Witam
Problem polega na tym, że często zrywa mi podwieszenie na środkowym tłumiku. Przynajmniej raz na tydzień zakładam nową gumkę. Wymieniłem cały nowy tłumik i problem jest ten sam. Co może być przyczyną i co zrobić by wszystko wróciło do normy?
[B4 ABT] Zrywanie podwieszenia tłumika
Jeżeli wydech fabryczny nie posiada łącznika elastycznego to jego montaż jest ominięciem rozwiązania. Owszem -może zadziałać ale nie zawsze. Bo może się okazać, że przy którejś z wymian tłumika, czy też ogólnie przy pracach z wydechem źle go poskładano. Miałem u siebie takie przypadki, bo się kolesiom nie chciało i napięli gumami ile mogli, a te strzelały jak majty w kroku u pań ogólnie frywolnych
To raz, a dwa to stan wieszaka przy nadwoziu(bo tłumik był zmieniany to problem z np. dospawanym prętem zbrojeniowym jak widziałem kiedyś odpada). Wystarczy za ostra, przytarta krawędź, czy choćby zadzior i będzie gumę napoczynało, a jak pęknie po brzegu to już tylko nieco czasu trzeba do zerwania.
Czasem mogą być z różnych przyczyn(auta leciwe w końcu) pogięte nieco wieszaki.
Wlazłbym pod auto i zobaczył, czy wydech nie jest za mocno naprężony, tłumiki nie poprzekręcane, obejrzałbym wieszaki.
To raz, a dwa to stan wieszaka przy nadwoziu(bo tłumik był zmieniany to problem z np. dospawanym prętem zbrojeniowym jak widziałem kiedyś odpada). Wystarczy za ostra, przytarta krawędź, czy choćby zadzior i będzie gumę napoczynało, a jak pęknie po brzegu to już tylko nieco czasu trzeba do zerwania.
Czasem mogą być z różnych przyczyn(auta leciwe w końcu) pogięte nieco wieszaki.
Wlazłbym pod auto i zobaczył, czy wydech nie jest za mocno naprężony, tłumiki nie poprzekręcane, obejrzałbym wieszaki.
Mój znajomy też mi doradził, żeby założyć to elastyczne złącze. A jeszcze słyszałem jedną opinię na temat zrywania podwieszeń. Może być tak, że poduszki silnikowe są zużyte i za bardzo rzuca silnikiem i przez to może zrywać. Fabrycznie w tym silniku 90 KM nie ma elastycznego złącza. Więc przyczyna może być w poduszkach silnika. Jak rozwiążę problem, to napiszę o tym. Ale może jeszcze ktoś ma dobry pomysł, więc proszę pisać.