Witam !!
Posiadam radio Pioneer DEH - 6800MP 4x50W
http://img87.imageshack.us/my.php?image=radiofq3.jpg
Na tylnej półce mam włożone dwa głośniki 6x9 też Pioneer'a:
http://img87.imageshack.us/my.php?image=napceve2.jpg
Z przodu na podszybiu dwa głośniki Pyle
http://img87.imageshack.us/my.php?image=pylekx6.jpg
Ostatnio dostałem od kumpla też dwa głośniki Pioneer'a i niewiem własnie jak podłączyć cały zestaw.
http://img87.imageshack.us/my.php?image=wdrzwixx1.jpg
Jak wiadomo radio ma 4 wyjścia na głośniki. dwa są podłączone z tymi elipsami na tylnej półce, a pozdostałe dwa wyścia zasilaja głośniki Pyle na podszybiu.
I teraz jak w temacie: nie wiem jak podłączyć te 16, które pójdą w panele na drzwiach.
Może je połączyć na tych samych wyjściach co te głośniki na podszybiu? Można tak wogóle zrobić? Radio uciągnie takie coś? Czy poprostu odłączyć wogóle od radia te 10-tki a podłączyć te w drzwiach?
Acha i dużo też czytałem na forum o wygłuszaniu drzwi czy bedzie ono w tym przypadku potrzebne?
No i dodam jeszcze że nie chciałbym inwestować we wzmacniacze (a przynajmniej nie teraz) bo nie mam kasy
Pomóżcie nie mam koncepcji, a jestem zielony w takich sprawach...
Radio - podlaczenie glosnikow
Radio - podlaczenie glosnikow
Ostatnio zmieniony 17 gru 2011, 21:04 przez morzin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
morzin, Nie polecam podłanczać wiecej głośników na jedne kanał bo można posadzić końcówke mocy, co do tch 10cm na podszybiu to raczej bedą Ci przeszkadzać jak dasz głośniej ponieważ zaczną najnormalniej w siwecie charczeć, wstaw w drzwi te 16 a w miejsce 10cm kup gwizdki które możesz spokojnie zmostować z tymi 16 a jeśli chcesz mieć jeszcze lepszy efekt to dodaj do tego zwrotnice.
ja mam radio pioniera tylko model wyzszy od ciebie i mam 8 glosnikow przod dwa twetery i dwa w desce rozdzielczej z tylu w boczkach i na podszybiu a do radia mi wchodzi tlyko 4 przewody a wiec spodziewam sie ze przody sa podlaczone jako przody a tyly jako tyly 4plus 4 ale moge sie nie znac nie ja to montowalem ale gra calkiem sensownie
-
OnlineDoc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Panowie ...
Każde radio ma nominalną, minimalną i maksymalna impedancję w której może pracować.
Przeważnie w przypadku radioodtwarzaczy mogą one pracowac od 4 ohm.
Podłaczając cztery głośniki równolegle impedancja spada o połowę, więc radio pracuje z impedancją 2 ohm.
Podłaczając je szeregowo pracować będzie z impedancją 8 ohm, a co za tym idzie straci na mocy o równą połowę.
Generalnie nie ma najmniejszego sensu podłączanie więcej niż 4 głośników pod radioodtwarzacz ( pomijając tweetery ich nie liczy się w zasadzie z racji zwrotnicy, kondensatora, rezystora itd. )
Przy jakiej impedancji Wasze radia mogą pracować sprawdźcie na stronie producenta lub w instrukcji radioodtwarzacza.
Jeśli radio może pracować od 4 ohm, a Wy obciążacie je impedancją 2 ohm możecie spalić koncówkę wzmacniacza.
Podłączając szeregowo tj radio pracuje przy 8 ohmach tracicie połowę mocy, wiec jest to bez sensu syzyfowa robota.
Każde radio ma nominalną, minimalną i maksymalna impedancję w której może pracować.
Przeważnie w przypadku radioodtwarzaczy mogą one pracowac od 4 ohm.
Podłaczając cztery głośniki równolegle impedancja spada o połowę, więc radio pracuje z impedancją 2 ohm.
Podłaczając je szeregowo pracować będzie z impedancją 8 ohm, a co za tym idzie straci na mocy o równą połowę.
Generalnie nie ma najmniejszego sensu podłączanie więcej niż 4 głośników pod radioodtwarzacz ( pomijając tweetery ich nie liczy się w zasadzie z racji zwrotnicy, kondensatora, rezystora itd. )
Przy jakiej impedancji Wasze radia mogą pracować sprawdźcie na stronie producenta lub w instrukcji radioodtwarzacza.
Jeśli radio może pracować od 4 ohm, a Wy obciążacie je impedancją 2 ohm możecie spalić koncówkę wzmacniacza.
Podłączając szeregowo tj radio pracuje przy 8 ohmach tracicie połowę mocy, wiec jest to bez sensu syzyfowa robota.
Ok to pewnie jak radzi Doc (od jakiegoś czasu śledze to forum i wiem że gość sie zna na tym co mówi ) podepne pod radio tylko te 4 głośniki, a te na podszybiu wypne całkowicie.
No i pozostaje kwestia wytłumienia tych drzwi. Ktoś wcześniej na forum napisał, że gdy głośnik w drzwiach nie jest zasilany wzmacniaczem to wytłumienie drzwi nie musi być robione. U mnie tak własnie jest.
Ale jeśli jest to niezbędne do w miare prawidłowego brzmienia to sie nie bede nad tym nawet zastanawiał tylko takowe po prostu zrobie
Ale jest w tym jakiś sens skoro głośniki które maja iść w drzwi są czterodrożne?w miejsce 10cm kup gwizdki które możesz spokojnie zmostować z tymi 16
No i pozostaje kwestia wytłumienia tych drzwi. Ktoś wcześniej na forum napisał, że gdy głośnik w drzwiach nie jest zasilany wzmacniaczem to wytłumienie drzwi nie musi być robione. U mnie tak własnie jest.
Ale jeśli jest to niezbędne do w miare prawidłowego brzmienia to sie nie bede nad tym nawet zastanawiał tylko takowe po prostu zrobie