[All] Opony na LATO - jakie wybrać ?
[All] - Opinie - "nowe-stare" opony
Witam.
Czy warto kupić oponę nową w sensie nieużywaną, ale wyprodukowaną w 2011? Opona od importera, z naklejkami, magazynowana wg. zaleceń. Mniejsza o markę i cenę. Są to opony klasy premium i są tańsze od tych z 2013 o jakieś 200zł kpl. Ogólnie opona jest w dechę bo miałem takie nówki w 2008 i powiem, że nie miałem jeszcze lepszej. Chodzi mi tylko o to, jak to jest z tym magazynowaniem i trwałością nowej - 2letniej - opony
Czy warto kupić oponę nową w sensie nieużywaną, ale wyprodukowaną w 2011? Opona od importera, z naklejkami, magazynowana wg. zaleceń. Mniejsza o markę i cenę. Są to opony klasy premium i są tańsze od tych z 2013 o jakieś 200zł kpl. Ogólnie opona jest w dechę bo miałem takie nówki w 2008 i powiem, że nie miałem jeszcze lepszej. Chodzi mi tylko o to, jak to jest z tym magazynowaniem i trwałością nowej - 2letniej - opony
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 10:28 przez Dawidof, łącznie zmieniany 1 raz.
[80B4 2.6 ABC] jakie profil oponki 16"
Witam
Podłączajac się do tematu, mam fele na lato 16" latałem na 205/55/16, planuję zmienić na 195/60/16 czy wpłynie to w jakiś znaczący sposób na działanie układu ABS cz wskazania prędkościomierza ??
z góry dzięki za odp
Podłączajac się do tematu, mam fele na lato 16" latałem na 205/55/16, planuję zmienić na 195/60/16 czy wpłynie to w jakiś znaczący sposób na działanie układu ABS cz wskazania prędkościomierza ??
z góry dzięki za odp
[B3 1.8S] Opony letnie 14" czy 15" jaki rozmiar ?
Witam mam pytanie: Otóż idzie lato i trzeba pomyśleć nad zmianą ogumienia w Audicy. Mam akurat komplet opon 15 cali (szwagier przejezdzil na nich pol roku do pracy i spowrotem). Moje pytanie brzmii: Czego mogę się spodziewać po zalozeniu opon o niefabrycznym rozmiarze. Jak to się odbije na osiągach, prowadzeniu, spalaniu komforcie jazdy itd. Czy warto zalozyc wieksze kola czy lepiej zostac przy fabrycznych ? aha podobno licznik moze pokazywac blednie predkosc i przejechany dystans. Czy jest to prawda? Z gory dzieki za porady.
P.S Nie znam dokiladnie oznaczenia silnika wiem tylko ze to jest 1.8S na jednopunktowym wtrysku 66kW.
P.S Nie znam dokiladnie oznaczenia silnika wiem tylko ze to jest 1.8S na jednopunktowym wtrysku 66kW.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2013, 10:25 przez SmyQB3, łącznie zmieniany 1 raz.
- Radek_ER19
- Forum Audi 80
Powiem Ci tak , to że licznik przekłamuje przy zmianie profilu opony to prawda. Natomiast Audi jest fabrycznie wyposażone w felgi 15" ( przeważnie) Więc przy zmianie profilu opony i ewentualnie szerokości wcale nie odczujesz różnicy ( nie ten przedział) Ja u siebie mam 17 letnie szerokosc 225 profil 45 i praktycznie nie czuje różnicy w pokazywaniu prędkości a jest ona napewno- natomiast czuje różnice w osiągach - wiadomo większa felga o 2" i duże szersze gumy ( większa przyczepnosc , większe spalanie...