[All] Wymiana szyby
burdi, normalna sprawa, miałem tak w moim bee3 Oddaj auto do dobrego lakiernika który bez problemu powinien poradzić sobie z rdzą. Co do kosztów, ciężko ocenić jak bardzo rdza uszkodziła blachę pod szybą i czy ew nie będzie trzeba wstawić reperaturki co może wpłynąć na ostateczną kwotę. Jeśli rdza jest tylko powierzchowna jak na zdjęciach, to koszt naprawy z lakierowaniem dachu powinien wyjść 500-700pln w zależności od speca chyba, że ktoś podejmie się cieniowania dachu co obniży koszt naprawy o połowę :->
No właśnie czyli istnieją magicy którzy potrafią odkleić ale niestety nie za każdym razem ta magia wychodzi.Ja i tak wolę kupić nową(cena nawet mniej straszna niż kiedyś) bo każdy policjant czy diagnosta swoje wie i swoje zrobi.PozdrowieniaVinCe pisze:wiekszość (jeśli nie wszystkie) zakłądów montujących szyby przekleja bez problemu naklejki na nową szybe i nie trzeba żadnej nowej wyrabiać.
Czytałem dużo o wymianach szyby przedniej i przedzwoniłem po kilku zakładach. W rzeszowie za szybę Pilkington krzyknęli 220 zł, uważam, że cena ok, ale do tego uszczelka 40 zł i montaż 100zł, wychodzi 360zł. Postanowiłem więc, że sam wymienię, bo rąk do tyłu jak kret nie mam i kiedyś w mojej ładzie starej to robiłem. Klej i grunt do klejenia załatwiłem za free, a uszczelkę wykorzystałem starą. Podstawa to wyciąć drutem starą szybę, w moim audi 80 szyba była oryginalna, co mnie zdziwiło, poszło dość łatwo przy pomocy brata. Potem już tylko nałożyć uszczelkę starą (wcześniej moczyła się we wrzątku, źeby zmiękła , na blachę i szybę grunt i klej na szybę. Przy pomocy rodzinki założyliśmy nową szybę do mojego niezatapialnego bolida i śmiga <ok> <ok> <ok> . Jeżeli chodzi o nalepkę, to jeden patent brzmi : grzać szybę od zewnątrz na maxa, można palnikiem, a od środka zmoczyć płynem do szyb nalepkę i zejdzie. Ja próbuję drugiego patentu , bo palnik się spierniczył: Wyciąłęm diaxem kawałek szyby z naklejką i moczę we wrzątku, też pojdzie. Może oszczędności nie wielkie bo z nalepką 160 zł, ale satysfakcja murowana i mina uśmiechnięta, bo w stodole zrobione i znów audi jest niezatapialne :mrgreen:
[ Dodano: 2013-05-02, 17:49 ]
jeeszcze jedno.
Nie słuchajcie porad typu : Dlaczego warto wymienić w warsztacie nord glass. Piszą to często ludzie z tych firm właśnie, żeby naciągnąć klienta. Jeżeli mam wybór zapłacić dla Nord Glass 450 zł z wymianą, to oczywiste, że bym wybrał Pana Wieśka, który za wymianę weźmie 50 zł , ważne tylko żeby Pan Wiesiek się znał na rzeczy, a taki Pan Wiesiek to każdy blacharz. Jeżeli chodzi o gwarancję, to żadko kiedy dobra szyba pęka ot tak sama, zwykle pęka od kamienia. Głupoty piszą ci od tych firm i naciągają nieświadomych ludzi. Tak jak mojego kumpla, który za rzekomy przegląd roweru zapłacił 150 zł, jak zapytał za co , to powiedzieli mu że regulacja i smarowanie :mrgreen:
[ Dodano: 2013-05-02, 17:49 ]
jeeszcze jedno.
Nie słuchajcie porad typu : Dlaczego warto wymienić w warsztacie nord glass. Piszą to często ludzie z tych firm właśnie, żeby naciągnąć klienta. Jeżeli mam wybór zapłacić dla Nord Glass 450 zł z wymianą, to oczywiste, że bym wybrał Pana Wieśka, który za wymianę weźmie 50 zł , ważne tylko żeby Pan Wiesiek się znał na rzeczy, a taki Pan Wiesiek to każdy blacharz. Jeżeli chodzi o gwarancję, to żadko kiedy dobra szyba pęka ot tak sama, zwykle pęka od kamienia. Głupoty piszą ci od tych firm i naciągają nieświadomych ludzi. Tak jak mojego kumpla, który za rzekomy przegląd roweru zapłacił 150 zł, jak zapytał za co , to powiedzieli mu że regulacja i smarowanie :mrgreen:
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Ja wymieniałem szybę u siebie rok temu gdyż moja już mi się nie podobała <ok> sporo rys i małych odprysków przez lata się uzbierało.Sam bym tego w życiu nie robił a to dlatego że za szybę z wymianą zapłaciłem 340zł,goście męczyli się strasznie by wyciąć starą szybę,zerwali dwie żyłki.A jak mawia mój znajomy "jak wszytko robisz sam to w końcu ktoś ci dzieci narobi" <ok> Naklejka zeszła im bez problemu.Wystarczy spryskać zwykłą wodą potem suszarka i druga osoba która powoli będzie odciągać naklejkę.
Witam Panowie pisze z takim pytaniem bo mam nastempujacy problem z szyba ale ta tylna boczna trojkontna.... chodzi o to czy ktos ja juz kiedys wyciagal i kleil na nowo bo mi zaczyna puszczac klej i zaczyna drgac i przeciekac sek w tym ze nie mam pojecia jak to wyciagnac zeby nic nie uszkodzic i tu moje ptanie jak ja wyciagnac i jakim klejem kleic , i czy jakies uszczelki nowe trzeba dawac czy stare wystarcza?? :-|
-
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 90 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Re: [All] Wymiana szyby
Witam, puścił klej, szyba jest cała. Można wkleić tę samą szybę czy trzeba kupić nową?
Re: [All] Wymiana szyby
Można.