[AUDI 80 B4 1Z] Mułowate audi na boschu
[AUDI 80 B4 1Z] Mułowate audi na boschu
Po pierwsze chciałbym wszystkich powitać bo jest to mój pierwszy post na tym forum
Mam problem ze swoim audi 80 1.9 tdi 90 km 93 rok. Otóż autko ciężko wkręca sie w obroty. jednym słowem muł Przeczytałem wiele tematów na tym forum ale objawy jakie piszecie nie dokońca zgadzają sie z moimi. Podpinałem audiczke do kompa i żadnych błędów nie pokazało ustawiłem też dawke paliwa i kąt wtrysku nic nie pomogło.
Gdy wcisne gaz do spodu to ospale sie zbiera dopiero przy wyższych obrotach (nie wiem jakich dokładnie bo nie mam obrotomierza ) np. na 3 biegu 60 km/h nabiera werwy i w miare normalnie jedzie. Dodatkowo jadąc na 5 biegu 80 km/h silnik drży tak jakby brakowało mu tchu.
Podejzewam nastawnik albo przepływomierz ale to tylko podejrzenia. Odpięcie przepływki wiele mi nie powiedziało prócz tego że było nieco gorzej i szarpało lub gdy kiedy indziej odpinałem to prawie wogule nie jechał. Dodam że auto mało mi pali ok 5 - 5,5 l.
Bardzo prosze o pomoc może macie jakieś pomysły co do tego problemu. Z góry dziękuje
Mam problem ze swoim audi 80 1.9 tdi 90 km 93 rok. Otóż autko ciężko wkręca sie w obroty. jednym słowem muł Przeczytałem wiele tematów na tym forum ale objawy jakie piszecie nie dokońca zgadzają sie z moimi. Podpinałem audiczke do kompa i żadnych błędów nie pokazało ustawiłem też dawke paliwa i kąt wtrysku nic nie pomogło.
Gdy wcisne gaz do spodu to ospale sie zbiera dopiero przy wyższych obrotach (nie wiem jakich dokładnie bo nie mam obrotomierza ) np. na 3 biegu 60 km/h nabiera werwy i w miare normalnie jedzie. Dodatkowo jadąc na 5 biegu 80 km/h silnik drży tak jakby brakowało mu tchu.
Podejzewam nastawnik albo przepływomierz ale to tylko podejrzenia. Odpięcie przepływki wiele mi nie powiedziało prócz tego że było nieco gorzej i szarpało lub gdy kiedy indziej odpinałem to prawie wogule nie jechał. Dodam że auto mało mi pali ok 5 - 5,5 l.
Bardzo prosze o pomoc może macie jakieś pomysły co do tego problemu. Z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 16:47 przez skalar19, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Ori staruszki na starym osprzęcie , tak się w zdecydowanej większości ospale zbierają ,dopiero powyżej 2 tys ,jak się T2 rozbuja ,to jakoś tam jadą ,choć ja bym tego nie nazwał jazdą , ....ciśnienie dołądowania do sprawdzenia ,potem mozna sprubować podmienić przepływomierz...skalar19 pisze:Mam problem ze swoim audi 80 1.9 tdi 90 km 93 rok. Otóż autko ciężko wkręca sie w obroty. jednym słowem muł
Zawsze zdąży ,zwykle ludzie robią ,jak się już zaczną mocno upierdliwe objawy nastawnikowe :mrgreen: 8-) bo z opisu na razie ich nie widzęmatek10912 pisze:Ja mam tylko 1 pomysl: przekladka na pierburga
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Taki program w sterowniku ospała z dołu T2 też ma w tym swój udział ,ale jak wszystko sprawne ,można wgrać tuningowy i ospały bosch odzywa ,o ile wszystko ma sprawne :mrgreen: ...tunigowanemu pierburgowi nie dorówna ,ale zawsze to cośbebok pisze:prawda jest taka że auta na boschu audi kiepsko się zbierają i żeby jakoś jechało to potrzeba dużo$$ i czasu,
Cisnienie doładowania już sprawdzałem podczas jazdy na pełnym gazie ładuje około 0.9 bar z tym że nie wiem czy to jest dokładna wartość ponieważ mierzyłem to manometrem do 10 bar i nie był on zbyt precyzyjny jeszcze spróbuje skombinować inny. Jednak wydaje mi sie że turbo jest ok bo ładnie gwiżdze Przepływke już zamówiłem za 30 zł Podobno w b dobrym stanie ale zobaczymy. Jak mi przyjdzie i założe to dam znać.
A tak z ciekawości zapytam jest tu na tym forum ktoś z okolic kolbuszowej bądź rzeszowa kto podejmie sie przekładki????
A tak z ciekawości zapytam jest tu na tym forum ktoś z okolic kolbuszowej bądź rzeszowa kto podejmie sie przekładki????
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
https://audi80.pl/munior,u,3284.htm
Zrobi Ci Przekładke. przepływomierz to najlepiej podmienić jak masz od kogo, niż zbędnie kupować.
Zrobi Ci Przekładke. przepływomierz to najlepiej podmienić jak masz od kogo, niż zbędnie kupować.
U nas ciężko, raczej nie ma szpeców od przekładki, ale mogę Ci polecić znajomego mechanika z Mechowca - Wiktor Wargacki, robi często z Plisem z Kolbuszowej, chłopaki dosyć ogarniają temat i mają dobrego fachowca od elektroniki (Seweryn). Jesteś z Kolbuszowej więc może nazwiska mogą Ci się kojarzyćskalar19 pisze:A tak z ciekawości zapytam jest tu na tym forum ktoś z okolic kolbuszowej bądź rzeszowa kto podejmie sie przekładki????
ale tak wnikliwej wiedzy o 1Z na pewno nie mają jak koledzy z forum...
a katalizator wywaliłeś? u mnie po wydłubaniu przybyło sporo mocy na niskich obrotach.