[Audi 80 B4 1.9TDi] by b4ketrzyn
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Dawke Ci zwiekszyłem w granicach rozsądku i żeby mieściła sie w zakresie przewidzianym przez producenta, wiec falowanie nie jest spowodowane wiekszą dawką. Pewnie dzieje Ci sie coś z nastawnikiem, prawdopodobnie może domagać sie czyszczenia. Weż na próbe odepnij wtyczke od impulsatora i przejedż sie i czy ustąpi to falowanie. Wtyczke znajdziesz przy skrzyni po prawej stronie jak stoisz przodem do silnika. Pierwsza wyżej jest od wstecznego wpinana poziomo, natomiast druga bardziej w pionie to jest impulsator, to ja odepnij i przejedź sie i czy nadal beda objawy tego falowania <ok>
Krzysiek 84 pisze:Dawke Ci zwiekszyłem w granicach rozsądku i żeby mieściła sie w zakresie przewidzianym przez producenta, wiec falowanie nie jest spowodowane wiekszą dawką. Pewnie dzieje Ci sie coś z nastawnikiem, prawdopodobnie może domagać sie czyszczenia. Weż na próbe odepnij wtyczke od impulsatora i przejedż sie i czy ustąpi to falowanie. Wtyczke znajdziesz przy skrzyni po prawej stronie jak stoisz przodem do silnika. Pierwsza wyżej jest od wstecznego wpinana poziomo, natomiast druga bardziej w pionie to jest impulsator, to ja odepnij i przejedź sie i czy nadal beda objawy tego falowania <ok>
Dawka oscylowała między 2.8mg, a 3.2mg i falowały obroty (granice rozsądku?). Zdecydowanie przesadziłeś z dawką. Kilka koni więcej, a spalanie zdecydowanie wyższe i do tego falowanie. Oglądałeś korekcje na wtryskach przed młotkowaniem nastawnika? 0,7; 3,2; 1,2...odważny jesteś jak na taką dawkę i takie korekcje. Zdjąłem dawkę w adaptacji, obroty nie falują, silnik już nie dymi. I nie ma problemów z nastawnikiem.
Poza tym samochód nie jedzie, bo MAP nie widzi ciśnienia w kolektorze. Po niedzieli poprawię wszystko i pewnie będzie soft.
Dawka oscylowała między 2.8mg, a 3.2mg i falowały obroty (granice rozsądku?). Zdecydowanie przesadziłeś z dawką. Kilka koni więcej, a spalanie zdecydowanie wyższe i do tego falowanie. Oglądałeś korekcje na wtryskach przed młotkowaniem nastawnika? 0,7; 3,2; 1,2...odważny jesteś jak na taką dawkę i takie korekcje. Zdjąłem dawkę w adaptacji, obroty nie falują, silnik już nie dymi. I nie ma problemów z nastawnikiem.
Poza tym samochód nie jedzie, bo MAP nie widzi ciśnienia w kolektorze. Po niedzieli poprawię wszystko i pewnie będzie soft.
Proszę temu Panu polać, dobrze gada <ok>
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Krzysiek 84
- Junior Admin
90 nie bylo bo auto stało troche na placu zanim podpiąłem,ale nie było mniej niz 75. potem za miasto pojechalismy na jakis plac wieć złapał pewnie temperature, ale Grzesiek nie mowił nic że zaczeło falować czy coś tylko że lepiej troche sie zbiera, żeby wystąpiło falowanie to bym cofnął do tego co było wcześniej.
[ Dodano: 2013-02-23, 12:19 ]
To przy tych korekcjach wtryski też mogą nie domagać , a przy okazji jak soft bedzie to i wtryski założyć afny.
[ Dodano: 2013-02-23, 12:19 ]
To przy tych korekcjach wtryski też mogą nie domagać , a przy okazji jak soft bedzie to i wtryski założyć afny.
Ustawianie poniżej 80 na ECU jest zawsze obarczone ryzykiem. Powyżej 80 dawka też się zmienia. Ja ustawiam sztywno na 80st na ECU, czyli 90st na liczniku. Jeżeli ustawisz dawkę przy niższej temp, to przy nominalnej temperaturze będzie bogato i może falować.
Z wtryskami jeszcze zobaczymy. Na pewno będzie soft na sprawnych wtryskach. A czy AFNach, to się okaże.
Z wtryskami jeszcze zobaczymy. Na pewno będzie soft na sprawnych wtryskach. A czy AFNach, to się okaże.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
-
Onlinedamian_xyz
- Moderator
- Imię: Damian
- Model: Inny
- Nadwozie: Cabrio