[Audi 80 b4 2.0+LPG, ABT] traci moc na benzynie i szarpie
[Audi 80 b4 2.0+LPG, ABT] traci moc na benzynie i szarpie
Witam, mam problem z moim audi a konkretnie jak odpalam auto na benzynie to zaraz po odpaleniu musze przelaczyc na gaz bo w przeciwnym razie zgasnie, jesli obroty beda w normie i przełącze na benzyne to przez jakis czas bedzie chodzic ale jak sie zagrzeje silnik to znow gasnie. Podczas jazdy na gazie wszystko jest ok, jesli przełacze na benzyne to strasznie przerywa i szarpie(traci moc).... pomozecie??
[ Dodano: 2013-05-14, 22:39 ]
dodam ze wymieniałem: sonda, cisnienie na pompie paliwowej jest prawidlowe 1.1 bar. wtrysk zamieniałem i tez jest dobry. podlaczalem pod komputer i nie ma błędów(tylko jeden czujnik halla, ale ten zawsze bedzie)
[ Dodano: 2013-05-14, 22:39 ]
dodam ze wymieniałem: sonda, cisnienie na pompie paliwowej jest prawidlowe 1.1 bar. wtrysk zamieniałem i tez jest dobry. podlaczalem pod komputer i nie ma błędów(tylko jeden czujnik halla, ale ten zawsze bedzie)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2013, 09:32 przez Marcel001, łącznie zmieniany 1 raz.
mam ten sam problem. zobacz czy w obudowie filtra powietrza w regulatorze ciśnienia paliwa masz popekaną tą okrągłą membrane. mysle ze przez to silnik dostaje za duzo paliwa i sie dławi. czasami nie gaśnie jak mam duzo benzyny i przy przycisnieciu gazu, np. na 2 biegu, traci moc i nagle sie ogarnia.
dawno bym to naprawil i sprawdził czy to to ale nie da sie tego nigdzie dostac. jedynie cały monowtrysk. moze ktoś wyprowadzi mnie z błedu? a moze mozna tą membrane zregenerowac?
dawno bym to naprawil i sprawdził czy to to ale nie da sie tego nigdzie dostac. jedynie cały monowtrysk. moze ktoś wyprowadzi mnie z błedu? a moze mozna tą membrane zregenerowac?
Marcel001 pisze:: jak odlacze aku. (tzw. reset) to auto przez jakiś czas będzie chodzic normalnie a po jakiś czasie znów będzie to samo czyli będzie tracić moc i będzie szarpać... <osohozi>
Źle ustawiona emulacja sondy lambda na emulatorze od gazu. Było o tym sporo na forum.
Prawdopodobnie wystarczy zmienić na "zwarta do masy" i będzie ok.
U mnie zmiana trwała 60 sek (przestawienie mikroprzełączników). Ale to zależy jaki masz emulator.
Jasik pisze:majekk, ale kolega na gazie ma wszystko ok, tylko na benzynie jest nie tak. miałbys racje gdyby było odwrotnie. tak uwazam bo ja musze zrobic to co radzisz a mam odwrotna sytuacje.
Nie kolego.
Podczas jazdy na gazie emulator (który ma udawać sondę) wysyła do komputera błędny sygnał co powoduje, iż łapie on błędne dane i na benzynie auto głupieje. Odłączenie aku to reset ustawień komputera i przez chwilę jest ok, puki znów błędów nie nałapie.
https://audi80.pl/b4-20-abt-kopci-i- ... t14565.htm