Witam,
Zastanawiam się nad owinięciem kolektora wydechowego bandażem bazaltowym, chodzi mi o zmniejszenie emitowanego ciepła pod maską. Po owinięciu spaliny będą gorętsze przez co będą szybciej wydostawać się na zewnątrz, ale pytanie jest takie czy nie zaszkodzi to sondzie? Nie mam katalizatora, więc nie mają się gdzie dopalić i czy orientujecie się może o ile podniesie się temperatura spalin?
[B4 ALL] Owijanie kolektora
shellah, ja nie myślę o tym, z powodu wzrostu osią, tylko tego, że poprzedni właściciel zamontował stożek i wywalił puchę i teraz zaciąga mi ciepłe powietrze, robiłem osłonki z blachy itd, itp, ale brzydko wyglądają i teraz właśnie sobie pomyślałem, czy by bandaż nie załatwił problemu i przy okazji ładnie wygląda
Ogólnie jeśli chodzi o owijanie kolektora bandazem w wolnossacych silnikach a tym bardziej seryjnych nie ma sensu. Ale przy turbo - sprawdza się. Ja mam owiniety kolektor, gorącą muszle i kawałek portek w 1Z i jest dobrze. Wcześniej dużo bardziej grzał mi się kolektor ssacy od wydechowego, teraz nie występuje coś takiego. Razem z Fmic robi bardzo dobrą robotę, więc przy trochę wiekszych modach polecam