[1.9 tdi 1z] prośba o lokalizację dźwięku
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[1.9 tdi 1z] prośba o lokalizację dźwięku
Witam.Panowie dwa dni temu zaczęło coś u mnie stukać w silniku.Nie stuka cały czas tylko sporadycznie ale strasznie irytuje.Nie ma znaczenia czy silnik zimny czy gorący.Czy jeżdżę wolno czy szybko.Raz stuka raz nie.Jest to głośny metaliczny dźwięk równomierny z pracą silnika.Nie wiem czy to możliwe żeby popychacze stukały jak je wymieniałem jakieś 20tys km temu.Olej też mam świeży.Zastanawiam się czy może tak stukać wtryskiwacz.Tu macie filmik z tym dźwiękiem:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Nie wiem bo to się tak rozchodzi jak byś młotem po silniku walił...Najgorsze jest to że byłem już dwa razy u mechanika i za każdym razem chwile przed jego warsztatem wszytko cichło.Może ktoś z was spotkał się z czymś podobnym.Pamiętam jak stukały u mnie popychacze to było słychać takie metaliczne cykanie ale nie aż tak głośne.Czy wtryski mogą wydawać takie dźwięki??Dodam może że samochód robi ok 150 - 200km miesięcznie więc to może wina małych przebiegów.Sam już nie wiem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
wykręcasz i wieziesz do pompiarza na maszynę i sprawdzasz jak pylą
raczej mało prawdopodobne żeby po 20 tys poszły popychacze
ale jak mało jeździsz to może i który stanął :roll:
kumplowi ostatnio stukały to jakiś kupił wynalazek(nie pamiętam nazwy) i wlał do silnika i pomogło
i robił tez mało km i dlatego popychacze stanęły
raczej mało prawdopodobne żeby po 20 tys poszły popychacze
ale jak mało jeździsz to może i który stanął :roll:
kumplowi ostatnio stukały to jakiś kupił wynalazek(nie pamiętam nazwy) i wlał do silnika i pomogło
i robił tez mało km i dlatego popychacze stanęły
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A jak bym każdemu wtryskowi odciął po kolei zasilanie to też powinno wyjść czy to ich wina.Ja właśnie robię bardzo mało km.Mechanik jak się dowiedział ile robię to powiedział bym najpierw spróbował go porządnie przegonić bo może akurat to pomoże.Niestety już drugi dzień go męczę i nic.Trochę mnie dziwi jednak jedna rzecz.Poprzednio jak cykały popychacze to wystarczyło zgasić motor i odczekać chwile lub trzymać go na chwile na obrotach.Wtedy cichły.U mnie teraz mimo trzymania na obrotach,mimo gaszenia,mimo ostrej jazdy dalej cyka.Byłem przed chwila zawieźć kumpla do domu ok 15km.W tamtą stronę cisza.Postałem trochę pod domem to zaczęło cykać.Z powrotem 15km na pełnym bucie i nic nadal cyka.Dziwna sprawa.
- rodzynek87
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
No więc chyba wszytko się wyjaśniło.Mechanik zdjął pokrywę i okazało się że wszystkie popychacze sa ok ale okazało się także jednak to one stukają i to nie tylko jeden popychacz stuka ale wszystkie a przyczyną takiego stanu rzeczy jest olej który jest tak rzadki że po rozgrzaniu robi się z niego woda.Olej jaki zalałem to mobil super s 10W40 diesel .Nigdy nie miałem z nim problemów a tym razem trafiłem na jakieś dziadostwo,podróbę nie wiem jak to nazwać.Przejechałem na nim tylko 200km i zaczęło stukać.Teraz właśnie kojarzę że stukanie zbiegło się z wymianą oleju.Mechanik mi powiedział że też się przejechał na mobilu bo też go używał ale po paru przypadkach (stukające popychacze,słabe ciśnienie oleju) już nie leje go nikomu.Teraz zamówiłem u niego castrola i jutro go wymienię.Na razie zalałem liqui moly na popychacze by sprawdzić co się stanie i faktycznie od razu cisza.Popychacze oczywiście są nowe mają ok 20tys przejechane.
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
-