[All] Ciekawostka - oklejenie a malowanie - zmiana koloru
ja miałem ibizę która była cała oklejona, z plastików zeszło spokojnie, boki też, ale dach i maska to była tragedia, pół dachu klaru, a maska zeszła dosłownie CAŁA, więc osobiście bym się nie skusił. chyba że osoba oklejająca da mi gwarancję na to.Maszu pisze:i tutaj sie z kolega nie zgodze co prawda tzw samochodówka 551 - 153 cm oraz 951 premium tez 153 cmtaktownie pisze:nie ma folii szerszych niż 150 cm
ponadto 200 cm RapidAir tyle ze biała (i chyba na taka sie skusze bo lazi mi caly czas poglowie biala Coupeta :mrgreen: )
jak dlugo pracuje w tym zawodzie to jeszcze z czyms takim sie nie spotkalem.zgredek27 pisze:Folia podobno po dłuższym czasie fajnie odparza klar
dobrym przykladem sa nasze firmowe Fiat Panda :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oklejone calutkie zaraz po zakupie w salonie. po 6 latach zrywanie wszystkiego i zmiana grafiki... z zewnatrz nówka fufka furka a nalatane ponad 220kkm :mrgreen: :mrgreen: . i w zadnym wypadku lakier nie byl naruszony.
ibize miałem 2lata.
masz racje kolego z tym co piszesz z tym że nie ma według mnie czegos takiego jak nieumiejętne zdzieranie folii bo sam byłem raz świadkiem jak mój ziomek zdzierał ze swojego vw 4 carbon folie z maski i lakier grzecznie płatami schodził pomimo iż kumpel obchodził się z tym delikatnie...taktownie pisze:fabryczny lakier to fabryczny, tam gdzie folia zeszla z lakierem auto prawdopodobnie bylo malowane albo poprostu ktos nieumiejetnie zdemontowal folie.
Panda jak chcesz okleić to koszt dobrych folii wyjdzie w cenie malowania,druga rzecz że folia zmatowieje szybciej niż lakier także się zastanów.panda86 pisze:przeleciałem temat na szybko i nie znalazłem ostatecznie.. - czy ktoś w końcu okleił jakiś samochód osobiście..? Może rzucić jakieś foto oraz napisać jakiej folii dokładnie użył..? firma, producent, nick z allegro, itp?
pozdrawiam
Matowienie mnie nie martwi.. bo zastanawiam się nad matem.. mam znajomego ktory sie tym zajmuje i koszt oklejenia zaczyna sie od 34 tys, jednak robic chce to sam.. i tutaj koszt materialu wacha sie od 400 do 1200zł (orientacyjnie, w zaleznosci od jakosci, rodzaju folii itd..). Zastanawiam sie nad folia z allegro ok 30zl/m - folia od znajomego to 150zl/m.. wiec nie wiem... moze zamowie na probe ze 2-3m folii z aledrogo.. chcialem tylko informacje od osob ktory mialy do czynienia z foliami z alllee....
Z drugiej strony, informacja o której tutaj przeczytałem że lakier może się zniszczyć pod wpływem ciepła (maska, dach) - została potwierdzona przez znajomego.. więc to mnie odstrasza od tego zabiegu..
Chce okleić folią z tego względu że mam pomalowany błotnik, drzwi innym rodzajem farby - cały czas się świeci, reszte auta muszę spolerować żeby uzyskać jednolitość.. itp..
pozdrawiam
Z drugiej strony, informacja o której tutaj przeczytałem że lakier może się zniszczyć pod wpływem ciepła (maska, dach) - została potwierdzona przez znajomego.. więc to mnie odstrasza od tego zabiegu..
Chce okleić folią z tego względu że mam pomalowany błotnik, drzwi innym rodzajem farby - cały czas się świeci, reszte auta muszę spolerować żeby uzyskać jednolitość.. itp..
pozdrawiam