Pasek musi byc odpowiedni. Zależy jaki mamy osprzęt. Na przyklad gdy posiadamy klimatyzacje to pasek jest dłuższy ale nie podam wymiaru teraz bo nie pamietam.
Gdy sposobem zakladamy pasek to nie ma żadnego problemu.
Zero problemów i w minute mamy założonego.
Najlepiej jakimś francuzem odgiąć napinacz i wtedy paluszkiem nakładamy pasek.
Bez tego to napewno mordęga
rafal9h10 pisze:u siebie zespawałem to koło na sztywno i już ponad rok wszystko jest w porządku,
Raczej nic nie powinno sie stać za życia tego silniczka
Kiedys wcale nie było takiego patentu a silniki hulały.
Jesli nie ma bicia a koło masz wyważone to nic sie nie powinno stac wedlug mnie.
U mnie rok temu zaczeło sie gibac i po paru dniach ta cała guma wypadła i ten okrąg metalowy bujał sie po kole pasowym
oczywiscie pasek spadł bo było gigantyczne bicie i zero stabilnosci.
Miałem fuksa bo pasek nigdzie sie nie wkrecił tylko lezał sobie obok kół pasowych.
Oczywiscie zapaliła sie kontrolka ładowania i szybko sie zatrzymałem.
Byłem 10 km od domu wiec przeciałem pasek, wywaliłem go, i dojechałem do domu bez ładowania .
Lepsze to, niż jakby miał tam leżeć i sie wkrecić w coś i narobić szkód.
Kupiłem uzywane kolo pasowe z allegro, przejechałem troche kilometrów i jak narazie jest git.
Trzeba uważać na te rzeczy bo przy tych przebiegach to wszystko wyłazi.
Ostatnio nawet wyrobił mi sie ten pół księżyć ale też miałem szczescie i nic wiecej sie nie stało.
A powiem że nawet jechałem do mechanika mimo że zetor klekotał gorzej jak traktor
bo kąt sie przestawiał ostro.
Mechanik główną srube na wale odkrecił palcami
Teraz mam uzywane w dobrym stanie kolo pasowe, nowe paski, nowy firmowy rozrząd, nowe koło wału z półksiężycem i myśle że teraz bedzie spokój jesli chodzi o tamte rejony silnika
Zalozyłem też ostatnio sprzegło na altku i powiem że prawie całkiem przestał wibrować napinacz.
Wbrew pozorom usterka piszczenia pasków jest łatwa do usunięcia , tyle że trzeba porządnie zrobić kilka rzeczy
To wszystko jest bardzo czułe i małe nie domagania powodują piski itp.
Moj post napewno sie przyda
Pozdro i powodzenia