Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 AAZ] Blokowanie się oparć foteli tylnej kanapy

ODPOWIEDZ
jackowy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 AAZ] Blokowanie się oparć foteli tylnej kanapy

Post autor: jackowy » 01 kwie 2008, 01:39

Witajcie. Nie tak dawno zauważyłem blokowanie się oparć tylnej kanapy. Żeby było śmieszniej jedno z oparć raz sie dało otwierać innym razem nie. Drugie oparcie cały czas dawało sie otwierać. Nie mogłem zrozumieć dlaczego oparcie się blokuje a innym razem daje się je normalnie otwierać. Myślałem że powodują to drgania samochodu. Częściowo przypadkiem a częściowo przy pomocy tego forum odkryłem że oparcia są blokowane razem z centralnym zamkiem. Mi sie coś zacinało i dlatego po otwarciu zamka oparcia pozostawały zablokowane. Drugie oparcie najprawdopodobniej mam uszkodzone dlatego nigdy się nie blokowało. Ale za nim na to wpadłem ile się namęczyłem żeby to spróbować otworzyć, i podważałem i psiukałem wd40 i nic. Ponieważ wziąłem sobie tą część siedzenia która sie normalnie otwierała żeby zobaczyć jak jest zbudowany zatrzask i nic specjalnego nie zauważyłem, myślałem że jest to tylko prosty zatrzask. A okazuję się że mechanizm blokowania jest wmontowany w te oparcia właśnie ale czy jest on elektryczny czy pneumatyczny to już nie wiem. Może wy coś wiecie. Wniosek z tego taki, zanim zaczniesz coś robić nawet jak ci się wydaje to oczywiste-popytaj innych.

Jeśli coś wiecie jak jest zrobiony ten mechanizm blokowania foteli, dajcie znać ciekawi mnie to.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jasiekddd
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jasiekddd » 01 kwie 2008, 08:15

jackowy pisze:Częściowo przypadkiem a częściowo przy pomocy tego forum odkryłem że oparcia są blokowane razem z centralnym zamkiem
niemozliwe. to musi byc zwykla zapadka ze sprezynka. moze jakas czesc sie wyrobil albo wygiela jakims cudem.

gregor915
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gregor915 » 01 kwie 2008, 09:34

Możliwe, w niektórych b-4 były zamki przeciwwłamaniowe blokowane razem z centralnym,
sam odkryłem to dopiero gdy miałem podobny problem(raz się blokowały innym razem nie)a przyczyna u mnie był przewód pneumatyczny znajdujący się pod zawiasem tylnej klapy,był dziurawy i powietrze nie dochodziło.podczas zamykania auta słychać było charakterystyczny "syk",przewód zakleiłem i wszystko gra.

jackowy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: jackowy » 01 kwie 2008, 12:29

Jeszcze raz potwierdzam, oparcia siedzeń tylnej kanapy są blokowane na 1000%. To tylko tak prymitywnie wygląda, w rzeczywistości te zapadki są blokowane pneumatycznie chyba. Jak wiecie coś więcej to napiszcie. Może innym się przyda.

Arczizioom

Post autor: Arczizioom » 01 kwie 2008, 13:02

Pierwsze słyszę o takim rozwiązaniu w B4.

Juras-Junkers
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Juras-Junkers » 09 lis 2010, 00:24

Witam. Właśnie mam ten sam problem z oparciem w b4-ce. Rygle nie chcą puścić oparcia, próbowałem wszystkiego czego się tu dowiedziałem ale nic, zero jakich kolwiek zmian. Coś mi też syczy z wężyka bądź trojaka gumowego pod siedziskiem, ale nie widać w którym miejscu. Zaklejałem i taśmą izolacyjną, sprawdzałem w miseczce wody gdzie syczy ale nic się nie pokazywało. Wiem że w tym właśnie gdzieś miejscu słychać ten syk, bo przystawiałem ucho do tego trojaka. Pomóżcie jak tą awarie usunąć.

Awatar użytkownika
smaqosz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: smaqosz » 25 lip 2013, 10:01

ja również się podepnę pod temat, bo zablokowała mi się kanapa i w żaden sposób nie mogę jej otworzyć. Może ktoś poradzić co mam teraz zrobić ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl