[ audi 1.9 tdi B4] Pompa wody
[ audi 1.9 tdi B4] Pompa wody
Witam mam problem mianowicie polega na tym ze strasznie mi wali "grzechocze " pompa wody w audi 80 b4 93 r jest to dzwiek strasznie słyszalny i przeszkadzajacy wjeździe wczoraj dejmowałem pasek i złapałem za koło od paska no to nie powiem ze nie ale koło miało luz ktorego nie powinno mieć przekręciłem kołem to miałem wrażenie ze chodzi ona na sucho poprostu pytanie moje czy da rade to zrobić czy kupić nową pompę wody i jaki to jest koszt takiej najlepiej nowej
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Kupuj nową, Ruville kompletna, jest to pewna pompa dobrego producenta, sam swoją wymienialem w tym tygodniu bo pocic sie zaczeła już. Koszt około 130 zł, tylko koło pasowe musisz swoje przełożyć do niej no i oczywiscie termostat z tym dolnym plastikowym krućcem. 2 uszczelki sa w zestawie juz. Poczyść przy bloku potem ładnie rozpuszczalnikiem żeby później sucho bylo i nic nie kapało.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Musisz z dołu napinacz ten poluzowac a z góry pompe wspomagania poluzować aż sama opadnie i wtedy możesz zabierać sie do jej demontażu po wczesniejszym zlaniu płynu.
13-tką odkracasz 3 sruby od łapy i wyjmujesz ją i jedna pod pompa wtryskową imbusem, potem tylko te 2 przewody boczne zostaje zdjąć i jest Twoja.
13-tką odkracasz 3 sruby od łapy i wyjmujesz ją i jedna pod pompa wtryskową imbusem, potem tylko te 2 przewody boczne zostaje zdjąć i jest Twoja.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Dzis kupiłem nowa hepu powiedziano mi ze jest w miare zobaczymy jak to bedzie sie spisywało . mam pytanko czy musze zdejmować cały ten plastik dolny od rozrządu czy moge go odchylić i pompa wyjdzie bo z tego co widziałem ze jak bede musiał zdejmować to chwile bede misiał sie z tym pobawić nawet dobra chwile ;D
Nie musisz nic zdejmować ,ani odchylać.BufolaM pisze:mam pytanko czy musze zdejmować cały ten plastik dolny od rozrządu czy moge go odchylić i pompa wyjdzie
tu masz foto story z wymiany pompy https://audi80.pl/-b4-19tdi-1z-wymia ... t50741.htm
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Nie mieszajcie mu w głowie ,bo można wymienić na dwa sposoby ....samo czoło pompy bez odkręcania całej pompy od bloku silnika ,ale przy tej metodzie trzeba rozpinać rozrzad i odkręcać koło wałka posredniego ...ja robiłem tą metodą ,trudniejsza ,ale jakoś mi bardziej pasowała .Druga łatwiejsza,nie ruszamy rozrządu i odkręcamy całą pompę od bloku silnika ,jak w fotostory z linkusowa_81 pisze:Nie musisz nic zdejmować ,ani odchylać.
tu masz foto story z wymiany pompy
- Krzysiek 84
- Junior Admin