[80 B3 1.8 SD]Wałek rozrządu nie ma smarowania
[80 B3 1.8 SD]Wałek rozrządu nie ma smarowania
Witam! mam problem mój wałek rozrządu nie ma smarowania po wymianie oleju. Możecie napisac co i jak mam zrobic by naprawic ten problem?
I tak i nie. Czasem pomoże, czasem dołoży kolejnych oderwanych od odlewu zanieczyszczeń. Czasem nie zrobi nic -zależy co i jak zapchało.rejdzik pisze:Na zapchany kanał olejowy może coś pomóc płukanka silnika ?
Osobiście zaciskam zęby i płuczę silniki zawsze. Na ten moment jestem zadowolony, same sukcesy.
Jak kanał przytkany to bym chyba wałek podnosił i dmuchał w kanały kolejno. Oczywiście zmiana oleju ponowna.
A co jest, że spytam jak Kolega wyżej -skąd info, że wałek na sucho chodzi? Popychacze klepią? Świadczyłoby to o niskim ciśnieniu, braku, lub może waśnie zanieczyszczeniach w kanałach, choć wyrocznia ostateczna to nie jest oczywiście.
Upadek pompy jak wyżej pisano plus oczywiście choinka na desce od czujników ciśnienia oleju. Jak zbyt niskie dla wałka ciśnienie to również -czujnik 0.3 i brzęczyk odstawiałyby taniec. O ile są sprawne
Pomiar ciśnienia wszystkiego nie powie niestety -określi, że ciśnienie jest takie czy inne ale nie określi obszaru do jakiego olej dociera. W przypadkach zatkania niektórych przekroi obiegu oleju ciśnienie może nawet wzrosnąć co będzie jednak objawem niezdrowym. Mimo wzrostu przy blokowaniu przepływu nie dotrze olej w każdy zakątek przewidziany smarowaniem.
Święte słowa.miron72 pisze:Pomiar ciśnienia wszystkiego nie powie niestety -określi, że ciśnienie jest takie czy inne ale nie określi obszaru do jakiego olej dociera. W przypadkach zatkania niektórych przekroi obiegu oleju ciśnienie może nawet wzrosnąć co będzie jednak objawem niezdrowym. Mimo wzrostu przy blokowaniu przepływu nie dotrze olej w każdy zakątek przewidziany smarowaniem.
Stąd w niektórych przypadkach brak zmiany po założeniu nowych szklanek.