Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3,80] Pomocy! Mruga czerwony wykrzyknik

aster_x

Post autor: aster_x » 27 sie 2007, 22:46

Około miesiąc temu miałem taką samą sytuację jak kolega Nightmar. Dolałem płynu hamulcowego do poziomu max ze strzałki na zbiorniku. Od tamtego czasu przejechałem prawie 2000 km, w tym była trasa ok. 1100 km w dwa dni. Wczoraj kontrolka zaczęła się znowu zapalać, po zajrzeniu pod maskę okazało się, że poziom płynu hamulcowego spadł na pozycję min wg podziałki. Czy zużycie tej ilości płynu w tak krótkim czasie oznacza, że mam gdzieś wyciek? Płyn generalnie planuję wymienić w najbliższym czasie, ale jak ma mi nowy płyn wyciekać to wolę wiedzieć czy wszystko jest ok. Obejrzałem wszystkie przewody w okolicy zbiornika i wszystko jest suche, nie dostrzegłem żadnych wycieków. Pod autem żadne plamy również się nie tworzą. Stan klocków i tarcz - ok.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 27 sie 2007, 22:53

aster_x pisze:Czy zużycie tej ilości płynu w tak krótkim czasie oznacza, że mam gdzieś wyciek?
Owszem, klocki raczej tak szybko się nie zużywają, no chyba, że jeździsz na ręcznym :-D . Sprawdź dokładnie całe zaciski i przewody przy nich. Bo ten wyciek może być bardzo niewielki.

Awatar użytkownika
nightmar
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nightmar » 28 sie 2007, 00:29

Mi po 1-2 tygodni płyn hamulcowy spadł do MINIMUM.
Gdy wyszedłem z pracy zobaczyłem wielką plame płynu.
Pojechałem do mechanika i okazało sie że to cylinderek od hamulcy
Cylinderek + koszt naprawy wyszedł mnie 60zł
Sprawdz... mozesz miec ten sam problem
Jak wjechałem na kanał to niewidziałem zadnych uszkodzen tylko miałem całą felge zalaną płyne

Mexic@no
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Mexic@no » 28 sie 2007, 12:22

A jak hamujesz to pedał hamulca ci spada do samego dołu bez oporu czy jest opór bo jak nie ma to znaczy że jest niewielkie pękniecie przewodu i przy wzroście ciśnienia dziura sie powiększa i nie widać wycieku bo zostaje za samochodem a jak jest opór to tak jak nighmar mówi że cylinderek padł

aster_x

Post autor: aster_x » 28 sie 2007, 17:16

Nie zauważyłem żadnych zmian co do działania pedału hamulca odkąd zaczęło ubywać płynu, także wątpię czy to jest przyczyna. Pojadę na wymianę płynu i powiem żeby mi mechanik od razu przejrzał i uszczelnił układ.

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 28 sie 2007, 17:22

Powiedz, żeby dokładnie przyjrzał się tylnej części tylnych zacisków w okolicach ośki ręcznego, podejrzewam, że to właśnie tamtędy spitala :-) .

Dziki
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Dziki » 30 sie 2007, 16:21

sprawdz czy skrzynie masz suchą, bo sprzegło jest hydrauliczne i bierze płyn z tego samego zbiorniczka

aster_x

Post autor: aster_x » 03 wrz 2007, 18:59

Danek pisze:Powiedz, żeby dokładnie przyjrzał się tylnej części tylnych zacisków w okolicach ośki ręcznego, podejrzewam, że to właśnie tamtędy spitala :-) .
Miałeś rację, okazało się, że faktycznie cieknie z jednego z tylnych zacisków od ręcznego.

Dzięki wszystkim za porady :)

masuo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masuo » 12 maja 2010, 00:49

Witam, mam podobny do opisanego problem z tym ze plynu jest zdaje sie tyle ile trzeba a przy dojechaniu do progu albo jakiejs nierownosci miga mi wykrzyknik, dzis przetestowalem hamulce z kolega i okazuje sie ze lewe przednie kolo hamuje ale sie nie blokuje (nie mam abs), klocki przednie plus cala reszta jest sprawna bo niedawno wymieniana przez mojego dobrego mechanika, tyl tez robiony- wszystko ok. Dziwna sprawa bo to hamulce a hamulce to bezpieczenstwo wiec mnie to niepokoi... co tu robic?

matig
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matig » 15 maja 2010, 11:43

miga ci wykrzyknik ponieważ zapewne zacina sie pływak w zbiorniczku ja miałem pod korek zalany płyn i dalej swieciło dopiero poruszałem ten pływak żeby się podniusł i przestało swiecić

masuo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: masuo » 15 maja 2010, 14:16

Chyba jednak nie plywak ku mojemu zdziwieniu (bo ostanio sprawdzalem) ubylo plynu hamulcowego i na nierownosciach swiecil sie wykrzyknik, dolalem do wlasciwego poziomu 3 dni temu i zobaczymy.. narazie nic nie ubylo chyba, dziwna sprawa

Awatar użytkownika
Gh0st666
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gh0st666 » 24 cze 2013, 14:32

Też miałem od paru dni identyczny problem i dzięki Wam koledzy udało się go rozwiązać. Przyczyną mrygania wykrzyknika także był za niski stan płynu hamulcowego. A wzrokowo znajdował się pomiędzy MIN a MAX, lecz bliżej granicy MIN ;) Po dolaniu płynu do stanu lekko poniżej MAX kontrolka już nie miga ;) Dzięki bardzo ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl