Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT] -60/-40 Projekt "Orange Black" Oklejo

Prezentacja w/w od 1991 do 1996.
Awatar użytkownika
LoveShakerz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABT] -60/-40 Projekt "Orange Black" Oklejo

Post autor: LoveShakerz » 28 maja 2013, 10:55

Witam niektórym już dawno obiecałem fotki z samodzielnego oklejania mojej 80tki a więc tak zanim napiszę o tym kilka słów napiszę coś o zmianach od czasu kupna ;)

Zakup w 2010 roku. Lakier spolerowany i prosto pod obiektyw ... Auto było poprostu zepsute ... te lusterka ajj ;(( ale miałem już w planach ich zmianę i kilku innych rzeczy. Na zdjęciu widoczny wydech końcowy który w 2012 roku zostanie zgubiony na dziurach. Koniec tego przeciągania większość z was powie że poprostu audi wioską zalatuje i już ja też tak uważałem

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

W kolejnym czasie coś mnie podkusiło żeby wstawić obleśny spojler nie wiem dlaczego uważałem że bedzie ładnie a wyszło tragicznie ... dziurki w klapie zostać nie mogły więc jakiś czas musiałem się z nim męczyć aż do zajęcia się blacharką. Do zmiany lusterek w końcu doszło Obrazek

kolejno wymieniłem lampy na angel eyes z soczewką no i zaczął mnie denerwować fakt że auto źle stoi i się prowadzi przód był w górze tył nieco niżej ogólnie jakoś moja 80tka wydawała mi wyższa niż inne xd dlatego postanowiłem odłożyć pieniądze na nowe zawieszenie. a więc tak: TA Technix -60/-40.
Obrazek

Podczas zmiany zawieszenia okazało się że końcówka drążka kierowniczego się zapiekła i nie chciała wyskoczyć. Została kupiona i wymieniona druga ale w trakcie wyjazdu z garażu posypał się prawy przegub wewnętrzny nie wiem jakim cudem do czasu wymiany wszystko było ok. Przegub także wymieniony i wszystko wyglądało tak ...

Obrazek

Obrazek

Zakupione aluski w bardzo okazyjnej cenie okazały się zaniedbane i ciężko było je doprowadzić do stanu "są ładne" U kolegi w BMW e39 zauważyłem aluski z ładnie wypolerowanym rantem pomyślałem że ja będę lepszy i spoleruję całe felgi z frontu ręcznie a więc zakup pasty polerskiej papierów ściernych do 220 i papierki wodne do 2500

Obrazek

Niestety niedługo po zmianie zawieszenia na obejmie końcowego tłumika odkręciła mi się śruba i końcówki jak nie było tak nie ma została gdzieś zgubiona auto było głośne to nawet nie byłem w stanie usłyszeć czy jadę z końcowym wydechem czy bez ;p no ale niecałe 3 dni później przyszła nowa końcówka WM Sport ze slincerem (wkładką wygłuszającą) tak na wszelki wypadek.

Obrazek

No i taka mała przymiarka:

Obrazek

a tu już po założeniu końcówki i pomyślałem żeby zrobić coś z tylnymi lampami. Zdecydowałem się na zwyczajne przyciemnienie.

Obrazek

Po jakimś czasie pomyślałem że przydałoby się dobre audio w aucie a że lubię duże ciśnienia bass'u postawnowiłem odłożyć trochę kasy i samodzielnie zrobić coś dla siebie. A więc tak Zakupiony został głośnik JBL 1100 watt i wzmacniacz 1000 watt do tego dobierałem całe okablowanie w sklepie. Bywałem na różnych forach zapaleńców i dowiedziałem sie że nie ma sensu kupować skrzyni bass'owej bo ona nie bedzie wydobywała z głośnika pełnej mocy. Porozmawiałem z kilkoma chłopakami i jeden z nich podsunął mi projekt skrzyni musiałem jedynie zmieścić się w określonym litrarzu w odniesieniu do mocy głośnika. Pojechałem zamówiłem arkusz płyty wiórowej surówej (bez okleiny) ponieważ od gładkiej powierzchni niskie tony bedą się beznadziejnie odbijać
no i wyszło coś takiego

Obrazek

Wszystko uszczelnione i dokładnie wykonane. Efekt ?? poprostu trzeba poczuć ten masaż na siedzeniach. Ruch drgającej kierownicy i widok drgających blach. W sedanach nie polecam wstawiać takiej mocy w bagażniku bez przygotowania kolejnej rzeczy ... półka na głosniki pod szyba tylną ... prawda jest taka: Kiedy robimy na max'a radio w bagażniku wytwarza się ogromne ciśnienie więc gdzieś trzeba zrobić ujście. Bo wypchnie głośniki w tylnej półce. Ja postanowiłem wstawić 2 bass reflex'y tzw. Tuleje bass'owe i to załatwiło sprawę bass jest głębszy bardziej odczuwalny no i czuć jak powietrze z bagażnika dostaje się do wnętrza auta.

Przyszedł czas na wymianę hamulców już w tym roku Koszt kompletu prawie 1000 zł no ale nie ważne ... Klocki FERODO, Bębny BREMBO, Tarcze ATM MIKODA. Do tego Cylinderki, Zestaw naprawczy do bębnów i okładziny wraz z linką ręcznego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po założeniu wygląda to tak ;
Obrazek

Bębny jak zwykle zaczęła brać korozja więc trzeba było kupić lakier do zacisków i BURNOX'a (preparat antykorozyjny) Wszystko oczyściłem położyłem 3 warstwy tego preparatu i później 3 warstwy lakieru efekt jest taki:

Obrazek

Niedługo po tym zaopatrywałem się w narzędzia do oklejania samochodów

Obrazek

Do tego wiele rzeczy musiałem kupić żeby auto doprowadzić do stanu. Miałem mały problem z drzwiami zaczęły opiekować się nimi korniki lekko ale robiło się to po zimie coraz większe więc postanowiłem coś z tym zrobić. Do listy zakupów doszły (Gładzie Szpachlarskie, Szpachel, Klocek do przycierania, Papiery ścierne od 80 do 220, Papierki wodne 1500 i 1000, BURNOX, Lakier bezbarwny, Czarny mat x4, Lakier Pomarańczowy, Nożyk do tapet, taśma niebieska do oklejania auta. No i prace można rozpoczynać. Zacząłem od maski miałem tam wgniotkę. Kiedy byłem w pracy auto stało na parkingu i podejrzewam że jakiś rowerzysta kierownicą przeciągnął mi maskę nie dość że rysa na 20 cm to jeszcze wniotka ;/ no ale przygotowania trwają. Demontaż grill'a no i matowienie lakieru w miejscu szpachlowania ...

Obrazek

Nałożenie Szpachli
Obrazek

Przytarcie:

Obrazek

Pokrycie Lakierem bezbarwnym:
Obrazek

taki efekt:
Obrazek

tak to wyglądało za dnia ;) jeszcze z oryginalnym grill'em

Obrazek

a tak już po zmianach lakierniczych ;D
Obrazek

w dalszej kolejności byłem ciekaw jak pomarańcz w rzeczywistości będzie komponował się z czarnym połyskiem no i moim zdaniem jest dobrze ;)

2 Błotniczki przednie po oklejeniu:
Obrazek

W następnej kolejności był przedni zderzak i drzwi przednie niestety brak zdjęć bo nie miałem zbytnio na nie czasu miałem przy tych elementach bardzo dużo pracy i niestety nim się obudziłem było już za późno

Kolejno została oklejona klapa bagażnika jeszcze na gładko bez znaczków bo są w przygotowaniach ale za nim to nastąpiło ostre przygotowania i doprowadzanie do porządku po spojlerze i nie tylko ... ;/
Obrazek

po doprowadzeniu do porzadku położony podkład by folia miała się czego trzymać ;p
Obrazek

no i efekt końcowy:
Obrazek

Obrazek

Do zakończenia pełnego przodu porzeba było włozyć hokeje pod lampami po zakończeniu fazy wysychania ;)

Obrazek

No i przyszedł czas na drzwi tylne oraz błotniczki ;) oto jedyne foto jakie udało mi się zrobić wczas ;
Obrazek

Wlew paliwa pomarańczowy (zdjęcie jeszcze przed naklejeniem listew na drzwiach:

Obrazek

No i przyszedł czas na dach ... pierwszy kawał folii 270 cm wraz zakład na słupki nie wytrzymał odrywania od lakieru (folia pękła na środku) konieczny był zakup drugiego kawałka koszt ok. 200 zł no ale proszę oto dla niedowiarków ... dach da się okleić jednym kawałkiem folii a rowki na dachu ??? żaden problem ... oto zdjęcia z prac

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec kilka wykończeń: między innymi lusterka i klamki w czarnym macie no i listwy na drzwiach pomarańczowe ;D

Obrazek

tak to wygląda dziś:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i znaczki naklejone dają taki efekt:
Obrazek

Na koniec nasza forumowa naklejeczka ;)
Obrazek

Wiem co jeszcze powiecie ... wszystko ok ale wywal HAK. Naprawde chciałbym gdyby to ode mnie zależało to już dawno by go nie bylo ojciec nie chciał wyrazić mi na to zgody ;/ więc jedyne co zrobiłem to odmalowałem go.

Prócz tego co jest udokumentowane fotograficznie wynienione zostały następujące rzeczy:

- PODŚWIETLENIE NEON w miescu na nogi (Przód Niebieski + Tył Zielony)
- Xenon 10000k
Wymiana Części Mechanicznych:
- Kopułka
- Palec Rozdzielacza
- Drążki Stabilizatora
- Sworznie wahacza
- Tuleje Wahacza
- Reduktor LPG wraz z parownikiem
- Butla LPG
- Regeneracja Rozrusznika
- Wymiana Szczotek Alternatora wraz z regulatorem napięcia
- Akumulator
- Świece
- Kierownica z Nowszej Wersji
- Kolumna Kierownicza
- Pompka Spryskiwaczy Szyb
- Przegub Wewnętrzny prawy
- Guma na przegubie lewym zewnętrznym
- Pompa Wody
- Kompletny rozrząd
- Stacyjka i kostka stacyjki
- Nowa Osłona rozrządu i wiele innych

Awatar użytkownika
Arteriusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arteriusz » 28 maja 2013, 11:21

:shock: śiwetna robota, całkiem inny samochod, i sie przy tym wyróżnia z tłumu gratki za wykonanie <ok>

Awatar użytkownika
Mabrothrax
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Mabrothrax » 28 maja 2013, 11:26

Gratuluję zaparcia i pomysłu. Ale w moje gusta to nie trafia w ogóle. Według mnie wygląda tragicznie.

delik
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.0 ACE
Kontakt:

Post autor: delik » 28 maja 2013, 11:58

Mabrothrax pisze:Gratuluję zaparcia i pomysłu. Ale w moje gusta to nie trafia w ogóle. Według mnie wygląda tragicznie.
kazdy ma inny gust, gratki za zapal do prac bo to sie liczy ;-) ale do mnie tez to nie przemawia mam inna wizje na audi 80 b4 najwazniejsze ze wlascicielowi sie poodba i nie wstydzi sie wyjechac z garazu <ok>

Awatar użytkownika
Chillout
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Chillout » 28 maja 2013, 12:13

delik pisze:
Mabrothrax pisze:Gratuluję zaparcia i pomysłu. Ale w moje gusta to nie trafia w ogóle. Według mnie wygląda tragicznie.
kazdy ma inny gust, gratki za zapal do prac bo to sie liczy ;-) ale do mnie tez to nie przemawia mam inna wizje na audi 80 b4 najwazniejsze ze wlascicielowi sie poodba i nie wstydzi sie wyjechac z garazu <ok>
co prawda to prawda troche JDM'em bije od twojego auta . do mnie to nie trafia :->

Awatar użytkownika
chybo101
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: chybo101 » 28 maja 2013, 12:17

Dobrze że to tylko folia ;-)

Awatar użytkownika
Przemas80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemas80 » 28 maja 2013, 12:24

Imo to wszystko jakoś pasuje tu jak świni siodło ,albo świała kotu i angel eyes jak chciałeś pomarańcz to całe trzeba było <ok>

Awatar użytkownika
shellah
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Artur
Model: Inny
Nadwozie: Coupe
Silnik: 2.8 AAH+lpg

Post autor: shellah » 28 maja 2013, 12:30

Gdzieś widziałem golfa oklejonego profesjonalnie folią metalic i wyglądało to tragicznie. :shock: może i nie powinienem się wypowiadać negatywnie bo sam mam oklejone stickerem tu i i tam gdzie clar złazi no i blacha nad tłumikiem ale wystawiasz auto na ochy i achy i na krytykę więc krytyką moją jest wybór koloru.
Wygląda jak dupa z za krzaka :-/
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, 12:46 przez shellah, łącznie zmieniany 1 raz.

slugs
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: slugs » 28 maja 2013, 12:38

"szybcy i wściekli 57"

Awatar użytkownika
Mortiis
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mortiis » 28 maja 2013, 12:38

LoveShakerz odwaliłeś kawał dobrej roboty, co do oklejania robota profi ale lakier też trza było w macie zrobić lepiej by się prezentowało takie jest moje zdanie ;-) a lampki zrób na smoked :-)

Awatar użytkownika
LoveShakerz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LoveShakerz » 28 maja 2013, 13:32

Ja to wiedziałem że większość z was widzi 80 tylko w ori częściach i wyglądzie ... ja zostawiłem wszystko ori a kolor to poprostu kwestia gustu. Jeden mówi że pasuje jak świni siodło no to trudno mi się podoba poza tym robiłem to tak żeby widać było że to folia auto ma się wyróżniać spośród szarych i niezadbanych 80tek. Dobór kolorów zaczerpany z golfa V którego widziałem właśnie w takich kolorach... jedni dają ciemne odcienie na dach maskę i klapę a ja zrobiłem to odwrotnie bo ciemne kolory przez środkowy pas auta wychodza już z mody ...

Dzięki wielkie tym którzy mnie wspierają i widzą wkład pracy jaki w to włożyłem ...
Dla waszej świadomości prace nad nią trwały miesiąc czasu popołudniami bo do 16 pracuję przychodziłem do domu jadłem albo i nie a potem od razu do garażu i wracałem przed 24 albo nawet i po a na 8 kolejnego dnia do pracy. Nie podobają się wam kolory nikt tu płakać nie będzie to moja prywatna kwestia gustu. Ja już tutaj nie chce wskazywać o wytykać co w niektórych 80tkach mi się nie podoba ...

Ludzie będę szczery ... ta 80tka dawno skończyłaby na szrocie poprostu doprowadzenie jej do stanu normalnego użytkowania wymagało wiele pracy wysiłku i czasu 3krotnie przekroczyłem jej wartość wymianiami części czy też modyfikacji. Doskonale wiem że nikt nie da mi za nią tyle ile w nią wsadziłem więc auto do końca swojego żywotu zostanie u mnie.

Gdybyście byli w mojej sytuacji kiedy ta własnie 80tka przy mnie przeżywa drugą młodość nawet słowa byście nie powiedzieli. Właśnie mój cel był taki żeby ją odmłodzić żeby nie wyglądała jak jakieś stare szare auto z 92 roku tylko przynajmniej kilka lat młodsza. Pozdro

Awatar użytkownika
Mabrothrax
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Mabrothrax » 28 maja 2013, 13:37

Czego się spinasz, nikt Ci nie zarzuca, że się nie napracowałeś czy coś w ten deseń. Po prostu beznadziejnie to wygląda ( w mojej ocenie ). Jeden lubi cycki inny jak mu nogi śmierdzą. Wiadomka.

Żeby to uratować jakoś, oklej całość w pomarańcz, a listwy, klami i lusterka na czarny mat. Teraz to wygląda jakby ktoś połowy zapomniał pomalować.

Awatar użytkownika
LoveShakerz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LoveShakerz » 28 maja 2013, 13:41

a co do folii matowych takie założenia były miał być czarny mat z carbonem ale jak zobaczyłem 80 w macie to się przeraziłem ... to nie nowe auto a wszystko to wyglądało jakby ze starości lakier wyblakł

Mabrothrax: Nikt tu się nie spina poprostu stwierdzam fakty ... ja wole mody wyróżniające wy wolicie ori prosta sprawa i zrozumiała ...

Awatar użytkownika
Mabrothrax
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Mabrothrax » 28 maja 2013, 13:44

Nie wiem na jakiej podstawie stwierdzasz, że każdy tutaj komentujący nie lubi wyróżniających się modów. Zasadniczo to pojęcie "wyróżniające się mody" jest dosyć subiektywne i w Twoim rozumieniu najwyraźniej oznacza to zrobienie kolorowanki z auta. Dla mnie to zupełnie co innego, więc nie możesz tłumaczyć sobie tego takimi kategoriami.

To nie jest tak, że nie lubimy wyróżniania się. Nie lubimy czegoś takiego co Ty zrobiłeś i to tyle.

Awatar użytkownika
taktownie
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: taktownie » 28 maja 2013, 13:50

oklej reszte w ten pmarancz i tak sie bedzie wyrozniac a bynajmniej nie bedzie taka porażka jak teraz ;-)

Aha i jak możesz to zrób lepsze zdjęcia i pokaż jak to wygląda przy uszczelkach np wokół szyby przy słupkach itd.. Pisałeś że będziesz stawiał na jakość i ma nie być lipy, chciałbym to zobaczyć :)

I popieram mabro... Auto może się wyróżniać ładnymi szerokimi kołami, ładną glebą, idealnym 20-letnim lakierem, zadbanym wnetrzem nieprzetartym ale robienie takiego starego grata na "nowszy" model zawsze będzie się kojarzyć z tzw "wiejskim tuningiem". Gdybyś miał tego wspomnianego przez Ciebie golffa 5 to i sie zgodze ze mogloby te oklejenie pasować ale też nie do kół 15-tek na balonach... Jak się auto robi pod siebie to trzeba to przemyśleć a nie pakować wszystkie pomysły z need for speeda do swojego złomka bo wychodzi to zawsze śmiesznie.

Do mnie czasami przyjezdzaja klienci z roznymi "fajnymi pomysłami" Wyobraź sobie że właściciel tego auta nie wyobraża sobie inaczej zrobionych szyb --> Obrazek

Jeszcze nie spotkałem osoby której by sie to podobało, każdy się z tego nabija a właścielowi się podoba - to jest właśnie wiejski tuning, nie rób tego ! Twoje auto Twoja sprawa ale po co mają się z Ciebie nabijać, chyba fajniej jest jak ktoś podziwia Twoje auto niż zniego szydzi?
Ostatnio zmieniony 28 maja 2013, 14:04 przez taktownie, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B4.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl