Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[Audi B4 CABRIO] Problem z dachem

ODPOWIEDZ
BartekFlo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[Audi B4 CABRIO] Problem z dachem

Post autor: BartekFlo » 20 sie 2012, 19:07

Witam. Mam problem z elektrycznym dachem. Przy zakupie wiedziałem że działał i poprzedniemu właścicielowi się zepsuł. Szukam kogoś kto ma cabrio i zna się na tym bądź pomoże po przez forum. Pierwszą rzeczą która jest żeby nie było że ktoś napisze vag Ci powie - Vag łączy mi się tylko z sterownikiem silniki i niczym innym(może mam dupowaty kabel).

Ok po zakupie nie działało nic związane z dachem, wstawiłem auto i zabrałem się do rozbierania. Najpierw sprawdziłem kable które przechodzą przez klapę (naprawione narazie tak prowizorycznie) ale zaczął działać centralny w klapie i na jednym z zamków od pokrywy dachu.

Też zaczęły działać szyby tzn jak mam dach zamknięty i otworzę rączką to szyby zjadą do połowy.

Jeżeli zaciągnę ręczny na jeden ząb zaczyna się palić czasami kontrolka od dachu - jeżeli nacisnę guzik zaczyna migać.

Pytanie moje:

1) Czy oba zamki pokrywy powinny działać??
2) Czy jeżeli zamknę klapę bagażnika z klucza w drzwiach i potem otworze central nie chce odbić w klapie czy to może być przyczyna?
3) Czy jeżeli mam wysypaną linkę od ręcznego i nie zaciągam go do końca bo się zacina czy to może być przyczyną??

Jeżeli jest jakiś magik w trójmieście chętnie się spotkam i pogadam bądź oddam do naprawy. Oczywiście zapłacę jeżeli będę znał jakiś koszt części + robocizny.

meren
Forum Audi 80
Forum Audi 80

dach cabrio

Post autor: meren » 12 cze 2013, 11:46

Witam poradziłeś sobie z elektryką w cabrio bo mam podobny problem?? Po wcisnięciu przycisku otwierają mi się tylko szyby i czisza

Awatar użytkownika
P_F
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: P_F » 12 cze 2013, 13:39

po pierwsze to kolego zrób te kabelki w klapie, nie prowizorycznie tylko na 100% bardzo dobrze :)
jeśli problem nadal nie zniknie to przyczyną może być siłownik zamka centralnego w klapie tylnej, to, że działa centralny jeszcze nic nie znaczy, bo siłownik ten wysyła sygnał zamknięcia, jeśli jest padnięty będzie działał centralny, ale nie będzie sygnału zamknięcia do sterownika dachu
a teraz odp na Twoje pytania :)
1 tak oba zamki pokrywy powinny działać
2 przyczyną na 90% jest siłownik o którym wspomniałem wyżej
3 jeśli zapala Ci się kontrolna ręcznego po zaciągnięciu go to w niczym linka nie przeszkadza, jeśli jednak kontrolka się nie zapala to nie ma sygnału o zaciągniętym hamulcu postojowym, z drugiej strony najprawdopodobniej nie odryglował byś dachu uchwytem przy lusterku wstecznym, choć u mnie raz idzie z ręcznym a raz bez, jednak dach bez zaświeconej kontrolki dachu nie ruszy
sprawdź to co napisałem jak nie pomoże to obstawiam sterownika, ale to już najczarniejszy scenariusz :)
kolego meren Ty też sprawdź to co napisałem

meren
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: meren » 12 cze 2013, 23:50

Przeryłem dzisiaj całą elektrykę, wszystkie czujniki i znalazłem uszkodzony siłownik centralnego zamka w klapie. Dopiero teraz przeczytałem wiadomość, kolego P_F trafiłeś idealnie tylko gdzie teraz taki siłownik dorwać??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl