[test] Skrzynia wzmaczniacz NB2000
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
[test] Skrzynia wzmaczniacz NB2000
Cześć.
Tak jak pisałem w mailingu i na www.centrum.audi80.pl , firma Car Audio Hurt ( www.caraudio-box.pl ) udostępnia nam niskobudżetowy sprzęt Car Audio to testów, oraz udziela zniżek na zakup nam, klubowiczom PKA80.
Dzisiaj otrzymałem pierwszą przesyłkę.
Jest nią skrzynia basowa (BR) z zabudowanym wzmacniaczem. Zarówno wzmacniacz jak i skrzynia ( głośnik ) jest wyprodukowany przez firmę Peiying.
W chwili obecnej mogę wyrazić tylko moje opinie na temat wyglądu, budowy, materiałów. Test odsłuchowy w aucie odbędzie się w weekend.
Skrzynia wykonana jest w całości z grubego, ciężkiego i solidnego MDFu. Od spodu zamontowany jest 25 cm głośnik. Całość jest bardzo solidna i ciężka.
Głośnik 25 cm ma sztywne zawieszenie, oraz maskownicę.
Konstrukcja przypomina wiele subwooferów Yamahy, które również posiadają głośnik u spodu, a bass reflex z boku.
Rozmiary skrzyni to 460x320x240
Wzmacniacz to równiez Peiying model PY-NB2000 o mocy 150W przy 4 Ω na subwoofer w mostku.
Ponadto dysponuje możliwością obsłużenia reszty głośników w aucie dla przodu 50W dla tyłu 80 W. Może pracować od 2 Ω. Istnieje możliwość drugiego mostka w tym przypadku dla subwoofera z dwoma głośnikami mamy dla każdego po 150W.
Posiada wszelkie niezbędne filtry typu:
Reg głośności
Reg częstotliwości 50 do 150 hz
Reg fazy o 180 stopni
Reg podbicia basu
Reg górnych czestotliwosci
Podsumowując wrażenia wizualne są bardzo dobre. Jak będzie z odsłuchowymi opiszę wkrótce.
Pozdrawiam
Tak jak pisałem w mailingu i na www.centrum.audi80.pl , firma Car Audio Hurt ( www.caraudio-box.pl ) udostępnia nam niskobudżetowy sprzęt Car Audio to testów, oraz udziela zniżek na zakup nam, klubowiczom PKA80.
Dzisiaj otrzymałem pierwszą przesyłkę.
Jest nią skrzynia basowa (BR) z zabudowanym wzmacniaczem. Zarówno wzmacniacz jak i skrzynia ( głośnik ) jest wyprodukowany przez firmę Peiying.
W chwili obecnej mogę wyrazić tylko moje opinie na temat wyglądu, budowy, materiałów. Test odsłuchowy w aucie odbędzie się w weekend.
Skrzynia wykonana jest w całości z grubego, ciężkiego i solidnego MDFu. Od spodu zamontowany jest 25 cm głośnik. Całość jest bardzo solidna i ciężka.
Głośnik 25 cm ma sztywne zawieszenie, oraz maskownicę.
Konstrukcja przypomina wiele subwooferów Yamahy, które również posiadają głośnik u spodu, a bass reflex z boku.
Rozmiary skrzyni to 460x320x240
Wzmacniacz to równiez Peiying model PY-NB2000 o mocy 150W przy 4 Ω na subwoofer w mostku.
Ponadto dysponuje możliwością obsłużenia reszty głośników w aucie dla przodu 50W dla tyłu 80 W. Może pracować od 2 Ω. Istnieje możliwość drugiego mostka w tym przypadku dla subwoofera z dwoma głośnikami mamy dla każdego po 150W.
Posiada wszelkie niezbędne filtry typu:
Reg głośności
Reg częstotliwości 50 do 150 hz
Reg fazy o 180 stopni
Reg podbicia basu
Reg górnych czestotliwosci
Podsumowując wrażenia wizualne są bardzo dobre. Jak będzie z odsłuchowymi opiszę wkrótce.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, 22:40 przez Doc, łącznie zmieniany 3 razy.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
A możesz uzasadnić ?AUDI_A6 pisze:Nie wydaje by mi się by to dobrze grało
Jest to skrzynka z litego, grubego MDFu z 25 cm głośnikiem.
Spójrz, dokładnie tego typu konstrukcje od dawna robi Yamaha i dźwięczą znakomicie efektownie http://multizakupy.pl/produkt_158_210-1 ... SW325.html
Niestety nie udało mi sie w ten weekend wziąć za to, zabrakło czasu. Mysle, ze w piatek podłączę. Poza tym muszę przylutować sobie wyjście w swoim kenwoodzie. Lub poczekać na radio z mp3, USB i kartami od www.caraudio-box.pl i chyba to bedzie najsensowniejsze.
Podłączę to pod radio Peyinga i zobaczę jak taki tani zestaw będzie grał.
Mi się wydaję po oglądnięciu dokładnym, że będzie to grało bardzo przyjemnie. Nie będzie mega efektywne jak rycząca tuba, ale do 16 cm głowników w tashkach powinno swietnie zrównowanyć i bardzo ciepło, nisko dźwięczeć.
Zobaczymy.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
Napisałem poprostu bo sam nie wiem jak to gra... Czekam na opinie o tej firmie bo z tego co narazie o niej słyszałem to niezbyt pochlebne one są... Ale cóż przesłuchaj i napisz jak to gra.
[ Dodano: 2007-10-28, 20:42 ]
Aha i te BR jakoś mi się nie podobają są nieco małe i w dodatku dwa, ciekawe czy nie robią podmuchów powietrza przy większym ciśnieniu.. Lepiej by było jeden a duży wylot
[ Dodano: 2007-10-28, 20:42 ]
Aha i te BR jakoś mi się nie podobają są nieco małe i w dodatku dwa, ciekawe czy nie robią podmuchów powietrza przy większym ciśnieniu.. Lepiej by było jeden a duży wylot
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
:mrgreen: To są otwory na wylot z góry na dół, tuleje w środku do puszczenia przewodów. To nie jest BR :mrgreen: Otwory te nie są w żaden sposób połączone z komorą skrzyniAUDI_A6 pisze:Aha i te BR jakoś mi się nie podobają są nieco małe i w dodatku dwa, ciekawe czy nie robią podmuchów powietrza przy większym ciśnieniu.. Lepiej by było jeden a duży wylot
Tu widać jeden, bo tyle skrzynia posiada, duży BR
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Był. Udało się znaleźć czas na montaż.czester-11 pisze:i jak jakis test przeprowadzony byl??
jak to gra??
Na początek kilka fotek jak to wygląda w bagażniku mojego Avanta. Zdjęcia średniej jakości zrobione nocą. Jutro postaram się zrobić ładne wyraźne foto:
Słów kilka o montażu:
Przewody zasilające zakupiłem w OBI. Są to 6mm okrągłe, pojedyncze miedziane, beztlenowe kable. Podłączenie plusa bezpośrednio z akumulatora wraz z dodatkowy bezpiecznikiem 30A ( to ważne! ) przy klemie, pod obudową akumulatora.
Przepuściłem go do kabiny pod maską korzystając z jednej z gumowych zaślepek których wiele, następnie progiem poleciałem z nim na tył.
Podobnie uwolnienie z radia na tył ( tu cieniutki przewodzik ), oraz przewody sygnałowe oczywiście ekranowane zakonczone chinchem.
Minus równie grubym przewodem, złapany - co da się na fotkach zauwazyć - z uchwytów do mocowania siatki w Avancie. Dobra, stabilna masa w śrubie.
Wrażenia odsłuchowe:
Zdecydowanie skrzynia ta nie jest efektowna, ale efektywna jak najbardziej.
Bardzo miękko, dynamicznie i dość efektownie przenosi 50 Hz ( niżej nie można nią zejść, lecz 50 Hz to absolutnie wystarczające niskie tony )
Skrzynka ta idealnie współgra z 16 cm ( przód i tył ) helixami wmontowanymi w taschki, oraz tweeterami na podszybiu.
Jako współgra mam na myśli brak przewagi, przerostu dźwięku skrzyni nad resztą sceny, oczywiście jeśli ktoś zechce to osiągnąć nie ma problemu - da się.
Dokręcony wzmacniacz z przetwornicą napięcia zmostkowany daje radę ostro rozruszać zastosowany tam głośnik 25 cm Peiyinga. Do tego mamy możliwośc wpięcia reszty głośników, czego w moim przypadku nie robiłem. Pozostałe głośniki napędza radio Kenwooda.
Nie wiem jak brzmiałoby to w sedanie, może troszkę za mało efektownie ? czyt za cicho ? choć nie wydaje mi się. W Avancie zdecydowanie mogę polecić tę skrzynię.
Podsumowując:
Idealnie współgra z czterami 16 cm Helixami. Nie wywyższa się bardzo, ale również nie daje się zdominować przez owe Helixy. Ustawiając ją na 50/60 Hz nie tylko jej słuchamy, ale również czujemy w pupskach i trząsących się lusterkach.
Dośc małe gabaryty i ładny desing dają bardzo miły efekt w bagażniku pozostawiając masę miejsca na inne graty.
W tej cenie wzm ze skrzynką do Avanta ? Myślę, że warto. Zapewne nie jest to sprzęt klasy JBL, ale i cena różni się znacznie.
Pozdrawiam.
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
na pierwszy rzut oka wygląda jakbyś woził z bagażniku drukarkę albo odkurzacz..
Ale na wygląd się nie patrzy, w sumie za tę kasę to nic ciekawego się nie upatrzy, chociaż z używek można wyłoić lepszy sprzęt niż to. Ja bym takiej nie kupił ze względu na kosmiczny wygląd. Ale według Twojego opisu nie budzi zastrzeżeń.
Ale na wygląd się nie patrzy, w sumie za tę kasę to nic ciekawego się nie upatrzy, chociaż z używek można wyłoić lepszy sprzęt niż to. Ja bym takiej nie kupił ze względu na kosmiczny wygląd. Ale według Twojego opisu nie budzi zastrzeżeń.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Oj chyba nie.AUDI_A6 pisze:hociaż z używek można wyłoić lepszy sprzęt niż to
To jest wzmacniacz zupełnie oddzielny dokręcany tylko na górę skrzyni i jakby nie było głośnik 25 cm niskotonowy. Nie liczę już nawet skrzynki z mdfu. Widziałeś coś lepszego w tej cenie ? W sensie wzmacniacz + skrzynka z głośnikiem ?
Wiesz... z drugiej strony zwykła skrzynka obita wykładziną podłogową czarną a do niej przykręcony wzmacniacz daje lepszy efekt ? Wydaje mi się, że nie. Abstrahując, że w bagażnik nikt nie zagląda To przypomina domowy subwoofer, fakt, że z powodu przyzwyczajenia się do oglądania wiecznie tub lub skrzyń tradycyjnych wydaje się dziwne.AUDI_A6 pisze:Ja bym takiej nie kupił ze względu na kosmiczny wygląd
A to Ci sie podoba ? :lol: 900 zł i masz mikrofalówkę w kufrze
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Zgadzam się z tobą w zupełności skrzynia powinna wyglądać jak skrzynia. Ale jeśli powyższa testowana gra przyzwoicie to zawsze można piecyk przykręcić w innym miejscu i sama skrzynkę obić i będzie jak trzaAUDI_A6 pisze:Ja się trzymam standardów choćby czarna skrzynie obita skajem czy materiałem z głośnikiem na wierzchu, tego Infinity też bym nie brał bo wygląda jak wygląda..
- Krycha
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Aha i jeszcze jedno ten test nie jest obiektywny... Doc ile słuchałeś czasu muzyki na tej skrzyni? Głośnik potrzebuje czasu na wygrzanie więc pewnie Twój wogole się nie rozgrzał. Musi pracować co najmniej 100h bez takich rzeczy nawet nie ma co oceniać. Sam się na swoich przekonałem że po wielu godzinach słuchania głośnik się wyrabia i wogole zmienia charakterystykę grania. Pojeździj z tą skrzynią trochę dłużej dopiero napisz wrażenia odsłuchowe bo to może się sporo zmienić. Narazie to można ocenić wygląd :lol:
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Tjaaa, mam sajcik dla Ciebie, a nawet może o Tobie http://audiovoodoo.alatar.pl/ :mrgreen:AUDI_A6 pisze:Twój wogole się nie rozgrzał. Musi pracować co najmniej 100h bez takich rzeczy nawet nie ma co oceniać. Sam się na swoich przekonałem że po wielu godzinach słuchania głośnik się wyrabia i wogole zmienia charakterystykę grania
spoko spoko, gadalem z DOC'iem i wygrzal glosnik elegancko farelka przed jazdaAUDI_A6 pisze:Aha i jeszcze jedno ten test nie jest obiektywny... Doc ile słuchałeś czasu muzyki na tej skrzyni? Głośnik potrzebuje czasu na wygrzanie więc pewnie Twój wogole się nie rozgrzał. Musi pracować co najmniej 100h bez takich rzeczy nawet nie ma co oceniać. Sam się na swoich przekonałem że po wielu godzinach słuchania głośnik się wyrabia i wogole zmienia charakterystykę grania. Pojeździj z tą skrzynią trochę dłużej dopiero napisz wrażenia odsłuchowe bo to może się sporo zmienić. Narazie to można ocenić wygląd :lol:
ja chcialem z innej beczki, bo widze ze o subwooferach: istnieje teoria ze do hatchbackow i kombi lepsze sa skrzynie zamkniete, a do sedanow BR... ale w praktyce najwiecej zalezy od wzmacniacza i od radia. przyklad: sprzedaje duzo skrzyn clariona (zamknieta) i w zaleznosci od wzmacniacza i radia graja albo swietnie albo srednio... No i im mniejsze autko i bardziej plastikowe tym wiecej zamieszania robia
a u siebie w aucie zauwazylem ze lepiej jest jak puszcze subwoofer bez filtra dolnoprzepustowego (na full), to juz calkiem sie z teoria kloci.
Pisze o tym dlatego ze w car audio (jak i wszedzie) wazniejsza jest praktyka a nie wiedza z gazet i elektrody.pl, choc to tez bardzo wazne.
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
koko66 przyznam ci rację. Miałem dotychczas skrzynię BR i grało ładnie ale teraz bawię się powoli w zabudowę bagażnika i zrobiłem dopiero skrzynie Closed i gra powiedział bym lepiej - to się też z teorią kłóci bo BR wdg. niej schodzi niżej gra głośniej a u mnie na Closed jest ciut niżej i głośniej...