Mam wszystko wymienione: tuleje wahaczy i sanek, sworznie wahaczy, całe drążki kierownice z końcówkami, poduszki kolumny mc'persona, łączniki stabilizatora, amortyzatory, lewa strona cisza a prawa nadal coś pukapaw1131 pisze:Sprawdzałeś stan tulejek w wahaczach i sankach?
[80 B4]Nieszczęsne przednie zawieszenie, stukanie.
A co myślicie na temat poduszek skrzyni może ona właśnie puka, jak to sprawdzić ? na postoju szarpie autem i jest cisza a tylko wystarczy ruszyć i słychać stukanie. Jak będę miał możliwość to sprawdzę mocowanie (zawieszenie) wydechu. A mieliście może przypadek że wahacz był pęknięty ? tzn w miejscach zgrzewania puścił ? Czy u was też łożysko w nowej poduszce mc'persona ma już luz ?? (febi)
m@x1313, odnośnie poduszek to mój kolega sprawdzał tak że jeden siedział w środku i próbował ruszyć autem na biegu do przodu i do tyłu, tylko że to w golfie <lol>.. odnośnie wahaczy to tu na forum już różne cuda się z nimi działy, również się urywały.. a odnośnie poduszek to miałem febi i moje działały do końca posiadania przeze mnie 80-tki.
Wlasnie wymienilem nowe wklady na KYB, w zestawie byla metalowa podkladka, metalowy kapsel centrujacy wklad oraz metalowy kapsel gwintowany do zakrecenia wkladu. Do tego nowe poduszki Lemforder. Wyjechalem z garazu, lewa strona cisza, prawa puka. Nie mozliwe zeby to bylo lozysko, skoro identyczna konstrukcja puka po prawej stronie auta, a po lewej jest cisza. Bede badal te stuki, zobaczymy co sie okaze.Jarek3601 pisze:Pozwolicie, że dodam coś od siebie.
Jeżeli wkład amortyzatora po zdemontowaniu sprężyn nie ma luzów to wszelkie stuki w 80 % pochodzą z łożyska amortyzatora, i jego konstrukcji.
otóż dociskając śrubą rowkową to łożysko, dociskamy tylko blaszkę zaznaczoną na zdjęciu, śruba rowkowa wchodzi w środek łożyska która siedzi w poduszce, wszelkie stuki pochodzą od luźnej góry łożyska i swobodnie latających kulek.
Można to sprawdzić podnosząc maskę i w ciszy delikatnie uginając zawieszenie, w pewnym momencie pojawia się stukanie.
W moim przypadku wystarczyło wymienić łożysko na te dobrej firmy, np. INA i problem ustał. Łożysko założone do poduszek już używanych za które kiedyś dałem po 15 zł/szt. Dobrze je wprasowałem i jest ok. Cicho jak trzeba od 2000 km. Co najlepsze założony nowy topran stukał zaraz po opuszczeniu auta. Całość kosztów zamknęła się w 36 zł za nowe łożyska INA.
Wklady ktore wyjalem z auta tez KYB, poduszki chyba FEBI, obie zielone, rozpadly sie w dloniach, wylecialy oba lozyska. Co ciekawe na starych amorach na ktorych zrobilem 100tys km a ile mialy to nikt nie wie tez pukalo tylko z prawej strony
Mozliwe ze sa lekko wyrabane. Na zakretach ich nie czuc, nie trzepie buda ale w obu podczas wymiany wyszly luzy, prawy ma roztargana oslone przegubu lacznika wiec moze to byc powodem ale wcale nie musi. Laczniki kupilem w czerwcu 2011, TRW, zrobilem na nich okolo 45-50tys km. Mozliwe ze je jeszcze wymienie ale chyba najpierw je zdejme i pojade pare metrow bez nich na probe, bedzie od razu wiadomo czy to byly one.
A co myslicie o tym patencie z tego filmu, dokladnie z 22:30sek:
Moze takie podkladki faktycznie pomoga?
A co myslicie o tym patencie z tego filmu, dokladnie z 22:30sek:
Moze takie podkladki faktycznie pomoga?
monkahead, u mnie też cały czas coś puka z prawej, wszystkie elementy zawieszenia wymienione, wystarczy że auto delikatnie się toczy po kostce i puka tak jakby coś było mocno luźne, poduszki silnika ok, nie sprawdzona tylko jedna poducha skrzyni od strony pasażera bo jej nie widać, może coś w wydechu puka, czasem już nie zwracam uwagi na to pukanie.
u mnie identycznie, jak auto sie toczy to stuka mi cos jakby bylo bardzo luzne, ale dodatkowo czuje to na kierownicy i na pewno slychac to z lewej strony a nie jak u Was z prawej, choc generalnie od niedawna to mam wiec pewnie cos znow sie posypalo... a wczesniej to tez odwieczny problem ze stukaniem a doslownie wszystko jest nowe w zawieszeniu... ;/
[ Dodano: 2013-04-06, 17:52 ]
a pytal ktos z Was moze ile wzial by serwis Audi za zrobienie zawieszenia?
[ Dodano: 2013-04-06, 17:52 ]
a pytal ktos z Was moze ile wzial by serwis Audi za zrobienie zawieszenia?