[80 B4 1.9 TDI 1Z] Świece żarowe
[80 B4 1.9 TDI 1Z] Świece żarowe
Sprawa polega na tym, że niestety ale zima zbliża się dużymi krokami. W związku z tym, że mrozy są coraz większe to zastanawia mnie grzanie moich świec żarowych. Sprawa polega na tym, że gdy na dworze jest około -5 stopni i odpalam samochód po nocy pierwszy raz to kontrolka świec żarowych zapal się na pół sekundy następnie zgaśnie na pół sekundy a potem dopiero świeci przez około 4 sekundy i gaśnie, po czym odpalam samochód. Pytanie moje jest takie;
- czy to normalne że po przekręceniu kluczyka kontrolka mrugnie na początku a potem około 4 sek. się świeci (więc grzeje świece),
- czy 4 do 5 sek. grzania świecami żarowymi to dobry i normalny objaw przy -5 stopni na zewnątrz czyt o za długo i powinny tylko grzać przez sek. czy dwie sek. Dodam tylko jeszcze, że moja pszczółka ma świetną kompresje, jak nowe auto, nie pali ani grama oleju od zmiany do zmiany no chyba że są to takie ilości że nie widać tego gołym okiem...
Bardzo proszę o opinie użytkowników TDI 8-)
- czy to normalne że po przekręceniu kluczyka kontrolka mrugnie na początku a potem około 4 sek. się świeci (więc grzeje świece),
- czy 4 do 5 sek. grzania świecami żarowymi to dobry i normalny objaw przy -5 stopni na zewnątrz czyt o za długo i powinny tylko grzać przez sek. czy dwie sek. Dodam tylko jeszcze, że moja pszczółka ma świetną kompresje, jak nowe auto, nie pali ani grama oleju od zmiany do zmiany no chyba że są to takie ilości że nie widać tego gołym okiem...
Bardzo proszę o opinie użytkowników TDI 8-)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2007, 12:31 przez MARTINO, łącznie zmieniany 1 raz.
- MARCIN 80B4
- Audi 80 Klub
panowie takie tematy juz byly
ale jesli chodzi o swiece to u mnie sie wcale nie zapala lampki tak do 5 stopni(nawet nie mruga)a pali na dotyk
a jesli chodzi o gzanie to slyszalem ze to ze gasnie lampka to nie znaczy ze juz skonczylao grzac(zdanie mechanika)
wiec przy naprawde duzych mrozach polecam poczekac nieco dluzej
pozdrawiam
ale jesli chodzi o swiece to u mnie sie wcale nie zapala lampki tak do 5 stopni(nawet nie mruga)a pali na dotyk
a jesli chodzi o gzanie to slyszalem ze to ze gasnie lampka to nie znaczy ze juz skonczylao grzac(zdanie mechanika)
wiec przy naprawde duzych mrozach polecam poczekac nieco dluzej
pozdrawiam
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
betek83, to normalne ze powyżej 5 stopnie nie zapal sie lampka, tak ma być i jest ok.MARTINO, u mnie tez zapal sie mrugnie i znowu sie zapala, ja to tłumacz na zasiadzie pierwsze zapalenie sie lampki to to do temperatury od 5stopni na plusie do 0 w dól zapal sie długie grzanie czyli to po mrugnieciu lampki. <ok>
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
a moze ktoś zna odpowiedx na pytanie z mojego postu??
viewtopic.php?t=9267&postdays=0&postorder=asc&start=30
viewtopic.php?t=9267&postdays=0&postorder=asc&start=30
Witam a ja kupilem auto i w lato nawet świece mi się grzeją około 5 sekund i w zime to samo. Popatrzałem a czujnik był odpięty od świec i załączyłem go i przy ciepłym silniku świece już nie pokazywały się i odpalał a jak postał dzień to przekkręciłem kluczyk i znów świece się nie świeciły i auto się niechciało zapalić. musiałem odpiąć ten czujnik i wtedy zów zapalił ale nawet w lato się grzeja a nie powinny. Odpala mi auto bez zarzutów jak w lato tak i w zime bez problemów. Co zrobić ? Czy tak zostawić ?
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
U mnie jak temperatura jest koło zera, to po przekreceniu rano stacyjki zapali sie lampa od świec po 2s zgaśnie i ponownie sie zapali (na długie grzenia) na jakieś 15s.MARTINO pisze:Ok Solskier ale skoro mamy taki sam objaw i to jest ok to napisz mi czy u ciebie jak jest temp. zero st. czy tez grzeje około 5 sek czy dużo krócej.
maryjann, Być może sam czujnik źle działa. Tylko co czujnik ma do odpalani w lecie czy na ciepłym motrze. W obu przypadkach nie grzeje swiec.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
maryjann pierwsze co zrób to wymien ten czujnik odpowiedzialny za grzanie siwec.u mnie ten czujnik był walniety i pokazywał temperature otoczenia wieksza o 25 stopni.jak podpiołem vag to sie okazało ze przy temp zero stopni czujnik pokazywał +25 stopni wiec świece by mi grzało dopiero przy -20 :mrgreen: wymien bo to kosztuje z 15zł a powinno być ok po wymianie...