Witam serdecznie.
Mam taki problem, że czasami przy skręcaniu przy lewym przednim kole coś zaczyna trzeszczeć (tak jakby coś mieliło, coś jakby metal o metal). Po przeszukaniu forum moje podejrzenia skierowały się na łożysko amortyzatora, ale chciałbym się dowiedzieć co Wy o tym myślicie.
Mianowicie jak stoję w miejscu i kręcę kierownicą wszystko jest ok, jak jadę wolno i skręcam - ok, jak jadę szybko i skręcam to już zaczyna coś trzeszczeć lub jak jadę wolno ale np. po nierównej powierzchni to też trzeszczy.
Parę miesięcy temu wymienione zostały łączniki stabilizatora, końcówki drążków, przeguby, tuleje wahacza, więc to chyba(?) nic z tych rzeczy.
W jednym poście ktoś pisał, że miał podobnie, gdy miał źle przykręcone koło... czy coś takiego jest możliwe?
O ile sobie przypominam to zaczęło to występować właśnie po wymianie opon na zimowe.
Dziękuję za poradę.
[80 B3 1.8S JN] Trzeszczenie (tarcie?) przy skręcaniu
Dzięki za wskazówki. Trochę tą blachę odgiąłem dzisiaj, pojeżdżę trochę i napiszę czy to było to.
[ Dodano: 2012-12-15, 16:21 ]
Panowie...
Odgięcie blachy niestety nie pomogło.
Walnął mi natomiast amortyzator i musiałem dać samochód do mechanika, więc powiedziałem mu, żeby od razu wymienił też łożyska amorków... od tego czasu brak trzeszczenia. Tak więc winne były najprawdopodobniej te łożyska.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-12-21, 21:17 ]
I znów zaczęło trzeć i stukać :evil:
Co to jeszcze może być? Przegub? Łożysko w kole? Przeguby zewnętrzne też były wymieniane niecały rok temu. Łożysko w kole tak może robić?
[ Dodano: 2012-12-15, 16:21 ]
Panowie...
Odgięcie blachy niestety nie pomogło.
Walnął mi natomiast amortyzator i musiałem dać samochód do mechanika, więc powiedziałem mu, żeby od razu wymienił też łożyska amorków... od tego czasu brak trzeszczenia. Tak więc winne były najprawdopodobniej te łożyska.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-12-21, 21:17 ]
I znów zaczęło trzeć i stukać :evil:
Co to jeszcze może być? Przegub? Łożysko w kole? Przeguby zewnętrzne też były wymieniane niecały rok temu. Łożysko w kole tak może robić?
Na jakiej firmy? Niektóre cacka typu np. GPD są żywcem z g...a zrobione i przekłada się to zasadniczo na ich użytkowanie.szymo324 pisze:Przeguby zewnętrzne też były wymieniane niecały rok temu.
Trzeszczeć i skrzypieć może też sworzeń, może też gałka końcówki drążka.
Wymieniłeś łączniki stabilizatora, a jak sprawa z gumami mocującymi go do kołyski?
Są przypadki, że skrzypi i trzeszczy opona wskutek uszkodzenia wzmacniających ją w gumie struktur. Ale raczej w innych nieco warunkach by były objawy.
Oczywiście łożyska....widziałeś jak wymieniał, a dał Ci zużyte co wyjął? Ja tam jakiś nieufny jestem, robię wszystko sam. Paranoja wykarmiona praktyką :lol: