Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 All] Nie działa podświetlenie licznika i pokręteł

ODPOWIEDZ
Dżejkop
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[B4 All] Nie działa podświetlenie licznika i pokręteł

Post autor: Dżejkop » 04 maja 2013, 12:33

Szukałem trochę na forum, ale nie znalazłem nic co pomogło więc zakładam nowy temat.
Otóż mam kilka problemów z elektryką, a wszystko zaczęło się od tego, że zawinęli mi radio z auta. Może wszystko było by ok, ale dresiki zamiast odpiąć kostki z tyłu radia, wyszarpali je i gdy wszedłem później do auta śmierdziało spalenizną. Zajrzałem pod maskę i był spalony bezpiecznik odpowiedzialny między innymi za radio. Ale włożyłem nowy i wszystko było ok.

Po dosłownie kilku dniach przestał mi działać prędkościomierz, a po jeszcze kilku dniach podświetlenie licznika oraz pokręteł od nawiewu. Kilka minut po odpaleniu, mniej więcej z okolic skrzynki z bezpiecznikami odzywa się jakiś brzęczek i przez chwilę "pierdzi".

Po zdemontowaniu i założeniu zegarów (tych samych) częściowo przestały działać wycieraczki a dokładnie podczas spryskiwania szyb wycieraczki stoją w miejscu oraz po wyłączeniu wycieraczek nie wracają na swoje miejsce.

Widać było, że podczas gdy wyciągali radio grzebali też coś przy stacyjce dlatego wymieniłem kostkę oraz bębenek ale nic a nic to nie pomogło.

Liczę na jakieś podpowiedzi, ponieważ chcę uniknąć wizyty u elektryka.

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 04 maja 2013, 13:14

od wycieraczek sprawdź przekaźnik ( chyba 299 )oraz przewody do pająka jak i same przełączniki ( pająk ) może kostka jest luźna, co do podświetlenia może żarówki, może przewody gdzieś wyrwane są albo bezpiecznik ??

Awatar użytkownika
audibordo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: audibordo » 04 maja 2013, 13:59

wydaje mi sie ze problemów moze byc kila po takiej demolce ,1wyjmij liczniki pobaw sie wtyczkami wchodzacymi do niego i obserwuj zachowanie podswietlenia ,wydaje mi sie ze po takim szarpnieciu cała wiazka została poruszona i mozliwe sa teraz zimne luty na płycie licznika.zdemontuj pólke pod nogami i poogladaj wszystkie kable .
mozna tez obakac wtyczki i przyciski nad radiem a nawet trzeba. luknij tez na przewody podswietlajace pokretła tam sa wsówki moze sie wypieła jedna i teraz szkodzi .co do wycieraczek nie mam pomysłu ale wydaje mi sie ze zostł naruszony pajak i ......
Ale zacznij od probówki napiecia ,potem poszukaj schematu podłaczenia pajaka i spróbuj kawaliem przewodu na krótko wlaczyc wycieraczki jak sie uda to połowka pajaka do wymiany no i zlokalizuj ską śmierdzi spalenizną .i uwazaj na prad tylko 12v ,nie spol woza ! powodzenia

[ Dodano: 2013-05-04, 14:04 ]
https://audi80.pl/all-schematy-insta ... 012,30.htm

[ Dodano: 2013-05-04, 14:05 ]
mysle ze pomogłem jak cos jeszcze znajde dam znac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl