Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 abt lpg] oscylacja sondy

Wszystko co związane z LPG
ODPOWIEDZ
rejdzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b4 abt lpg] oscylacja sondy

Post autor: rejdzik » 12 mar 2013, 19:52

Witam, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że silnik pracuje prawidłowo na benzynie.
Mam gaz na "srubę" i przymierzam się do założenia instalacji 2 gen bingo-m, z tym, że mam jeden problem.
Na benzynie sonda oscyluje w normalnym zakresie. Przy nagrzanym silniku na multimetrze pokazuje zakres od 0,4 do 0,8v z 1 okresem w ok 1,5 sek na jałowych. Po przełączeniu na gaz - zaznaczam, że sonda jest odpięta od ecu - sonda stoi w jednym miejscu, gdy jest ubogo np na 0,8 gdy bogato 0,4. Dziwne jest że stoi w miejscu, nie oscyluje. Panowie, powiedzcie mi, czy problemem jest multimetr, który nie wyłapuje oscylacji gdyż jest tak szybka czy mam defekt sondy?
Sprawdziłbym na oscyloskopie bo mam możliwość, ale na zewnątrz jest zimno i łapy marzną :-P Nie chce targać całego żelastwa (cdif2) po śniegu i lodzie.
pozdrawiam.
Wróbel Janusz

Awatar użytkownika
marbaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: marbaj » 13 mar 2013, 14:40

Według mojej wiedzy sonda na LPG nie pracuje, bo nie ma skąd pobierać informacji.
Przy I generacji stosuje się odpinanie (masowanie) a przy II emulator sondy lambda.
Obydwa te zabiegi mają za zadanie oszukiwać ECU, coby nie łapało błędów i nie maja wpływu na pracę silnika.
To jest tylko moje zdanie, resztę niech dopowiedzą fachowcy

rejdzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rejdzik » 14 mar 2013, 08:26

Sonda jest odpięta od emulatorów, siedzi tylko w kolektorze - na pb oscyluje a na gazie nie. Pokazuje skład mieszanki ale nie oscyluje. W tym problem.

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 15 mar 2013, 13:38

marbaj pisze:Według mojej wiedzy sonda na LPG nie pracuje, bo nie ma skąd pobierać informacji.
Przy I generacji stosuje się odpinanie (masowanie) a przy II emulator sondy lambda.
Obydwa te zabiegi mają za zadanie oszukiwać ECU, coby nie łapało błędów i nie maja wpływu na pracę silnika.
To jest tylko moje zdanie, resztę niech dopowiedzą fachowcy
Ależ oczywiście że sonda lambda pracuje i na LPG, instalacja II generacji dawkuje na podstawie jej wskazań LPG. Sonda lambda znikąd nie pobiera informacji, ona mierzy zawartość tlenu w spalinach niezależnie od paliwa. I będzie pracować nawet na instalce 1 generacji, tyle że jej sygnał nie będzie wtedy do niczego wykorzystany.

rejdzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rejdzik » 15 mar 2013, 13:57

rejdzik pisze:Panowie, powiedzcie mi, czy problemem jest multimetr, który nie wyłapuje oscylacji gdyż jest tak szybka czy mam defekt sondy?

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 15 mar 2013, 14:29

Wg mnie całkiem możliwe że multimetr nie wyrabia. Jak masz oscyloskop to jednak nim zmierz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl