[ABK] hamulce tarczowe
[ABK] hamulce tarczowe
witam. moze ktos mi pomoze a mianowicie chodzi o nastepujacy problem. od jakiegos czasu w mojej audi 80 b4 avant abk mam zbyt mocne hamulce. jak stoje w miejscu to pedal hamulca jest normalny ale jak rusze to pedal robi sie twardy a hamulce sa tak mocne ze wystarczy delikatnie musnac pedal a auto drze opony tloczki odbijaja bo podnosilem auto i sprawdzalem czy przypadkiem ktorys zacisk nie trzyma. dodam jeszcze ze wymienilem wszystkie gumiki na zaciskach i je wyczyscilem. plyn wymieniony i uklad odpowietrzony.jak widac dosc nietypowy objaw , przynajmniej ja sie jeszcze z takim czyms nie spotkalem ale jak by mogl ktos pomoc byl bym baaardzo wdzieczny. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 maja 2013, 17:05 przez boost9, łącznie zmieniany 4 razy.
prubowalem sie bawic korektorek. ustawilem troche wieksza sile hamowania na tyl bo wczesniej nawet przy max. wcisnieciu hamulca nie blokowalo kol teraz jest lepiej lecz jezeli chodzi o problem to on nie ustal nadal hamulce sa bardzo mocne. najgorsze jest ze przy deszczowej pogodzie jaka mamy dzisiaj mozna przy niewielkim wcisnieciu hamulca niezle potanczyc na drodze.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
boost9, tagi [] -zanim-cos-tu-napiszesz-przeczytaj-nazy ... t9608.html
boost9, Zacznij od sprawdzenia, czy podczas postoju hamulec blokuje którekolwiek z kół. Na niewielkim pochyle zaciągnij hamulec ręczny, jeśli samochód nie będzie po spuszczeniu ruszał z miejsca, to jest problem z układem hamulcowym.
Jest też opcja, że trzyma hamulec ręczny, też do sprawdzenia. Ale w tym przypadku bardzo szybko straciłbyś klocki na tylnej osi.
Winną może być również pompa hamulcowa. Napisz jakiej firmy masz pompę hamulcową.
Zapieczone cylinderki też wchodzą w grę, ale jeśli ostatnio dawałeś nowe uszczelniacze to raczej nie jest to.
Kolektor siły hamowania steruje w audi jedynie tylną osią, a jak wiadomo tam hamulce są słabsze niż na przodzie. Dlatego dla mnie odpada kolektor, lecz również trzeba sprawdzić poprawność jego działania(jest na nim regulacja do ustawiania siły hamowania).
A może ktoś włożył nieprawidłową pompę hamulcową, czy w ostatnim czasie ktoś coś robił przy układzie hamulcowym?
Jest też opcja, że trzyma hamulec ręczny, też do sprawdzenia. Ale w tym przypadku bardzo szybko straciłbyś klocki na tylnej osi.
Winną może być również pompa hamulcowa. Napisz jakiej firmy masz pompę hamulcową.
Zapieczone cylinderki też wchodzą w grę, ale jeśli ostatnio dawałeś nowe uszczelniacze to raczej nie jest to.
Kolektor siły hamowania steruje w audi jedynie tylną osią, a jak wiadomo tam hamulce są słabsze niż na przodzie. Dlatego dla mnie odpada kolektor, lecz również trzeba sprawdzić poprawność jego działania(jest na nim regulacja do ustawiania siły hamowania).
A może ktoś włożył nieprawidłową pompę hamulcową, czy w ostatnim czasie ktoś coś robił przy układzie hamulcowym?
a wiec. zadne kolo nie hamuje tloczki odbijaja, z pompa i serwem nie bylo nic robione jest fabryczne firmy "lukas", korektor sily hamowania jest raczej dobry poniewaz im bardziej go podkrece tylna os hamuje mocniej. jak widac ciezki przypadek. a moze jest mozliwosc ze ktorys tloczek nie odbija do konca??