Witam.
Zakupiłem audi 80 b4. W drodze powrotnej do domu zauważyłem, że w trasie nie przekracza mi 60 stopni. Wymieniłem termostat na nowy, czujnik temperatury cieczy. W mieście spokojnie dochodzi do 90 stopni, trzyma tą temperaturę, natomiast gdy wyjadę na obwodnice, wystarczy że przejadę jakieś 800m od razu spada temperatura do 50-60 stopni. Dodam, że jednocześnie nie grzeje mi w kabinie (nawet jak w mieście dochodzi temperatura do 90 stopni). Zapowietrzony układ? Próbowałem odpowietrzać, sytuacja niewiele się poprawiła. Szukałem i czytałem o podobnych problemach, rozwiązania nie znalazłem.
Proszę o porady :roll:
Pozdrawiam
[B4 2.0 ABT 90KM] [LPG] - W trasie niedogrzewa się - termost
nowy termostat nie znaczy ze jest sprawny nie brakuje w kraju szmelcu, przechodziłem ten problem nie raz , po kupnie w aso problem z niedogrzanym autem ustąpił sprawdz weze ich temp czy przy 90 stopniach dolny i gorny ma podobną ciepłotę i przy tem 50-60 jak wspomniales jezeli nie to termostat sprawdz jak forumowicz wyżej przewody nagrzewnicy sciagnij
Termostat jest ok. Dzisiaj zrobiłem mały test.
Pojechałem w trase, jadę patrze ciągle 50-60 stopni... W końcu się zatrzymałem podnoszę, bije gorąc, węże gorące. Nagle włączył się wentylator (temperatura ciągle 60 stopni). Zgasiłem silnik na 5 sekund, odpaliłem i od razu pokazało 90 stopni. Jakieś błędy na komputerze?
Pojechałem w trase, jadę patrze ciągle 50-60 stopni... W końcu się zatrzymałem podnoszę, bije gorąc, węże gorące. Nagle włączył się wentylator (temperatura ciągle 60 stopni). Zgasiłem silnik na 5 sekund, odpaliłem i od razu pokazało 90 stopni. Jakieś błędy na komputerze?
Musisz sprawdzić obwód czujnika. Możliwe, że zimne luty też są do poprawienia. Jak rozbierzesz licznik to będziesz widział, gdzie luty wymagają poprawienia.turekyeti pisze:Termostat jest ok. Dzisiaj zrobiłem mały test.
Na podstawie testu stwierdzam, że termostat jak i czujnik temperatury są sprawne.