[B4 all] Wymiana łożyska przedniego koła
-
- Forum Audi 80
No właśnie ja skrzynię podejrzewałem kilka lat temu jak mi buczało, ale wymieniłem oba łożyska i cisza... Myślę, że czeka mnie najpierw wymiana drugiego łożyska i nasłuchiwanie co się dzieje, skrzynia raczej tak z dnia na dzień się nie powinna posypać, a u mnie wycie najbardziej odczuwalne jest przy 50km/h, przed wymianą tamtego lewego łożyska przy ok.70km/h wyło niesamowicie, teraz już lepiej, ale nadal drażni ucho, mimo, że tylko ja to słyszę, tata siedzący na siedzeniu pasażera twierdzi, że nic nie słyszy:P No nic, zamawiam nowe łożysko i będę relacjonował co dalej:)
Klocki/szczęki mogą jeszcze hałasować. Jak piszesz nie będzie to raczej wycie ale...no właśnie tylko raczej, bo niezbadane są ścieżki...PieterB pisze:z tyłu to raczej nic takiego nie ma co by mogły powodować wycie! No chyba że Q
Prowizorycznie dałbym po garach na wstecznym(wypada się kulturalnie upewnić uprzednio co jest za nami) i depnął po hamulcach kilka razy, może coś się zastało, czasem takie doraźne przyparcie pomaga. Ja jak załaduję okazyjnie autko to od około 130 km/h depczę aż do zatrzymania nie wnikając w kwękanie ABSu. W jakimś aucie po takiej akcji musiałem nieco płynu dolać
Wyć może opona, z różnych względów potrafią one wydawać dziwne odgłosy. Tu nie bezie trudno -zamienić miejscami z przodem na próbę, bo pewnie jakieś koła na przodzie zwyczajowo są założone
Jak już będą w górze wypada pokręcić nimi ręcznie dla sprawdzenia. Może coś wyniknie ciekawego.
Jarewa....pompa paliwa rzecz jasna też
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Gdybyś miał belkę krzywą to zdzierało by oponę.
Jeżeli po wymianie łożyska (tył) dalej słychać szumy to wartało by odnowa rozebrać to koło i zobaczyć czy przypadkiem łożysko nie ma dużego luzu na czopie po chłopsku pisząc czy nie jest wyrobiony trzpień (czop).
:idea: A o tym ze wymienia się całe łożyska a nie tylko cześć łożyska walcowego, ale i też drugą cześć która znajduje się w piaście to już chyba przypominać nie muszę
Jeżeli po wymianie łożyska (tył) dalej słychać szumy to wartało by odnowa rozebrać to koło i zobaczyć czy przypadkiem łożysko nie ma dużego luzu na czopie po chłopsku pisząc czy nie jest wyrobiony trzpień (czop).
:idea: A o tym ze wymienia się całe łożyska a nie tylko cześć łożyska walcowego, ale i też drugą cześć która znajduje się w piaście to już chyba przypominać nie muszę
-
- Forum Audi 80
Wymiana łożyska pomogła, auto chodzi cichutko jak dziewica, tylko jest problem teraz z gorącą tarczą hamulcową, dodam, że zacisk pracuje leciutko, palcem go można wcisnąć, nie wiem w czym problem, tarcza krzywa też raczej odpada bo przy hamowaniu nic nie trzęsie, a przy gorącym hamulcu łożysko też szybciej może się zużyć? Może to wina przewodu hamulcowego? Albo serwa hamulcowego?