[ABT] Wymiana przednich amortyzatorów
- sylwester28ET
- Forum Audi 80
Czy ktoś ma sprawdzony sposób na odkręcenie nakrętki trzymającej amortyzator przy budzie? Ta najwyżej. Imbus w środku się obraca bo brzegi są już delikatnie zajechane. Czy sam klucz pneumatyczny, bez przytrzymywania amortyzatora imbusem, da rade? A może złapać czymś tłoczysko i próbować odkręcić tylko jak to zrobić żeby nie porysować powierzchni Prosił bym o szybką odpowiedź.
- sagem
- Forum Audi 80
- Imię: Sebek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
Możesz łapać francuzem za całą nakrętkę, ale zaciskając ją z całej siły i ciągnąc nigdy tego nie odkręcisz. Da się odkręcić i tak skorodowane bez cięcia. Zaciśnij żabką dość mocno i ciągnij żeby odkręcać, a ktoś lub Ty sam pukaj sobie dość mocno młotkiem w żabę i w tą śrubę i po chwili zacznie się obracać - nie ma siły na tą metodę i przy odpowiednim zgraniu sił na pewno się odkręci.
no w tym problem że jestem sam i mam do pomocy imadło hehe dzięki za rade. Podgrzeje troche palnikiem może odejdzie.
Nie polecam wam przykręcać imadła do betonowego murka. W walce z nakrętką poddało sie imadło Wyszło razem z kawałkeim murka
[ Dodano: 2013-08-31, 21:25 ]
Amory wymienione. Dzieki wielkie za pomoc. Czas przy samochodzie od 12:30 do 21:00 z przerwą na obiadek Pozdro.
Nie polecam wam przykręcać imadła do betonowego murka. W walce z nakrętką poddało sie imadło Wyszło razem z kawałkeim murka
[ Dodano: 2013-08-31, 21:25 ]
Amory wymienione. Dzieki wielkie za pomoc. Czas przy samochodzie od 12:30 do 21:00 z przerwą na obiadek Pozdro.
[b4] Amortyzatory
Panowie, banalne pytanie: wymieniałem u siebie amortyzatory przednie. Kupiłem amorki monroe nowe osłony i górne mocowanie z łożyskiem Febi takie jak na zdjęciu. Moje pytanie: w jaki sposób prawidłowo założyć te mocowanie? zielonym do góry czy do dołu? Bo założyłem zielonym do dołu i teraz przy skręcaniu stuka - tak jakby sprężyna przeskakiwała. Jakieś rady?
Ostatnio zmieniony 27 sty 2015, 09:58 przez Luken66, łącznie zmieniany 1 raz.