[80 B4 2,0E ABK] regulacja sprzęgła
w ABK regulacji nie ma zadnej bo masz pompke sprzegla.
trudniejsze wrzucanie biegów w szczególności 1,2 napewno ma wpływ jak jest zimno ,moim zdaniem jak sątemperatury minusowe wtedy olej jest gęsty i może wystąpic taki problem.
Sprawdz poziom oleju ewentualnie wymien na nowy jak nie był zmieniany pamietaj olej 75W90
trudniejsze wrzucanie biegów w szczególności 1,2 napewno ma wpływ jak jest zimno ,moim zdaniem jak sątemperatury minusowe wtedy olej jest gęsty i może wystąpic taki problem.
Sprawdz poziom oleju ewentualnie wymien na nowy jak nie był zmieniany pamietaj olej 75W90
-
- Forum Audi 80
Mechanik wymienił mi pompkę i siłownik na nowe, sprzęgło elegancko śmigało jednak ostatnio po dłuższych trasach (300-400 km) nie odskakuje i na farcie przy pod pompowaniu wrzucam biegi. O dziwo następnego dnia po trasie ze sprzęgłem znowu jest wszystko dobrze. Stan płynu hamulcowego w normie, bez jakichkolwiek wycieków.
Ktoś się orientuje o co chodzi? :roll:
Ktoś się orientuje o co chodzi? :roll:
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Układ odpowietrzałem już 2 razy. Przy pompowaniu słychać lekkie jakby syczenie. Płynu nadal nie ubywa. Dzisiaj z rana totalnie wessane sprzęgło w ziemię. Na upartego jeszcze dojadę do mechanika na wciśniętym sprzęgle bo chyba sam jednak tego nie ogarnę. Potrzebny kanał.
PRoblem już jest rozwiązany:
Rurka doprowadzająca płyn do siłownika była zagięta i przez to sprzęgło się zapowietrzało.
Dzięki swojej upierdliwości i braku wiary w diagnozę problemu, którą mi przedstawiali pseudo mechanicy proponujący ponowną wymianę siłownika i pompki, zaoszczędziłem parę stówek.
Koszta naprawy: 4-pak zimnego browarka dla uczciwego mechanika z polecenia.
Pozdrawiam.
PRoblem już jest rozwiązany:
Rurka doprowadzająca płyn do siłownika była zagięta i przez to sprzęgło się zapowietrzało.
Dzięki swojej upierdliwości i braku wiary w diagnozę problemu, którą mi przedstawiali pseudo mechanicy proponujący ponowną wymianę siłownika i pompki, zaoszczędziłem parę stówek.
Koszta naprawy: 4-pak zimnego browarka dla uczciwego mechanika z polecenia.
Pozdrawiam.
Panowie mam problem ze sprzegłem w swojej 80 1z. Pedał sprzegła łapie bardzo nisko, niemal przy samej podłodze a do tego skok jest bardzo krótki- naprawde trzeba sie pomeczyć żeby nie szarpnąć przy ruszaniu... Ostatnio coraz ciężej wchodzą biegi. Wystarczy odpowietrzyć układ czy problem jest natury technicznej?
sprzęgło
może być zapowietrzony układ co się zdarza bardzo rzadko mógł też odpaść kawałek tarczy to znaczy tej powierzchni ciernej i wpadł między tarcze a docisk i to skraca skok pedału sprzęgła chyba że sprzęgło w dodatku ślizga to pękł docisk
Kolego borys 125 masz zapowietrzony układ hydrauliczny sprzęgła.Najlepiej było by odpowietrzyć cały układ dokładnie specjalną pompką na podciśnienie.Tak aby wyrzucić cały stary płyn ,lub dobrze przepompować nożnie podobnie jak byś odpowietrzał hamulce.Jeśli nic nie grzebałeś wcześniej to jakaś przyczyna musi być.Może puścił siłownik sprzęgła.