wymieniana Boscha działa prawidłowo, to wszystko było wymieniane w przeciągu dwóch miesięcy, a na krótkich odcinkach to jeżdżę ale go nie ciągam, tak do 2,5 tyś. obrotów. Jak jest u was z temperaturą jak jeździcie teraz zimą? Bo u mnie wczoraj np. jechałem odcinek 50km autostrada i dopiero jak dojechałem do miejscowości to złapał 90
Czujnik kupiony w serwisie, oryginalny więc nie żaden chińczyk i działa prawidłowo bo był mierzony, no to teraz najwyżej się wezmę za rzeczy które podpowiedział kolega szaakaal. A więc dzięki za pomoc, jak się poprawi to dam znać co było przyczyną.dimuspl pisze:wymień niebieski czujnik temp. bez względu na wszystko. Tylko kup dobry jakiś lepszy, bo Chińczyki zaraz padają.
-
- Forum Audi 80
[B3 PM] Duże spalanie
Witam.
Widziałem parę podobnych tematów ale objawy mi nie pasowały.
Mianowicie Audik zaczął mi dramatycznie dużo palić- zadowalał się 11 litrami gazu- teraz 17. Zmiana nastąpiła z dnia na dzień. Pomyślałem że znów łapie lewe powietrze i sprawdziłem podstawę wtrysku, zmieniłem na nową. Niestety to nie pomogło. Problem odczuwalny jest też na PB- słabo się wkręca na obroty, jakby lekko przerywał (do wymiany mogą być przewody WN) no ale nawet jeśli to nie skoczyłoby mi tak nagle spalanie. Proszę o sugestie co to może być i jak to sprawdzić.
Pozdrawiam.
Widziałem parę podobnych tematów ale objawy mi nie pasowały.
Mianowicie Audik zaczął mi dramatycznie dużo palić- zadowalał się 11 litrami gazu- teraz 17. Zmiana nastąpiła z dnia na dzień. Pomyślałem że znów łapie lewe powietrze i sprawdziłem podstawę wtrysku, zmieniłem na nową. Niestety to nie pomogło. Problem odczuwalny jest też na PB- słabo się wkręca na obroty, jakby lekko przerywał (do wymiany mogą być przewody WN) no ale nawet jeśli to nie skoczyłoby mi tak nagle spalanie. Proszę o sugestie co to może być i jak to sprawdzić.
Pozdrawiam.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
II gen. sterownik Bingo M. dziś nie chciał się wkręcić powyżej 3.5 tyś obr. na LPG, na benz było ok. i jakby stracił na dynamice (przyspieszenie).
Nerwus1988 - jeśli na zimnym odpalonym piecu po wyciągnięciu wtyczki od czujnika niebieskiego auto gubi obroty to mogę uznać go za sprawny ?
[ Dodano: 2014-08-11, 06:37 ]
Dla potomnych. Uszkodzony był Attuator (zawieszał się) przez co znacznie podskoczyło spalanie. Wywaliłem część i wstawiłem register ( 5zł na szrocie), gazownik mi go ustawił no i śmiga.
Nerwus1988 - jeśli na zimnym odpalonym piecu po wyciągnięciu wtyczki od czujnika niebieskiego auto gubi obroty to mogę uznać go za sprawny ?
[ Dodano: 2014-08-11, 06:37 ]
Dla potomnych. Uszkodzony był Attuator (zawieszał się) przez co znacznie podskoczyło spalanie. Wywaliłem część i wstawiłem register ( 5zł na szrocie), gazownik mi go ustawił no i śmiga.
[B4 2.0 ABT] Wysokie spalanie LPG. Proszę o porady
Cześć. Odkąd zakupiłem swoje Audi 80 mam problem z jej spalaniem. Wymieniłem już raczej wszystko. Dałem nową centralkę Bingo M, wleciał teraz nowy parownik. W aucie są powymieniane wszystkie filtry i osprzęt elektryczny a cały czas pali za dużo w dodatku na postoju czuć gazem w kabinie przy otwartym nawiewie pomimo że instalacja jest szczelna.
Spalanie w cyklu mieszanym wynosi 11,5 litra. Miasto 15,5 litra.
Sonda jest sprawna.
Prosiłbym o wskazówki jak macie u siebie poustawiany sterownik Bingo M. Ile, co i czego.
Jak się u was zachowuje lambda na wolnych i na wysokich obrotach.
Wiem że spalanie jest za wysokie, mój kolega ma takie Audi od 8 lat na takim samym sterowniku i jemu w trasie pali niecałe 9 litrów a po mieście nie przekracza 10,5 litra.
Będę wdzięczny na cenne wskazówki.
Spalanie w cyklu mieszanym wynosi 11,5 litra. Miasto 15,5 litra.
Sonda jest sprawna.
Prosiłbym o wskazówki jak macie u siebie poustawiany sterownik Bingo M. Ile, co i czego.
Jak się u was zachowuje lambda na wolnych i na wysokich obrotach.
Wiem że spalanie jest za wysokie, mój kolega ma takie Audi od 8 lat na takim samym sterowniku i jemu w trasie pali niecałe 9 litrów a po mieście nie przekracza 10,5 litra.
Będę wdzięczny na cenne wskazówki.