[B3 JN] Wypadający zapłon
-
- Forum Audi 80
[B3 JN] Wypadający zapłon
Witam. Jakiś czas temu stałem się właścicielem 80 tki. Po regeneracji reduktora pojechałem do gazownika na regulację i okazało się że zapłon wypada. Wymieniłem świece,przewody,kopułkę z palcem i nic.... Zapłon wciąż wypada także na PB. Jakieś pomysły koledzy co z tym fantem zrobić?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
-
- Forum Audi 80
Popierdywanie z zadka w aucie może oznaczać od złej mieszanki, poprzez przestawiony rozrząd i awarie WN po wypalony zawór/gniazdo zaworowe.
Samo okopcenie świec może być spowodowane prozaiczną przyczyną -jazdami na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem. No ale za zimno to nie jest ostatnio....
No to powiedzmy tak -żre olej(puszcza zespół pierścień/gładź cylindra), źle dobrane świece(nie ta "ciepłota), zbyt bogata mieszanka(ustawienie lub wady osprzętu odpowiedzialnego za korekty jak lambda, nastawniki, czujniki, układ ssania)
Tradycyjnie podstawą podstaw nazwałbym sprawdzenie ustawienia rozrządu, bo można o jeden/dwa ząbki rozgrzebać pół auta bez sensu i rozregulować.
Kopci z wydechu -jaki kolor spalin, śmierdzi spalinami, benzyną, olejem?
Samo okopcenie świec może być spowodowane prozaiczną przyczyną -jazdami na krótkich odcinkach z niedogrzanym silnikiem. No ale za zimno to nie jest ostatnio....
No to powiedzmy tak -żre olej(puszcza zespół pierścień/gładź cylindra), źle dobrane świece(nie ta "ciepłota), zbyt bogata mieszanka(ustawienie lub wady osprzętu odpowiedzialnego za korekty jak lambda, nastawniki, czujniki, układ ssania)
Tradycyjnie podstawą podstaw nazwałbym sprawdzenie ustawienia rozrządu, bo można o jeden/dwa ząbki rozgrzebać pół auta bez sensu i rozregulować.
Kopci z wydechu -jaki kolor spalin, śmierdzi spalinami, benzyną, olejem?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80