Witam kolejny raz
tym razem chciałem sie poradzić w sprawie skrzyni biegów, a mianowicie pierwszy bieg ciężko wchodzi (w porównaniu do 3, 4,5) i przy drugim są przy wrzuceniu problemy bo pomioedzy luzem a nim jest taka przerwa ktora przypomina 2 bieg i na ktorej silnik wydaje straszne charczenie. Zastanawiam sie czy to moze jest wina oleju i czy wymiana cos da, czy niestety bede zmuszony skrzynie wymieniac
[80 B3 PM + LPG] problem z biegami
A nie orientujesz sie jaki jest koszt wymiany takiego synchronizatora i czy jest z tym dużo babrania. Czytałem jednak na stronkach ze źle pracujący synchronizator powinien objawiać sie zgrzytem silnika po wrzuceniu np 2 biegu, a u mnie jest tak jakby podwójny 2 bieg tyle ze na jednym tylko samochód jedzie a jak wrzucę ten pośredni to następuje ten zgrzyt - bieg nie wszedł. Podobna rzecz dzieje sie często z biegiem wstecznym - nie jest wrzucony do końca. Nie umiem dokładniej tego wytłumaczyć.kokolino1 pisze:Wymień olej, może tam ktoś nalał minerała wtedy będziesz wiedział czy to coś da. Trudno bowiem gdybać co może być nie tak. Natomiast do tego charczenia to chyba synchronizator mówi papa.
- Kokolino
- Forum Audi 80
- Imię: Radomir
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Popuszczasz tą nakrętke (żeby była lekko luźna) pod samochodem co łączy lewarek z cięgnem idącym do skrzyni ustawiasz lewarek idealnie pionowo i nic nie przestawiając dokręcasz tą nakrętkę. Robisz to wszystko na luzie.crx4 pisze:podepnę sie pod temat i takie zapytanie mam jak wyregulować lewarek zmiany biegów bo u mnie nic nie zgrzyta ale mimo starannego brani dźwigni w swoją stronę dosyć często za miast 1 wchodzi 3 a za miast 2-4 (ale to rzadziej)