Witam, szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie
Chodzi o to, że potrzebuję informacji jak w ABK powinien być podłączony wentylator chłodnicy, bo poprzedni właściciel tak naszprotał, że wentylator ma tylko jeden bieg na "oko" ten wyższy bo dmucha mocno, a wentylator jak i czujnik załączenia wentylatorów, mają po trzy piny, więc domyślam się, że powinien być I i II bieg, może ma ktoś schemat elektryczny konkretnie do ABK, i jaki numer ma przekaźnik w skrzynce bezpieczników? ma być jeden przekaźnik czy dwa? Bardzo proszę o odpowiedzi
[B4 ABK] wentylator chłodnicy
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
trzeba bedzie je na nowo gdzies powrzucac , bo sa konieczne dla niejednego audi maniakaalus pisze:już są linki nieaktywne
oto fragment z tych schematow co linki niedzialaja, to powinno ci wystarczyc, ten drugi przekaznik co ma troche pinow to bodajze 272, a ten pierwszy to zwykly, 204, 213, 214, oczywiscie patrz na wytrzymalosc pradowa, oba sa na podszybiu, rozmieszenie ich jest takie jak pokazuja opisy ukladu przekaznikow
Witam wszystkich , no i dołączqam do tematu bo juz mi rece opadają....mianowicie...mam audi b4 93 r ABK Automat...od jakiegos czasu problem z rozruchem rano- bateria( choc nowa - nie chce krecic rozrusznikiem) . okazało sie ze samochód sobie stoi nie odpalany a wentylatory chłodnicy pracują!!!!!!!! klima nie załączona( mam zwykłą nie automat) a wentylator nawet bez kluczyka w stacyjce zapycha na dwóch smigłach....no to i bateria siada...odłaczyłem czujnik w chłodnicy- zero reakcji...chodzą dalej( a silnik zimny)...odłaczyłem tez kabelki z czujnika temp komory silnika( ten po lewej na wysokosci głowicy) - tez nic....dalej hulają... dopiero wyjecie przekaznika- a raczej sterownika bodajze 272 w skrzynce bezpieczników powoduje wyłączenie wentylatorów.... wiem ze temat wałkowany ...śledzę na bieząco- ale co do cholery włacza samoistnie wentylatory skoro wszystkie czujniki są odłączone?????????? nie mam juz pojecia..prosze o pomoc bo zmuszony jestem ka\zdorazowo otwierac mache jak odpalam silnik - wciskam przekaznik na miejsce i jak staje znowu bo musze go wyjąc...a ....dodam ze u mnie z tyłu głowicy owszem jest kolejny czujnik na wezu wodnym ale nie ma zadnej instalacji do niego...jest bo jest ale bez kabli
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
a zapoznales sie z postem nad twoim? tam sa pokazane dwa przekazniki, oraz masz schemathertzu pisze:ale co ... włacza samoistnie wentylatory skoro wszystkie czujniki są odłączone?
pozycz z miejsca #7 przekaznik i wloz go tam gdzie pisze na tym scemacie 213, niewykluczone ze 272, sie mogl wewnatrz skleic