Jaki licznik rowerowy? Czy ty cos piłes?
Gps podaje dosyć realna prędkość
[Audi B3 1991]Licznik dziwne zachowanie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
Owszem, na równym terenie(płaskim), bo jadąc z górki czy pod górkę dla satelity skracamy pozornie długość drogi co ma wpływ na odczyt prędkości. Jest ona mierzona w linii prostej, widzianej z orbity(nie no, ja nie widziałem, aż tak wysoko nie mieszkam ), natomiast my jedziemy ze zmianą poziomy w dół, lub w górę.Gps podaje dosyć realna prędkość
Warto o tym pamiętać. Również o utrzymaniu stałej prędkości przez jakiś czas aby pomiary się ustaliły.
To znaczy co? Ma niby zawyżać wskazania dla naszego bezpieczeństwa? Nieeee....matek10912 pisze:Licznik w audi powinien dodawac predkosc dokladnie o 5 km/h wzgledem odczytow komputera
Ponieważ dość ciężko spowodować dużą dokładność wskazań w prędkościomierzach ustawia się je tak, by raczej dodawały niż ujmowały biorąc jednocześnie poprawkę na ewentualne zużycie elementów mechanicznych, a więc sprężyn("włosów"), zębatek i takich tam.
W w124 prędkościomierz na letnich oponach po ustawieniu wskazówki na fabryczne znaki(są na tarczy) wskazywał mi niemal idealnie do jakiś 140-150km.h, by potem zacząć stopniowo zaniżać(a raczej nie zacząć, a unaoczniać, bo błąd po prostu narastał).
Przy maksie jaki wycisnąłem 193km/h miałem wskazanie 187km/h. Dla mnie bomba....
JN w zasadzie na grubość wskazówki miał odchyłkę i prędkość niewiele więcej wnosiła. Mowa o letnich kołach. choć na zimowych jakiś tam wielkich różnic nie zauważyłem, widać średnica zbliżona.
PS...no cóż, walka z licznikiem trwa. Ma niestabilną odchyłkę, raczej go zmienię albo porządnie ustawię. Niemniej najpierw mi zaniża(przy miejskich prędkościach), a potem idzie idealnie, by znowu zawyżać. Miałem jakieś wnioski ale zapomniałem, bo były inne sprawy na głowie :lol:
Poprzednich aut nie pamiętam, prócz Golfa mk. III. Miał sporą odchyłkę, pożyczałem GPS, były wtedy rzadkie, bo nie mogłem uwierzyć w 195km/h na jednopunkcie 90KM. No i faktycznie było 179, i tak nieźle.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
ja ci pisze normalnie a ty mi glupio odpowiadaszLUKASZdiy pisze:Jaki licznik rowerowy? Czy ty cos piłes?
a pisalem calkiem serio, licznik rowerowy jest najbardziej dokladny z mozliwych urzadzen do pomiaru predkosci, tam mozna wpisac obwod kola co do milimetra, a na tej podsawie wlasnie jest mierzony dystans i predkosc, zalaczam zdjecie, do niego jest kontraktron i on dodaje co obrot kola, obwod kola
druga sprawa to BC, w BC jest opcja sredniej predkosci, gdy np pojedziesz stala predkoscia, i ani gram jej niezmieniaj, to zobaczysz jak wyzerujesz wtedy opcje sredniej prekosci to masz aktualna, tam musi byc prawdziwa, bo wzgledem jej jest liczone spalanie
ale to tak dla tych co chca sie upewnic 100% realnej predkosci w aucie
- Leo
- Forum Audi 80
- Imię: Adam
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 3B
- Kontakt:
ale oczywiście, i tak jest, polecam przyjrzeć się aktom prawnym uni jewropejskiej, które tą sprawę regulują i wg nich licznik MA zawyżać 6 do 10% , właśnie dla naszego bezpieczeństwa (sic!)To znaczy co? Ma niby zawyżać wskazania dla naszego bezpieczeństwa? Nieeee....matek10912 pisze:Licznik w audi powinien dodawac predkosc dokladnie o 5 km/h wzgledem odczytow komputera
Ponieważ dość ciężko spowodować dużą dokładność wskazań w prędkościomierzach ustawia się je tak, by raczej dodawały niż ujmowały biorąc jednocześnie poprawkę na ewentualne zużycie elementów mechanicznych, a więc sprężyn("włosów"), zębatek i takich tam.