[ABT, B4] temperatura silnika cały czas na poziomie 50-60 st
-
- Forum Audi 80
sylwester28ET pisze:Za włączenie się wentylatorów odpowiada czujnik w chłodnicy a nie niebieski czujnik w króćcu.
Czy jeżeli mam w chłodnicy dwubiegowy czujnik to istnieje możliwość żeby działał tylko drugi bieg czy też przyczyny szukać raczej w kabelku odpowiedzialnym za włączanie tego pierwszego biegu ?
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Witam mam podobny problem wskaźnik raz wskazuje dobrze raz nie a czasami wcale, wskaźnik paliwa działa ok, wentylator włącza sie normalnie, dzisiaj wymontowałem cały licznik rozebrałem go i przylutowałem stabilizator na stałe żeby wykluczyć słabe styki, poprawiłem kilka lutów wyczyściłem styki i podkładki pod śrubkami wskaźników , powinno być ok ale to sie okaże jak trochę pojeżdżę
-
- Forum Audi 80
[ABT, B4] temperatura silnika cały czas na poziomie 50-60 st
Dzisiaj sprawdziłem wąż od chłodnicy licząc od góry są trzy. Ten pierwszy od góry patrząc najgrubszy i ostatni były bardzo gorące więc chyba faktycznie jest problem ze wskaźnikiem od temp. może tak jak wspominaliście zimne luty lub stabilizator napięcia albo przekaźnik. Dam znać w przyszłym tygodniu jak podjadę do elektryka.
Jeszcze raz dzięki za Wasze sugestie.
Pozdro
Jeszcze raz dzięki za Wasze sugestie.
Pozdro
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
dAnte84 pisze:dzięki za naprowadzenie, nawet nie wiedziałem że są do tego 3 osobne przekaźniki...sylwester28ET pisze:dAnte84, jak najbardziej jest taka możliwość aby działał tylko drugi bieg w wentylatorze. Przyczyny należy szukać w przekaźniku (skrzynka bezpieczników), czujnik.
Do tego jest jeszcze jeden czujnik temperatury - komory silnika, obok głowicy po lewej stronie.
- BlackAngel
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Dokładnie tak, czujnik temperatury komory silnika włącza wentylator chłodnicy, jeśli po wyłączeniu zapłonu temperatura głowicy wzrasta do odpowiedniej wartości.sylwester28ET pisze:No właśnie załącza wentylatory i jest czujnikiem temperatury...
1. Jaką masz rezystancję szarego czujnika temperatury na gorącym silniku?
2. Dokręć śrubki na płytce licznika, które trzymają wskaźnik temperatury.
nowcur pisze:Witam mam podobny problem wskaźnik raz wskazuje dobrze raz nie a czasami wcale, wskaźnik paliwa działa ok, wentylator włącza sie normalnie, dzisiaj wymontowałem cały licznik rozebrałem go i przylutowałem stabilizator na stałe żeby wykluczyć słabe styki, poprawiłem kilka lutów wyczyściłem styki i podkładki pod śrubkami wskaźników , powinno być ok ale to sie okaże jak trochę pojeżdżę
Kilka dni temu opisywałem swój przypadek i co z tym zrobiłem i powiem wam że pomogło wskaźnik wskazuje dobrze podczas jazdy jakieś 85 stapni a na światłach lub na postoju jakieś 95 stopni i wtedy włącza się wentylator wiec jest spoko :mrgreen:
[ Dodano: 2013-06-19, 15:28 ]
I jak kolego ogarnołes te wskaźniki ?