[All] Ciekawostka - oklejenie a malowanie - zmiana koloru
marnie to widzę :mrgreen: oklejanie lusterka a oklejanie np dachu, zderzaka czy maski to zupełnie inna bajka ale przekonasz sie sam w każdym razie powodzenia
[ Dodano: 2013-03-31, 20:46 ]
LoveShakerz a mam jeszcze pytanie techniczne. Jak masz zamiar okleić dach w audi ? trzeba to okleić ze słupkami które nie są oddzielone takim rynienkami a słupki z tyłu mają ponad 150 cm..
[ Dodano: 2013-03-31, 20:46 ]
LoveShakerz a mam jeszcze pytanie techniczne. Jak masz zamiar okleić dach w audi ? trzeba to okleić ze słupkami które nie są oddzielone takim rynienkami a słupki z tyłu mają ponad 150 cm..
taktownie, ja widzialem jak to oklejaja znajomy przyjechal meśkiem i tam podobnie jest jak w audi, ze dach trzeba by oklejac razem ze slupkami.. w tym rowku (zagłebieniu) na dachu zrobili łączenie folii i łączenie przejechali czarnym silikonem.
auto oklejone bylo folią karbon-kameleon. Firma niby profi ale u mnie by to nie przeszlo. Calosc moze i z dalsza fajnie wyglada ale w bliska jak zobaczylem to chyba odniechcialo mi sie folii. a z checia bym sobie kolor zmienil.
auto oklejone bylo folią karbon-kameleon. Firma niby profi ale u mnie by to nie przeszlo. Calosc moze i z dalsza fajnie wyglada ale w bliska jak zobaczylem to chyba odniechcialo mi sie folii. a z checia bym sobie kolor zmienil.
ja temat przerabiałem na dachu w omedze sedan: nie ma żadnych rowków, dach tworzy całość ze słupkami które mają z tyłu od siebie 190 cm :mrgreen: Nie ma opcji żeby naciągnąć tak folię, nie ma folii szerszych niż 150 cm, kontaktowałem się z kilkoma producentami - każdy powiedział że w takim przypadku jedyna opcja to łączenie folii - tak też zrobiłem - efekt porażka. Ten sam dylemat mam przy audi i dlatego nie chcę oklejać - tak duże rozciąganie folii ponad jej szerokość kończy się jej przebarwieniami i zmianą struktury - np maatowa folia zrobi się połyskująca, carbon zmieni kształt wzoru itd.
To nie jest łatwy temat - cena folii może jest niska, ale oklejając kilka lat różne elementy karoserii i wnętrz zacząłem rozumieć dlaczego montaż kosztuje często 3x tyle co folia.
No ale nauczyć się jakoś trzeba, niestety albo stety oklejanie aut to kosztowny biznes i ciężko się uczyć na swoim materiale bo co jak nie wyjdzie auto? 8 stów w plecy(najtańsza folia!) i folia do kosza, ja ostatnio robiłem maskę w macie w hondzie prelude która miała 152/155cm i co? niby trzeba wyciągnąć tylko pare cm, w praktyce wyszło że te pare cm zmieniło w kilku miejscach strukture folii i nie dało się tego zrobić ładnie - folia do kosza, klient do domu i zaznaczam że byłem na różnych szkoleniach w tym kierunku, oklejałem przy doświadczonym instruktorze i nie było problemu - problem się robi jak wychodzi coś z czym się nie miało do czynienia i nie raz bez pomocy tego nie ogarniesz dlatego jestem pełen podziwu jeżeli ktoś się zabiera za oklejenie całego auta bez doświadczenia.
[ Dodano: 2013-03-31, 23:55 ]
To nie jest łatwy temat - cena folii może jest niska, ale oklejając kilka lat różne elementy karoserii i wnętrz zacząłem rozumieć dlaczego montaż kosztuje często 3x tyle co folia.
No ale nauczyć się jakoś trzeba, niestety albo stety oklejanie aut to kosztowny biznes i ciężko się uczyć na swoim materiale bo co jak nie wyjdzie auto? 8 stów w plecy(najtańsza folia!) i folia do kosza, ja ostatnio robiłem maskę w macie w hondzie prelude która miała 152/155cm i co? niby trzeba wyciągnąć tylko pare cm, w praktyce wyszło że te pare cm zmieniło w kilku miejscach strukture folii i nie dało się tego zrobić ładnie - folia do kosza, klient do domu i zaznaczam że byłem na różnych szkoleniach w tym kierunku, oklejałem przy doświadczonym instruktorze i nie było problemu - problem się robi jak wychodzi coś z czym się nie miało do czynienia i nie raz bez pomocy tego nie ogarniesz dlatego jestem pełen podziwu jeżeli ktoś się zabiera za oklejenie całego auta bez doświadczenia.
[ Dodano: 2013-03-31, 23:55 ]
też mi się wydawało że jak okleję trudny element to całe auto będzie pikuś - niestety tak nie jest, obklej ładnie dach ze słupkami i pokaż fotki, jak to Ci wyjdzie ładnie to będziesz mistrzu i pofatyguje sie do Ciebie żebyś mnie nauczył jak to zrobić skoro to takie prosteLoveShakerz pisze:Chłopaki ja tam się nie mam czego bać oklejałem nawet ostanio lusterka które wydają się rzeczą nieosiągalną bo folia masakrycznie się marszczy i wgl ale wystarczy trochę pojęcia i czasu a praca uzyska porzadany wygląd ;D
- LoveShakerz
- Forum Audi 80
Jeśli chodzi Ci o kolory to proszę bardzo w moich okolicach jeździ ładna a4eczka właśnie w takich kolorach o jakich mówiłem ;p http://www.forumsamochodowe.pl/galeria/ ... p10787.htmjuba pisze:LoveShakerz to podeślij jakieś zdjęcia żebyśmy mieli wgląd jak to się prezentuje.
Człowiek nie dowie się puki sam nie spróbuje. Taka jest prawda. Powiem wam tak jak skończę cały projekt to napewno fotki będą. Zrobię tak jak planowałem całą fotorelację i sami zobaczycie efekty Skoro mówicie że to będzie aż takie trudne najpierw zamówię folie tylko na 3 elementy na spróbowanie. Zdaje sobie sprawę z tego że dach to będzie prawdziwe wyzwanie i to przy nim spędzę najwięcej czasu no ale muszę to spróbować bo inaczej nikt nie bedzie w stanie do mnie przemówić że to nie wyjdzie ;p Z tym "PRO" Obklejaniem w specjalistycznych firmach to tez nie jest kolorowo na pytałem o cenę i to prawda że folia jest tania w porównaniu do montażu obok tej Audiczki co jest na zdjęciu wyżej stoi chrysler 300c oklejony w czerwonym carbonie dookoła obejrzałem i wygląda fajnie ale w miejscu gdzie są grille w zderzaku nie chciało im się naciągać folii to ucięli równo z rantem i po prostu nakleili w otwór kawałeczek folii paskudnie to wygląda widać łączenie jak cholera. Ale swoje autko robię dla siebie i nie pozwolę by coś takiego miało miejsce. Także dzięki wszystkim za życzenie mi powodzenia bo każde wsparcie na pewno się przyda. Tak czy siak mam zapał na podjęcie się takiej wyzywającej roboty ;D
i to ma być ładne :?: :shock: bój sie Boga...LoveShakerz pisze: Jeśli chodzi Ci o kolory to proszę bardzo w moich okolicach jeździ ładna a4eczka właśnie w takich kolorach o jakich mówiłem ;p http://www.forumsamochodowe.pl/galeria/ ... p10787.htm
- LoveShakerz
- Forum Audi 80
szaakaal pisze:i to ma być ładne :?: :shock: bój sie Boga...LoveShakerz pisze: Jeśli chodzi Ci o kolory to proszę bardzo w moich okolicach jeździ ładna a4eczka właśnie w takich kolorach o jakich mówiłem ;p http://www.forumsamochodowe.pl/galeria/ ... p10787.htm
w takim razie jaki kolor byś proponował ? hmmm ??
- LoveShakerz
- Forum Audi 80
i tutaj sie z kolega nie zgodze co prawda tzw samochodówka 551 - 153 cm oraz 951 premium tez 153 cmtaktownie pisze:nie ma folii szerszych niż 150 cm
ponadto 200 cm RapidAir tyle ze biała (i chyba na taka sie skusze bo lazi mi caly czas poglowie biala Coupeta :mrgreen: )
jak dlugo pracuje w tym zawodzie to jeszcze z czyms takim sie nie spotkalem.zgredek27 pisze:Folia podobno po dłuższym czasie fajnie odparza klar
dobrym przykladem sa nasze firmowe Fiat Panda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oklejone calutkie zaraz po zakupie w salonie. po 6 latach zrywanie wszystkiego i zmiana grafiki... z zewnatrz nówka fufka furka a nalatane ponad 220kkm :mrgreen: :mrgreen: . i w zadnym wypadku lakier nie byl naruszony.