Witam.
Wpadł mi do głowy pomysł na wymianę silnika na mocniejszy Mam żółte audi 2.0 B4 z 93 r. z silnikiem 2.0 90 km. Auto wizualnie jest w stanie idealnym ale silnik już trochę ma za sobą przejechanej drogi i nie chodzi już najlepiej, zastanawiam się czy robić kapitalny remont silnika czy wymienić na mocniejszy 2.3. Robił już ktoś coś takiego? Czy wystarczy wymienić silnik z okablowaniem? Czy trzeba coś w zawieszeniu, układzie kierowniczym i hamulcowym? Czy to w ogóle się opłaca??
Czekam na jakieś podpowiedzi odpowiedzi itp.
Pozdrawiam.
Wymiana silnika audi b4 93r 2.0 90 km na 2.3
Wymiana silnika audi b4 93r 2.0 90 km na 2.3
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, 21:17 przez maxx86, łącznie zmieniany 1 raz.
proponuję odrobinkę poszukać, skoro nie chciało Ci się użyć szukajki tutaj to poszukaj w google i znajdziesz kilka tematów na temat różnych swapów
przykład z 1.8T https://audi80.pl/allprzekladka-siln ... light=1.8t
przykład z 1.8T https://audi80.pl/allprzekladka-siln ... light=1.8t
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Nie opłaca się, swapy, zmiany silników - nigdy, chyba, ze zmienisz na ten sam co masz.maxx86 pisze:Czy to w ogóle się opłaca??
W Twoim przypadku wystarczy przełożyć silnik, całą wiązkę z komputerem, pas przedni, chłodnicę, no i przypadło by się hamulce, bo u Ciebie są lite, chociaż na takie wentylowane, nie dość że trochę więcej mocy, to i silnik sporo cięższy.maxx86 pisze:czy robić kapitalny remont silnika czy wymienić na mocniejszy 2.3. Robił już ktoś coś takiego? Czy wystarczy wymienić silnik z okablowaniem?
Zawsze po drodze przy takich zabawach wyjdą dodatkowe wydatki, nie licz że silnik kupisz igłę, włożysz i będzie jeździł wiecznie. To wszystko ma prawie po 20 lat.
Pozdro
Nie liczę na to że kupię igłę silnik. Ale naprawdę szkoda mi całego auta bo naprawdę fajny stan i chciałbym żeby jeszcze jeździł a przy okazji trochę mocniejszy i przede wszystkim ten piękny dźwięk z pod maski 5-ciu cylindrów.
Tak myślałem że hamulce też bo wiadomo moc i ciężar większy tak jak pisałeś
Hmm będę myślał i szukał funduszy, jak się uda to dam znać
Tak myślałem że hamulce też bo wiadomo moc i ciężar większy tak jak pisałeś
Hmm będę myślał i szukał funduszy, jak się uda to dam znać