Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 Avant 1,6ADA] Sprzęgło czy skrzynia

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
dziela

[B4 Avant 1,6ADA] Sprzęgło czy skrzynia

Post autor: dziela » 12 kwie 2013, 20:09

Cześć,

dzisiaj zauważyłem że mam problem. Po rozgrzaniu silnika zaczyna coś terkotać (nie jestem pewny czy na każdym biegu ale na 3 i 4 na pewno).

Terkotanie ustaje po wciśnięciu sprzęgła.

Myślę, łożysko wyciskowe sprzęgła. Ale zaczynam się łamać, że może to być skrzynia.

Zwłaszcza, że poprzedni właściciel około 80 tys. km temu zmieniał olej w skrzyni bo podobno biegi ciężko wchodziły na mrozie...

Jak myślicie?

Dodam jeszcze, że dźwięk nasila się przy redukcji.

DanielsD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DanielsD » 12 kwie 2013, 22:16

A na postoju słychać jakieś odgłosy? Łożysko zazwyczaj daje się słyszeć też na postoju. Nawet jak to skrzynia to koszt nie jest straszny. Pasuje skrzynia od ABT np co wydłuży Ci biegi. Wymiana to trochę zabawy, ale nie tragedia.

dziela

Post autor: dziela » 13 kwie 2013, 05:33

DanielsD pisze:A na postoju słychać jakieś odgłosy? Łożysko zazwyczaj daje się słyszeć też na postoju. Nawet jak to skrzynia to koszt nie jest straszny. Pasuje skrzynia od ABT np co wydłuży Ci biegi. Wymiana to trochę zabawy, ale nie tragedia.
No właśnie na postoju cisza... kurde:/

A jak spalanie po zmianie skrzyni?

Awatar użytkownika
kroliqster
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kroliqster » 13 kwie 2013, 12:53

skrzynia siada,jak wlozysz od Abt to spalanie w mieście może ci wzrosnąć na trasie spadnie ale zamuli ci
auto cos mi się wydaje :-)

DanielsD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: DanielsD » 13 kwie 2013, 15:04

Trochę napewno zamuli i wrośnie spalanie w mieście. O ile to już trzzeba pytac kogoś kto zmieniał skrzynie. Napisałem o tym bo różnie bywa z częściami do ADA. W razie czego alternatywa jest.

dziela

Post autor: dziela » 13 kwie 2013, 16:27

DanielsD pisze:Trochę napewno zamuli i wrośnie spalanie w mieście. O ile to już trzzeba pytac kogoś kto zmieniał skrzynie. Napisałem o tym bo różnie bywa z częściami do ADA. W razie czego alternatywa jest.
Dzięki Panowie za rady.

Sprawa ma się tak, jeździłem dzisiaj sporo po moim miasteczku - skrzynia cicheuteńka, nic się nie odzywa.

Może za mało jeździłem, do tej pory problem ujawniał się po około 15 minutach ciągłej jazdy.

Olej w skrzyni jest, ale ciut mało. Może jest zbyt rzadki????

W każdym bądź razie, mam włożoną skrzynię CSV - jest kilka na all... pojeżdżę jeszcze 2 tygodnie i podmę decyzję. Auto mam 5 dzień... jeszcze może mnie nie raz zaskoczyć

Awatar użytkownika
trepek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Grzegorz
Model: Inny
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.6 ABC+lpg

Post autor: trepek » 17 kwie 2013, 08:49

A jaki wlałeś olej? Bo ma być 75w-90 full syntetyk.

dziela

Post autor: dziela » 17 kwie 2013, 10:36

trepek pisze:A jaki wlałeś olej? Bo ma być 75w-90 full syntetyk.
nie mam pojęcia jaki olej wlał poprzedni właściciel...

Z czasem dochodzą nowe objawy, to terkotanie, które znika podczas wciskania sprzęgła, raz jest a raz nie. Wczoraj po 10 km zaczął wydawać te dziwne dźwięki, ale po przejechaniu kolejnych 10 km wszystko ucichło i wróciło do normy.. Nadmienię że poprzednie dwa dni w których przejechałem 140 km - była cisza...

No już sam nie wiem co to może być

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl