[ 1.9tdi 1z ] Brak mocy , bardzo słaba reakcja na gaz .
-
- Forum Audi 80
[ 1.9tdi 1z ] Brak mocy , bardzo słaba reakcja na gaz .
Witam jestem nowy na forum . Mam audi 1.9tdi 1z z 93r . Mianowicie audi nie ma mocy np. jadę 3 dam gaz do podłogi i nic dopiero po jakiś 10s się budzi ale tak ospale że nie czuć przyspieszenia . Audi pali bez problemu pracuje równo , odpinałem przepływke i to samo czyli brak mocy przewody podciśnieniowe sprawdzałem niby całe . Proszę was o pomoc , bo teraz tym samochodem nie da się jeździć .
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2013, 22:43 przez piotrek316, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Taka uroda starego boscha ,na potencjometrze ,po 20 tu latach i kilku setkach tysięcy przebiegu , nie wszysko działa jak powinno ,co nie znaczy że nie da się obudzić go do życia 8-) Ale niestety ,nie ma gotowej recepty ,co zrobić żeby jechało ,bo kązdy przypadek jest inny ...Ja zaczynam od podpiecia kompa i sprawdzenia podstawowych parametrów .Jak parametry ok.to pomiar ciśnienia doładowania w czasie jazdy ...i coś już wiem ...a dalej to już w zależności co wyszło 8-) i choć diagnostyka kompem jest mocno okrojona w tym modelu ,to są sposoby żeby znależć przyczyny zamuła i go ożywićpiotrek316 pisze:Mam audi 1.9tdi 1z z 93r . Mianowicie audi nie ma mocy np. jadę 3 dam gaz do podłogi i nic dopiero po jakiś 10s się budzi ale tak ospale że nie czuć przyspieszenia .
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Re: [ 1.9tdi 1z ] Brak mocy , bardzo słaba reakcja na gaz .
Masz skąd pożyczyć drugą na podmianke :?:piotrek316 pisze: odpinałem przepływke i to samo czyli brak mocy
Re: [ 1.9tdi 1z ] Brak mocy , bardzo słaba reakcja na gaz .
Nie koniecznie usterka tkwi w przepływomierzu.Krzysiek 84 pisze:Masz skąd pożyczyć drugą na podmianke :?:piotrek316 pisze: odpinałem przepływke i to samo czyli brak mocy
[ Dodano: 2013-04-10, 00:17 ]
To podejrzewamMUNIOR pisze:Ja zaczynam od podpiecia kompa i sprawdzenia podstawowych parametrów .Jak parametry ok.to pomiar ciśnienia doładowania w czasie jazdy ...i coś już wiem
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
matek10912, Jak nie ma doładowania (turbo)... to nawet po odpięciu przepływki nie będzie żadnej różnicy.
Niedawno miałem przypadek- Octawia TDI 110HP.
Auto wcale nie chciało jechać... po odpięciu kostki z przepływki zero różnicy.
Podpiąłem interfejs (skasowałem błędy) i nadal wywalało [różnica ciśnienia doładowania].
Okazało się, że przetarty był wężyk od N75.
Niedawno miałem przypadek- Octawia TDI 110HP.
Auto wcale nie chciało jechać... po odpięciu kostki z przepływki zero różnicy.
Podpiąłem interfejs (skasowałem błędy) i nadal wywalało [różnica ciśnienia doładowania].
Okazało się, że przetarty był wężyk od N75.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
Tyle ze w audi u nas od przetartego wezyka od N75 jakas ta moc czujesz ale tylko do 100-120km/h i dalej nie pojdzie, wiem bo sam testowalem ale mimo wszystko pod kompa trzeba podpiac auto bo bledy pokaza co jest nie tak i te podst. parametry. Dobrze by bylo jakby kolega napisal skad jest to wtedy jakis ogarniety forumowicz by pomogl
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Zgadza się 8-) bez doładowania w dolocie ,nawet dobra przepływka zaniża wartości i nie będzie jazdy ,podobny efekt bedzie przy zaniżajacej wartości ,niesprawnej przepływceandi77 pisze:Jak nie ma doładowania (turbo)... to nawet po odpięciu przepływki nie będzie żadnej różnicy.
własnie ...i od tego powinien zacząć każdy szukający przyczyny zamulenia auta ,bo to podstawa w diagnozowaniu choć z drugiej strony, sa usterki których vag nam za nic nie pokaże ,bo nie ma o nich pojecia np.typowo mechaniczne usterki 8-)andi77 pisze:wystarczy podpiąć pod VAG-a.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
Kolego, melduj sie w niedziele na Gołdapskiej na parkingu bidronki o 11piotrek316 pisze:Jestem z okolic Olecka i byłbym bardzo zadowolony żeby jakiś kolega ożywił tą bestie która gdzieś tam sobie teraz śpi . A co do podmianki to nie mam od kogo podmienić .
wezme vaga, zobaczymy co pokaze, beda tez i Bosch'e to zrobi sie podmianke, sprawdzimy wezki i ich podłączenie wokol N75 i na IC czy trzyma sie, no i takie pierdoły jak błędy, dawka i kąt wtrysku
MUNIOR pisze:<ok> Krzysiek 84, też z Olecka 8-)piotrek316 pisze:Jestem z okolic Olecka
[ Dodano: 2013-04-14, 20:31 ]
piotrek316, czekaliśmy na Ciebie z vagiem , Ale widze że chyba zabardzo nie śpieszy CI sie by zetorek lepiej wkrecał sie na obroty