Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] Nie działa podgrzewanie sondy lambda

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] Nie działa podgrzewanie sondy lambda

Post autor: Karol_90 » 05 maja 2013, 20:16

Witam kolegów. Wczoraj dla ciekawości sprawdziłem czy działa podgrzewanie sondy lambda i niemiła niespodzianka, miernik nie pokazał napięcia na przewodach. Z tego co jest napisane w autodacie należy sprawdzić przewody, bezpiecznik i przekaźnik. Bezpiecznik jest ok, bo to ten sam co od pompy paliwa(o ile się nie mylę). A czy ktoś wie gdzie znajduje się przekaźnik od podgrzewania sondy? I czy może być jakaś inna przyczyna tego że nie działa?

Awatar użytkownika
BlackAngel
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof

Post autor: BlackAngel » 05 maja 2013, 21:05

Wydaje mi się, że od podgrzewania sondy Lambda jest ten sam przekaźnik co do pompy paliwa. Bezpiecznik do podgrzewania sondy ma numer 28 (o ile się nie mylę). Tak dla formalności zapytam, na których przewodach mierzyłeś napięcie grzałki? na białych idących z grzałki, czy na wtyczce do nich ? no i czy miałeś włączony zapłon?
Może to głupie pytania, ale lepiej mieć pewność, że zrobiłeś wszystko tak jak trzeba.

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 05 maja 2013, 21:17

Napięcie mierzyłem od strony instalacji a nie sondy ;-) sprawdzałem napięcie na odpalonym po nocy zimnym silniku tak więc wydaje mi się że zrobiłem wszystko tak jak trzeba. Sprawdzę jeszcze ten bezpiecznik.

Sprawdziłem właśnie i nie wiem dlaczego ale miałem wyjęty bezpiecznik nr 28 więc możliwe że to było przyczyną. Przeglądałem rozpiskę i nie zwróciłem uwagi na to. Przy okazji sprawdzę czy jest teraz napięcie, bo teraz jest ciemno a i pewnie będę musiał zdjąć do tego obudowę filtra powietrza.

Awatar użytkownika
BlackAngel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BlackAngel » 05 maja 2013, 21:39

:-) sprawdź bezpiecznik i sprawdź jeszcze, czy we wtyczce jeden z pinów ma przejście do masy. Drugi pin będzie szedł przez bezpiecznik, więc można sprawdzić po wyjęciu bezpiecznika, czy jest przejście między końcem przy wtyczce i złączem bezpiecznika. Będziemy mieli pewność, że kabel od bezpiecznika do wtyczki jest dobry. Jeśli tak, to będzie awaria po stronie przekaźnik-bezpiecznik. Zobacz też, czy piny we wtyczce nie są zaśniedziałe.

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 05 maja 2013, 21:45

Może w ABK jest inaczej, ale u mnie w ABT silnik pracował na benzynie bez tego bezpiecznika, więc od wtryskiwacza to on nie jest. Jutro sprawdzę czy jest napięcie na wtyczce, jeśli nie będzie to będę sprawdzał dalej tak jak piszesz.

Awatar użytkownika
BlackAngel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BlackAngel » 05 maja 2013, 21:48

Wyedytowałem posta. Nie jest na linii do wtrysków. Mój błąd. Źle popatrzyłem. :-)

Awatar użytkownika
Karol_90
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Karol_90 » 05 maja 2013, 22:01

A no widzisz :-) myślę że na 99% brak bezpiecznika był przyczyną braku napięcia. Jutro przed południem sprawdzę i dam znać.

[ Dodano: 2013-05-06, 09:13 ]
No i tak jak myślałem, po włożeniu bezpiecznika nr 28 podgrzewanie działa. A ja myślałem że za to odpowiada bezpiecznik nr 13. BlackAngel, wielkie dzięki za pomoc :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl