[ABC] Silnik - stuki
[ABC] Silnik - stuki
Witam jak w temacie od kilku dni cos metalicznie stuka. przy około 2300 rpm. do końca nie ważne czy na jałowym czy innym biegu. domyślam się iż są to panewki...? link proszę o opinie .
pozdrawiam Remik
pozdrawiam Remik
Ostatnio zmieniony 04 lip 2013, 22:14 przez remik87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Jak masz to osłuchać silnik stetoskopem lekarskim. A jak nie to bierz duży śrubokręt lub pręt - trzonek do ucha, a grotem osłuchuj silnik. Bo głośniej na dole, a może faktycznie stukać gdzie indziej.
Nie pomogę za wiele bom amator, ale też u mnie coś stuka (podobno sworzeń tłoka .... stuka na zimnym i na letnim silniku, na gorącym silnik pszczółka .... i tak już ze 15 000 km) i jak czytałem tematy to panewki z reguły stukają non stop, im większe obroty tym stukanie powinno iść proporcjonalnie. Ciśnienie przy panewkach leci na łeb na szyję - choć niektórzy pisali, że do samego końca było prawidłowe. Jak panewki to trzeba zrzucić misę górną - ale to już ostateczność.
Hmm, a może zawór? Może rozrząd przeskoczył i w pewnym zakresie obrotów zawór dostaje od tłoka?
Nie pomogę za wiele bom amator, ale też u mnie coś stuka (podobno sworzeń tłoka .... stuka na zimnym i na letnim silniku, na gorącym silnik pszczółka .... i tak już ze 15 000 km) i jak czytałem tematy to panewki z reguły stukają non stop, im większe obroty tym stukanie powinno iść proporcjonalnie. Ciśnienie przy panewkach leci na łeb na szyję - choć niektórzy pisali, że do samego końca było prawidłowe. Jak panewki to trzeba zrzucić misę górną - ale to już ostateczność.
Hmm, a może zawór? Może rozrząd przeskoczył i w pewnym zakresie obrotów zawór dostaje od tłoka?
to nie jest dzwiek szklanek ;/ bylem teraz w garazu sluchalem sluchalem i nic niesie po calym silniku. choc bardziej z dol wiec fak moze to i korba ;/
[ Dodano: 2013-07-04, 16:38 ]
dobra. w końcu wymieniłem panewki. dwie były już zajechane i mogły stukać wieczorem złoże auto do kupy i zobaczymy co to było.
[ Dodano: 2013-07-07, 12:53 ]
dla potomnych dźwięk z filmiku to były panewki. po wymianie wszystko działa jak powinno
[ Dodano: 2013-07-04, 16:38 ]
dobra. w końcu wymieniłem panewki. dwie były już zajechane i mogły stukać wieczorem złoże auto do kupy i zobaczymy co to było.
[ Dodano: 2013-07-07, 12:53 ]
dla potomnych dźwięk z filmiku to były panewki. po wymianie wszystko działa jak powinno