Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audio w b3 - modernizacja

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Audio w b3 - modernizacja

Post autor: Motostacja pl » 16 lis 2007, 00:01

A więc tak, opisze może najpierw moją sytuację.

Z przodu na podszybiu mam oryginalne głośniki. W dobrym stanie jak je kiedyś sprawdzałem. Chyba blaupunkty o ile się nie mylę. Co do radyjka to mam zwykłego CD, bez żadnych tam bajerów i takich tam. Moc to niby 4x40 ale ile ma w realu to nie wiem.

Obrazek

No i teraz co do tyłu. To już sprawka jakiegoś "fachowca" od Car Audi. W tylnia półkę mam walnięty dość konkretny oryginalny głośnik Pioneera. Chyba 28 cm ma, albo coś koło tego. Oprócz tego głośnika z tyłu nic więcej nie działa. Są tam niby dwa jakieś głośniki, ale "fachowiec" je "przerobił" na gwizdki i tak naprawdę to nie ma co z nich korzystać bo strasznie charczą i ogólnie to są do wywalenia.

Obrazek Obrazek

Jeszcze co do tego dużego głośnika to nie za wiele mogę powiedzieć bo nie ma na nim żadnych oznaczeń, a nie znam się na tym zupełnie. Jak podłączyłem go kiedyś pod wzmacniacz kumpla to naprawdę ładnie wymiatał. Samo radio niestety go nie ciągnie.

Ogólnie jak się jedzie z przodu to jakoś to brzmi. Z przedniej deski leci sopran a z tyłu radio trochę wydobywa basu z tego głośnika. Ale z tyłu to już nie za przyjemnie jest.

I teraz moje pytanie co z tym wszystkim zrobić :?: Zapewne do tego głośnika z tyłu przydałby się wzmacniacz. Co koledzy radzicie z tym zrobić. Dodam tylko że nie chce tutaj topić jakiś kosmicznych sum. Ogólnie żeby było jak najtaniej, a żeby jakoś grał. Czekam na wasze pomysły.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 20:56 przez Motostacja pl, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 lis 2007, 00:26

Labiel pisze:Z przodu na podszybiu mam orginalne głośniki
Ok, zatem zostaw je.
Labiel pisze:Co do radyjka to mam zwykłego CD, bez żadnych tam bajerów i takich tam.
Sprawdź czy ma wyjście na wzm. 2x żeński chinch na przewodach lub wystający z tyłu radia. Jeśli nie ma radziłbym zmienić radio niestety, lub poprosić elektronika aby zrobił Ci takie wyjście - jest to możliwe..
Wzmacniacz - o którym dalej napiszę - nie ma Input high, czyli sygnału z radia nie możesz zaczerpnąć z tylnych głośników czyt. końcówki.

Jeśli twoje radio nie ma wyjścia na wzm ( tego nie wiemy ) możesz poszukać wzmacniacza z wejściem High ( jest ich masa ), lecz to nie jest dobre rozwiązanie. Do wzmacniacza dostaje się wiele zakłóceń.

Wzmacniacz. Proponuję ten:
http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_hpb-602
Bardzo porządny kawał wzmacniacza, którzy użyjesz w mostku do napędzania twojego subwoofera w półce.
Labiel pisze:konkretny orginalny głośnik Pioneera. Chyba 28 cm ma
Pewnie 25 lub 30cm,
Labiel pisze:z tyłu nic wiecej nie działa. Są tam niby dwa jakieś głośniki, ale "fachowiec" je "przerobił" na gwizdki i tak naprawdę to nie ma co z nich korzystać bo strasznie charczą i ogólnie to są do wywalenia.
Nie koniecznie. Co to za głośniki dokładnie ?
Mógł "fachowiec" w torze dać kondensator. Posiadając między nimi taki subwoofer doszedł do wniosku, że warto wyciąć z nich niskie częstotliwości i wcale to głupie by nie było.
Poleć po przewodach od głośników aż do radia i zobacz czy na jednym z przewodu, szeregowo nie ma gdzieś zaizolowanego kondensatora lub małej zwrotniczki.
Jeśli będzie możesz go usunąć, wówczas głośnik zacznie grać normalnie.
Sytuacja ma się analogicznie do drugiego głośnika, tam również zerknij czy nie ma kondensatora.

Do tego możesz dołożyć sobie tweetery i cały zestaw powinien bardzo ładnie grać.
Jeśli tylne głośniki są zniszczone, spalone, zepsute, dobrze byłoby dokupić jakieś w to miejsce. Z tyłu dobrze by było nie mieć tylko basu i nie chodzi tu o pasażerów ( choć jadąc w trasę z rodziną nie byłoby im miło ), ale połączenie 30 cm głośnika z dwoma 10 cm nie da dobrego efektu. Zabraknie Ci alternatywy w postaci średnich tonów.
Z przodu zasyczy z tyłu łupnie, to srednio miłe, chyba, że tak lubisz.

Posprawdzaj to co pisałem i melduj co tam masz.
Co to za głośniki z tyłu, jaka średnica, jaka firma i czy maja gdzieś kondensatory.
Czy radio ma wyjście na wzm ?
Dalej będziemy radzić jak podasz te szczegóły.
Labiel pisze:z tyłu radio trochę wydobywa basu z tego głośnika
Lepiej go odłącz zupełnie. Najprawdopodobniej ( jeśli grają Ci wszystkie trzy ) Masz obciążony jeden tylny kanał dodatkowo tym głośnikiem. Nie jest to głośnik który należy napędzać radiem, a w przypadku równoległego podpięcia do niego tego mniejszego tylnego głośnika, impedancja spada o połowę, więc zakładając, że zarówno duży jak i mały mają po 4 ohmy, radio pracuje na jednym tylnym kanale w 2 ohmach. Sytuacja się zmienia jeśli w torze małego głośnika jest kondensator, ale tego póki co nie wiemy, wiec nie kuś losu, szkoda radia.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 16 lis 2007, 00:54

A więc tak, radio ma dodatkowe wyjścia tak jak pisałeś. Mam gdzieś nawet instrukcje s opisem, więc jak co to mogę ją potem też dać.

Co do tych dwóch mniejszych głośników z tyłu. To wyglądają tak:

Obrazek

Przewody idące do tej dużej membrany są odcięte a zamiast tego podłączone są do tych małych głośników. Wnioskuje że ktoś chciał zrobić z tego gwizdki na tył.

Co do kondensatorów, to czegoś takiego nie ma. Nie wiem za bardzo co tu było kombinowane, ponieważ jak kupiłem auto tył nie był w ogóle podłączony. To znaczy kable poprowadzone były, ale głośniki nie były podłączone, tak więc wnioskuje że wcześniej był tam też wzmacniacz. Po kupnie podłączyłem ten duży głośnik, małe po bokach zastały żeby zasłaniać otwory i tak jest do tej pory :-/

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 lis 2007, 11:16

Labiel pisze:Co do tych dwóch mniejszych głośników z tyłu. To wyglądają tak:
O ile mnie wzrok nie myli, są to stare głośniki Pioneera.
Albo spalone i dlatego gość podłączył z nich tylko tweeterki, albo miał coś nie tak z głową.
Sprawdź. Przylutuj te przewody, zobacz czy charczą czy grają normalnie.

Jeśli charczą to zakup 16cm głośniki 2 drożne, aby było taniej.
Labiel pisze:Co do kondensatorów, to czegoś takiego nie ma.
Ano nie ma, teraz się sprawa wyjaśniła.

Co do głośników 16 cm to na naszym forum znajdziesz masę propozycji, rozejrzyj się.
Labiel pisze:radio ma dodatkowe wyjścia tak jak pisałeś
Super. Kupuj wskazany przeze mnie wzmacniacz. Bedziesz z niego zadowolony.

Chyba już wszystko jasne ;-)

Awatar użytkownika
Krecik80.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krecik80. » 16 lis 2007, 17:57

Doc pisze:Wzmacniacz. Proponuję ten:
http://www.gmm.com.pl/produkty/Carpower_hpb-602
Bardzo porządny kawał wzmacniacza, którzy użyjesz w mostku do napędzania twojego subwoofera w półce.
Wzmaka polecam da sobie radę.U kumpla taki sam założyliśmy i do tego głośniczek Cerwin-Vega i jest miło i przytulnie.Sam mam dwa wzmaki z CP tylko wyższe modele i naprawdę nie narzekam. 8-)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 16 lis 2007, 20:03

Rozumie że wzmacniacz jest konkretny, ale nie wiem czy na moje potrzeby. Raczej nic po za tym jednym głośnikiem nie planuje pod niego podłączyć więc nie wiem czy byłby sens kupować coś takiego, czy nie lepiej coś tańszego.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 16 lis 2007, 20:12

Labiel pisze:czy nie lepiej coś tańszego
Ja mam Peiyinga. Są po ok 170-200 zł.
Nie polecam, choć działa i buczy, ale jeśli chcesz taniej to proszę ;-).

Wzmacniacz musi mieć możliwość zmostkowania. Tylko to zapewnia Cię, że ma w środku przetwornicę napięcia. Tani wzm. bez możliwości mostkowania to może być wielkie gówno na jakiś układach TDA czyli o mocy radioodtwarzacza.
Uważaj na firmę Voice Craft. Mają takie badziewie.

Jeśli masz niski budżeto może rozejrzyj się za czymś uzywanym typu
http://www.allegro.pl/item269951514_bos ... treme.html
( nie wiem czy mozna go postkować, sprawdź, nie znam tego modelu )

Tu w tej cenie nowy
http://www.allegro.pl/item270732469_skl ... r_gwa.html

Boszman robi bardzo przyzwoite wzmacniacze. Mówię to z pełną świadomością ponieważ posiadałem, demontowałem, zaglądałem do środka, badałem i wąchałem.
Bardzo porządnie wykonane. Ładny laminat, niezłe elementy i schludnie przyzwoicie montowane.

Awatar użytkownika
Krecik80.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krecik80. » 16 lis 2007, 21:50

No nie wiem Doc czy Boszman to dobre rozwiązanie ma raczej kiepską opinie.Ale jak testowałeś to wierzę ci na słowo że daje rade. Do Car Powera też przekonywałem wielu na tym forum z różnym skutkiem ale wracając do tematu to uważam że w tej cenie nie ma nic lepszego niż ten CP. 8-)

Awatar użytkownika
Daniello85
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Daniello85 » 16 lis 2007, 22:13

witam ja tez u siebie w audi na tylnej połce am 30 cm glosnik firmy kenwood podpiety on jest pod wzmacniacz alpine z przodu załozyłem dwudrozne magnaty podpiete pod radio a z tyłu w połke dodatkowo załozyłem 16 cm trojdrozne blaupunkty tez podpiete pod radio i powiem ze teraz to zaczeło pieknie grac wczesniej miałem z przodu głosniki dwodrozne sony z tyłu w połce tylko ten kenwood pod wzmacniaczem i gwizdki grało tak sobie po zmianie roznica kolosalna

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 16 lis 2007, 22:39

Szkoda mi trochę unieruchamiać tego pioneera skoro już tam jest. Nie wywalę go bo zostanie dziura. Jak już tam jest to coś by trzeba z nim zrobić, więc myślę właśnie nad jakimś wzmacniaczem.

Awatar użytkownika
Krecik80.
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krecik80. » 16 lis 2007, 23:20

Labiel pisze:Szkoda mi trochę unieruchamiać tego pioneera skoro już tam jest. Nie wywalę go bo zostanie dziura. Jak już tam jest to coś by trzeba z nim zrobić, więc myślę właśnie nad jakimś wzmacniaczem.
Ten CarPower będzie odpowiedni poza tym kasa za niego też nie wygórowana.Moim zdaniem to będzie dobra opcja no chyba że coś innego znajdziesz. 8-)

Zablokowany

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl